Een korte gids over cacao en cocao en zelf chocolade maken

Chocolade
Inhoud van dit artikel

Cacaobonen als bron van lekkernij

Cacao en Cocao. Cacaobonen zijn de bron van iets lekker. Chocolade, cacaopoeder, cacaoboter: dit zijn slechts enkele delicatessen waarvan het leven begint als een cacaoboon en eindigt in ons favoriete gerecht. We zouden willen zeggen dat deze liefde gebaseerd is op al dit natuurlijk lekkers. 

Maar zoals gebruikelijk ergens langs de productielijn eindigen additieven zoals suiker en chemicaliën in dit lekkers. Gelukkig kan men dit een ommekeer geven. Hieronder vindt u een gids om uw cacao schoon te houden.

Cacao en Cocao

Wist u niet dat er een verschil was tussen cacao en cocao? Je bent niet de enige. De meeste mensen denken dat cacao en cocao hetzelfde zijn, maar het verschil ligt in hun voedingswaarde.

Cacao is rauw en de puurste vorm van chocolade die je kunt vinden. Het bevat verschillende vitamines en mineralen zoals ijzer, antioxidanten en calcium, waarvan bekend is dat ze de bloeddruk verlagen, beschermen tegen cel beschadiging, insuline niveaus reguleren, botten versterken en ons zelfs in een beter humeur brengen.

Cocao daarentegen begint op dezelfde manier als cacao dat doet, geoogst uit het zaad van de cocaoplant. Het wordt tijdens de verwerking verhit op veel hogere temperaturen, waardoor de bonen worden aangetast en hun voedingsstoffen worden afgebroken. Het is misschien goedkoper en gemakkelijker om het te verkrijgen, maar u zult moeite hebben om cacao te vinden zonder toegevoegde suiker, kunstmatige zoetstoffen of zoetstoffen met een hoge fructose.

Geen toegevoegde suikers

Controleer altijd de ingrediëntenlijst en zorg ervoor dat er geen suiker aan je cacaopoeder wordt toegevoegd. Kies altijd voor eerlijke handel. Vooral met cacao is het niet ongebruikelijk dat kinderarbeid bij het proces wordt betrokken. 

Ga altijd voor donkere chocolade

Oproep aan alle chocoholics … beteug je verlangens van nu af met pure chocolade. Waarom? Ten eerste omdat donkere chocolade een hoger percentage cacao en een lager melkpercentage heeft in vergelijking met melk of witte chocolade. In het geval dat u het niet wist, zuivel beperkt  het vermogen van het lichaam om de fytonutriënten die in chocolade worden aangetroffen, te absorberen. En ten tweede hebben melkchocolade en witte chocolade de neiging om een hoger suikergehalte te hebben.

Extra tip

  • Als het op bakken aankomt, wissel dan chocoladestukjes in voor cacaobonen. Ze zijn verreweg de veel gezondere optie.

Zelf gezonde chocolade maken

Als dit lezen voldoende is om u te laten beseffen bij de gedachte aan hoeveel tijd u waarschijnlijk nodig zal hebben bij het lezen van etiketten in de banketbakkerij, wel, er is een oplossing: vereenvoudig de zaken en maak zelf chocolade. Het enige wat u nodig hebt is rauw hoogwaardig cacaopoeder en kokosolie. Je kunt ook dadels, honing of een ander suikeralternatief toevoegen als het niet zoet genoeg voor is. Smelt in een pan op middelhoog vuur (hoeveelheden zijn afhankelijk van de gewenste consistentie – voeg voor de dikte meer cacaopoeder toe en vice versa) en blijf constant roeren tot een glad mengsel. Sprenkel dit over je favoriete fruit of suikervrije cake, of koel ze en eet ze later op. Dit smaakt net zoals je favoriete chocoladereep.

Het boek: Auberge Du Chocolat The Secrets of Fine Chocolate Making

Chocolade is onweerstaanbaar voor zovelen van ons. Gelukkig hoef je voor het maken van overheerlijke lekkernijen thuis geen urenlange training meer te doen en leert dit boek Auberge Du ChocolatThe Secrets of Fine Chocolate Making met tal van inside tips, technieken en methoden om chocolaatjes te maken als een professionele chocolatier. Met ingrediënten zoals aardbeien en room en espresso tot de meer avontuurlijke smaakcombinaties zoals jasmijn en roos, chili-chocolade, rozemarijn en tijm en witte chocolade en kardemom, leer nu hoe je fantastische chocolaatjes kunt maken voor elke smaak. Er zijn ook recepten voor een assortiment zuivelvrije chocolaatjes en een verzameling chocolaatjes die zelfs de jongste kinderen kunnen helpen maken. Met hoofdstukken over de geschiedenis van chocolade en een uitgebreide sectie over ingrediënten en apparatuur en technieken zoals smelten, tempereren, vormen maken en het inpakken van uw chocolaatjes, is dit boek: Auberge Du ChocolatThe Secrets of Fine Chocolate Making het perfecte boek als u uw vrienden en familie wilt verbluffen met heerlijke chocolade geschenken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn