Woede is een natuurlijke emotie
Woede is een normale en natuurlijke emotie, die we waarschijnlijk allemaal op zijn minst op een bepaald moment in ons leven kunnen voelen. Woede wordt vaak geassocieerd met warmte of kou. We praten over het gevoel ‘warm van woede’ en herkennen ook het idee van ‘koude woede’. Woede kan behoorlijk beangstigend zijn, zowel bij uzelf als bij anderen. Omdat het heel plotseling kan aankomen, maar ook omdat het zeer irrationeel en onvoorspelbaar gedrag kan veroorzaken. Agressie is een gedrag dat vaak nauw samenhangt met woede. Boze mensen kunnen agressief worden en agressieve mensen kunnen boos worden, maar de twee zijn niet hetzelfde.
Woede en agressie definiëren
Woede, warm ongenoegen, vaak met een verlangen naar vergelding: toorn. Boos worden: irriteren. boos, opgewonden van woede, ontstoken, van dreigend of verlagend aspect. Agressie, een eerste daad van vijandigheid of letsel toebrengen. Onze pagina’s over woede en agressie definiëren en verklaren beide termen en leggen uit hoe je om kunt gaan met woede en agressie, zowel in jezelf als in anderen. Boosheid, allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat boosheid niet altijd slecht is.
Aristoteles zei: “De man die boos is op de juiste dingen en met de juiste mensen en verder, zoals hij hoort wanneer hij hoort, en zo lang als hij behoort, wordt geprezen”
Hij bedoelde dat het goed is om boos te zijn als je onrecht of iets verkeerds ziet. Maar woede moet niet tot het uiterste worden genomen. Onze pagina Wat is woede? legt meer uit over deze complexe emotie, hoe deze wordt veroorzaakt en hoe deze tot uiting komt. Het verklaart ook enkele van de mogelijke gevolgen van woede.
Woedebeheersing
Sommige mensen hebben de neiging onredelijk boos te worden. Met andere woorden, ze zijn niet boos op de juiste dingen en met de juiste mensen. In plaats daarvan worden ze boos op wat die mensen in de buurt kunnen zien als ‘geen reden’ en blijven ze veel langer boos dan redelijk wordt geacht. Deze mensen hebben mogelijk hulp nodig om hun woede te beheersen. Als dit op u lijkt, kunt u dit misschien zelf bereiken en onze pagina over woedebeheersing geeft advies voor zelfhulptechnieken, evenals informatie over hoe u kunt trainen als u meer hulp nodig heeft.
Agressie
Agressie is een complex onderwerp. Het is eerlijk om te zeggen dat wat iemand als assertief gedrag zou kunnen beschouwen, gemakkelijk door iemand anders als agressief kan worden geïnterpreteerd. Onze pagina over omgaan met agressie definieert agressie en beschrijft enkele soorten agressief gedrag. Het verklaart ook de belangrijkste theorieën over agressie, en ook hoe agressie je kan doen voelen wanneer je aan het ontvangende einde bent. Onze pagina over het herkennen van agressie bij anderen helpt je om agressie te herkennen door middel van de fysieke tekenen en gedragsveranderingen die je misschien bij anderen ziet. Het verklaart ook enkele factoren die van invloed zijn op agressie. Vervolgens wordt uitgelegd hoe je door je gedrag agressieve situaties kunt onschadelijk maken.
De ‘Flip Side’ Goede humor en assertiviteit
Als boosheid en agressie ‘slechte dingen’ zijn, en we kunnen het er waarschijnlijk mee eens zijn dat dit meestal het geval is, wat is dan de andere kant van de medaille? Met andere woorden, wat zijn de goede dingen, de deugden, die worden geassocieerd met ‘niet boos zijn’ en ‘niet agressief zijn’? Het eerste gebied dat we waarschijnlijk zouden herkennen als ‘niet boos’ is Good Tempered zijn. Goed gehumeurde mensen zijn aangenaam en gemakkelijk in de omgang. Ze worden vaak ‘even-getemperd’ genoemd, wat betekent dat ze emotioneel zeer goed uitgebalanceerd zijn en een goede zelfbeheersing hebben. Goed gehumeurde mensen worden boos, maar alleen als het goed is om dat te doen. Het andere gebied dat vaak wordt geassocieerd met agressie, of gedacht wordt als het omgekeerde, is assertiviteit. Het is niet helemaal waar dat assertiviteit het tegenovergestelde is van agressie, maar het kan nuttig zijn om te denken aan agressief, passief en assertief gedrag als drie punten van een driehoek. Assertieve mensen komen op voor zichzelf en anderen zonder passief of agressief te worden. Ze blijven kalm onder druk en kunnen hun doel bereiken zonder anderen te storen of boos te worden.
Het leven minder zwaar maken
Er is geen twijfel over mogelijk dat woede en agressie erg ongemakkelijk kunnen zijn, of je nu de boze bent of degene aan de ontvangende kant. Door meer over beide te leren, kunt u uzelf beter beheren en ervoor zorgen dat u situaties tegenkomt die minder stressvol zijn.
Online training: Het geheim van gezonde relaties
Deze online training gaat je helpen voor altijd je relaties te verbeteren: Mensenkennis geeft je inzicht wie de mensen zijn waar jij je goed bij voelt – en hoe je met hen een echte relatie kunt opbouwen. Hoe creëer je nu wel gezonde relaties in je leven? Het geheim van gezonde relaties (met je partner, familie, vrienden en collega’s) zit hem in mensenkennis en zelfkennis. Zelfinzicht zorgt ervoor dat je luistert naar je gevoel, tijdig je grenzen aangeeft – en altijd jezelf blijft. Speciale aanbieding! Bestel nu en ontvang ruim 40% korting