Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is sportvasten met een sportcoach

sportvasten

Sportvasten doen we niet zonder een sportcoach

Sportvasten is een combinatie van sport en vasten of sportvasten is een combinatie van een vastenkuur en sporten. Het is bedoeld om gezonder, slanker en vitaler te worden. Door een training van een dag of tien worden de spieren en de lever getraind in het verbruiken van vet in plaats van suiker. Het overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding heet Metabolic Switch. Door een Metabolic Switch wordt lichaamsvet weggebrand en weggehouden. Door één kuur kunnen mannen gemiddeld tussen drie en zes kilo kwijtraken en vrouwen twee tot vier kilo. Maar de echte winst wordt pas gehaald na de kuur bij het doorgaan met aangepaste voeding en twee tot drie keer per week dertig minuten trainen.

Wat is sportvasten

Het vastenonderdeel bestaat uit het gedurende een aantal dagen afbouwen van de inname van voedsel, om vervolgens 1, 2 of 3 dagen te sapvasten. Sapvasten kan op basis van water, thee of sap. Bij sapvasten ligt het accent op het ontslakken en ontgiften van het lichaam. Na het sapvasten wordt de voeding weer opgebouwd. Die opbouw van 4 tot 10 dagen gaat gepaard met een nieuw eetpatroon zodat de vetverbranding doorgaat. Het sportonderdeel bestaat uit een op de persoon afgestemd programma van intensief sporten waarbij alle suikers in het lichaam worden opgebruikt met als resultaat dat er een overschakeling plaatsvindt van suikerverbranding naar vetverbranding.

Voedingssupplementen

Het op de persoon afgestemde sportprogramma wordt samengesteld op basis van een bloedtest en een urinetest en wordt eventueel tijdens de kuur bijgesteld. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke voedingssupplementen noodzakelijk zijn om te helpen bij de Metabolic Switch, het wegnemen van hongergevoelens en het beschermen van het lichaam tegen eiwitafbraak. Die supplementen worden alleen verkocht door gediplomeerde coaches. Daarom is het niet verstandig om op eigen houtje of onder leiding van niet gediplomeerde therapeuten te sportvasten.

Intensief trainen

Spieren verbruiken veel energie waarbij ze zich aanpassen aan de omstandigheden. Als een spier weinig of niet wordt gebruikt slinkt hij en zal dan weinig energie verbranden. Het is daarom goed om spieren regelmatig te gebruiken. Al door twee keer in de week intensief te sporten kan een verdubbeling van de conditie worden verkregen. Dat is niet het geval bij wandelen omdat een groot deel van de spieren dan niet wordt geactiveerd. Sportvasten gaat daarom ook uit van intensief trainen waarbij twintig minuten intensief trainen beter is dan een uur wandelen.

Betere gezondheid

Sportvasten is ook een methode waarbij de behoefte aan zoetigheid en tussendoortjes verminderd omdat meer vet wordt verbrand en de suikervoorraad minder snel afbreekt en het lichaam er daarom ook niet naar vraagt. Sportvasten levert veel profijt op voor de gezondheid omdat de suikerstofwisseling verbetert, de cholesterol daalt, in veel gevallen de bloeddruk daalt en zelfs de stemming kan verbeteren.

Opleiding sportvastencoach

Voor een goede begeleiding bij het sportvasten is een speciale coach noodzakelijk. Hij bepaalt ook de soort voedingssupplementen die er voor zorgen dat er sneller en effectiever een Metabolic Switch ontstaat. Tevens bepaalt de sportvastencoach of het innemen van extra calcium, magnesium en zink noodzakelijk is. Om sportvastencoach te worden bestaan speciale opleidingen. In de opleiding worden de achtergrond, de basisprincipes en de praktische uitvoering van de sportvastenkuur behandeld. Er wordt inzicht gegeven in de biochemische processen die ontstaan bij de combinatie van intensieve training en een sapvastenkuur. Daarbij wordt de gehele kuur van dag tot dag toegelicht en worden de te verwachte resultaten behandeld. Voor het examen moet een sportvastenkuur worden uitgevoerd met iemand uit de naaste omgeving.

Tot slot: De rol van de coach is niet alleen coaching

Sportcoaches helpen atleten om hun volle potentieel te ontwikkelen. Zij zijn verantwoordelijk voor het trainen van atleten in een sport door hun prestaties te analyseren, instructies te geven in relevante vaardigheden en door aanmoediging te geven. Maar je bent ook verantwoordelijk voor de atleet in het dagelijkse leven en hun gekozen sport. Bijgevolg zal de rol van de coach heel gevarieerd zijn, van instructeur, beoordelenaar, vriend, mentor, facilitator, chauffeur, demonstrator, adviseur, supporter, feitzoeker, motivator, adviseur, organisator, planner. Je kan hem gerust een fontein van alle kennis noemen.

Blog Suggesties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn