Search
Close this search box.

Alles wat je moet weten over Vitamine B1 (Thiamine): Functies, Voordelen, en Risico’s

vitamine B1

Wat is thiamine of vitamine B1?

De vitamine B1 of thiamine, stelt het lichaam in staat koolhydraten te gebruiken als energie. Het is essentieel voor het glucosemetabolisme en het speelt een sleutelrol in de zenuw-, spier- en hartfunctie. Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine, evenals alle vitamines van het B-complex.

Vitaminen worden ingedeeld op basis van het materiaal waarin ze oplossen. Sommige lossen op in water en andere lossen op in vet. In water oplosbare vitamines worden door de bloedbaan gevoerd. Wat het lichaam niet gebruikt, wordt geëlimineerd in de urine.

Voeding [rood vlees]

 • Vlees, vis en granen zijn een goede bron van vitamine B1
 • Er zijn hoge concentraties van vitamine B1 in de buitenste lagen en kiem van granen, evenals in gist, rundvlees, varkensvlees, noten, volle granen en peulvruchten.
 • Groenten en fruit die het bevatten bevatten bloemkool, lever, sinaasappels, eieren, aardappelen, asperges en boerenkool.
 • Andere bronnen zijn biergist en blackstrap melasse.
 • Ontbijtgranen en producten gemaakt met witte bloem of witte rijst kunnen verrijkt zijn met vitamine B.
 

In de Verenigde Staten consumeren mensen ongeveer de helft van hun vitamine B1-inname in voedingsmiddelen die van nature thiamine bevatten, terwijl de rest afkomstig is van voedingsmiddelen die verrijkt zijn met de vitamine.

Het verhitten, koken en verwerken van voedsel en koken in water, vernietig thiamine. Omdat vitamine B1 in water oplosbaar is, lost het op in kookwater. Witte rijst die niet is verrijkt, bevat slechts een tiende deel van de thiamine die beschikbaar is in bruine rijst.

De National Institutes of Health (NIH) Office of Dietary Supplements (ODS) merken op dat een portie verrijkte ontbijtgranen 1,5 milligram (mg) thiamine levert, wat meer is dan 100 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Eén sneetje volkorenbrood bevat 0,1 mg of 7 procent van de dagelijkse behoefte. Kaas, kip en appels bevatten geen thiamine.

Mensen hebben een continue voorraad vitamine B1 nodig, omdat het niet in het lichaam wordt opgeslagen. Het hoort onderdeel te zijn van de dagelijkse voeding.

Voordelen van Vitamine B1, of thiamine,

Vitamine B1, of thiamine, helpt complicaties in het zenuwstelsel, hersenen, spieren, hart, maag en darmen te voorkomen. Het is ook betrokken bij de stroom van elektrolyten in en uit spier- en zenuwcellen. Het helpt bij het voorkomen van ziekten zoals beriberi, waarbij aandoeningen van het hart, de zenuwen en het spijsverteringsstelsel betrokken zijn.

Gebruik in de geneeskunde

Patiënten die thiamine kunnen krijgen om lage niveaus van vitamine B1 te behandelen, zijn die met perifere neuritis, wat een ontsteking van de zenuwen buiten de hersenen of pellagra is. Sommige atleten nemen supplementen met thiamine om hun prestaties te verbeteren. Mensen met colitis ulcerosa, aanhoudende diarree en een slechte eetlust kunnen ook thiamine krijgen. Degenen die in coma zijn, kunnen thiamine-injecties krijgen.

Aandoeningen waarbij thiaminesupplementen kunnen helpen zijn:

 • AIDS
 • aften
 • cataract
 • glaucoom en andere zichtproblemencerebellair syndroom, een type hersenschade
 • baarmoederhalskanker
 • diabetische pijn
 • spanning
 • hartziekte
 • nierziekte bij patiënten met diabetes type 2
 • bewegingsziekte
 • een verzwakt immuunsysteem.

Niet al deze toepassingen zijn definitief bevestigd door onderzoek.

Symptomen van een tekort aan vitamine B1

Een tekort aan vitamine B1 leidt meestal tot beriberi, een aandoening die problemen met de perifere zenuwen vertoont en verspilling.

 • Gewichtsverlies en anorexia kunnen zich ontwikkelen.
 • Er kunnen mentale problemen zijn, waaronder verwarring en geheugenverlies op korte termijn.
 • Spieren kunnen zwak worden en cardiovasculaire symptomen kunnen optreden, bijvoorbeeld een vergroot hart.

Hoeveel vitamine B1 hebben we nodig

In de VS is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van thiamine via de mond 1,2 mg voor mannen en 1,1 mg voor vrouwen ouder dan 18 jaar. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, dienen 1,4 mg per dag te consumeren.

Wie loopt het risico op een B1-tekort

Mensen met een slecht eetpatroon, kanker, “ochtendmisselijkheid” tijdens de zwangerschap, bariatrische chirurgie en hemodialyse lopen een risico op thiamine-tekort.

Mensen die regelmatig alcohol drinken, kunnen een tekort hebben, omdat ze mogelijk geen thiamine uit hun voedsel opnemen.

Het syndroom van Wernicke-Korsakoff is een aandoening die mensen met verslaving aan alcoholisme treft. Het is gekoppeld aan een tekort aan thiamine en het kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld.

Mensen met het Wernicke-Korsakoff-syndroom en mensen die zich terugtrekken uit alcohol, kunnen thiamine-injecties krijgen om hen te helpen herstellen. Andere ziekten, zoals HIV, kunnen de opname van voedingsstoffen verminderen en dit kan leiden tot een tekort aan vitamine B1.

Functie

Alle B-vitamines zijn in water oplosbaar. Ze helpen om koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten in energie of glucose. B-vitamines zijn nodig om de lever, huid, haar en ogen gezond te houden. Ze spelen ook een rol in het zenuwstelsel en ze zijn nodig voor een goede hersenfunctie. De B-vitamines worden soms anti-stress vitaminen genoemd, omdat ze het immuunsysteem van het lichaam stimuleren in tijden van stress.

Bijwerkingen

Bewijsmateriaal bevestigt geen schade aan te veel vitamine B1, maar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt voor het gebruik van supplementen. Ze dringen er bij mensen op aan om contact op te nemen met hun zorgverzekeraar voordat ze supplementen gebruiken of als vervanging voor voedingsmiddelen, en ze doen een beroep op het publiek om een arts te raadplegen over hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren, in plaats van zelfdiagnostiek.

Chemicaliën die kunnen interageren met thiamine

Thee en koffie bevatten tannines, chemicaliën die kunnen interageren met thiamine, waardoor het moeilijker te absorberen is. Sommige chemicaliën in rauwe schaaldieren en vissen kunnen thiamine vernietigen, mogelijk leidend tot een tekort als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Koken vernietigt deze chemicaliën, maar het vernietigt ook thiamine.

Ontgrendel je energie en vitaliteit met Betamine - jouw dagelijkse dosis Vitamine B1! 💥

🔋 Voel je vermoeid? Klaar om je energieniveau een boost te geven? 💪 Onze Betamine capsules bieden 250 mg pure Vitamine B1 (Thiamine) per dosis. 🚀 Zet vandaag de stap naar een energiekere versie van jezelf!

Waar wacht je nog op? Klik nu op “Bestel” en laad jezelf op met Betamine. Jouw sleutel tot een energieke en gezonde levensstijl wacht op je. 💪🌟

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn