Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alles wat je moet weten over het Paleo Dieet: Voeding, principes en voordelen

Paleo Dieet

Wat is het Paleo Dieet?

Het Paleo Dieet, ook wel bekend als het Paleolithisch Dieet of Jager-Verzamelaardieet, is een voedingspatroon dat teruggaat naar de voedingsgewoonten van onze voorouders uit het stenen tijdperk. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat ons lichaam genetisch gezien het beste is aangepast aan de voeding die onze voorouders aten voordat landbouw en veeteelt op grote schaal werden beoefend.

Basisprincipes van het Paleo Dieet:

 1. Natuurlijke Voedingsmiddelen: Het Paleo Dieet benadrukt het consumeren van natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Dit omvat voornamelijk voedsel dat gegeten kon worden in de oertijd, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren, groenten, fruit, noten en zaden.

 2. Uitsluiting van Bewerkte Voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die pas later in de menselijke geschiedenis werden geïntroduceerd, zoals granen, zuivelproducten, peulvruchten, geraffineerde suikers en bewerkte oliën, worden over het algemeen vermeden binnen het Paleo Dieet.

 3. Focus op Eiwitten en Gezonde Vetten: Het dieet legt de nadruk op het consumeren van voldoende eiwitten, afkomstig van dierlijke bronnen zoals vlees, vis en eieren, evenals gezonde vetten zoals die in avocado’s, olijfolie en noten.

 4. Eliminatie van Kunstmatige Toevoegingen: Kunstmatige toevoegingen, conserveermiddelen en kleurstoffen die vaak voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen worden vermeden volgens de principes van het Paleo Dieet.

Voedingsmiddelen die wel en niet zijn toegestaan:

Wel toegestaan:

 • Vlees: rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, lam, etc.
 • Vis en zeevruchten: zalm, tonijn, garnalen, mosselen, enzovoort.
 • Eieren: bij voorkeur biologisch en vrije-uitloop.
 • Groenten: alle soorten groenten, bij voorkeur vers en seizoensgebonden.
 • Fruit: bessen, appels, peren, citrusvruchten, enzovoort.
 • Noten en zaden: amandelen, walnoten, chia zaden, lijnzaad, etc.

Niet toegestaan:

 • Zuivelproducten: melk, kaas, yoghurt, etc.
 • Granen: tarwe, rijst, maïs, haver, enzovoort.
 • Peulvruchten: bonen, linzen, kikkererwten, etc.
 • Geraffineerde suikers en zoetstoffen.
 • Bewerkte oliën: zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, etc.

Filosofie achter het Paleo Dieet:

De filosofie achter het Paleo Dieet is gebaseerd op het idee dat ons lichaam het beste functioneert met voeding die het natuurlijke evolutionaire pad van de mens weerspiegelt. Door te focussen op voedzame en onbewerkte voedingsmiddelen, wordt het lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen en kan het beter omgaan met ontstekingen en andere gezondheidsproblemen die vaak worden geassocieerd met een modern dieet.

Het Paleo Dieet wordt ook geassocieerd met voordelen zoals gewichtsverlies, verbeterde spijsvertering, meer energie en een betere algehele gezondheid. Echter, zoals bij elk dieet, is het belangrijk om te overleggen met een gezondheidsprofessional voordat je grote veranderingen aanbrengt in je voedingspatroon, vooral als je bepaalde gezondheidscondities hebt of specifieke voedingsbehoeften.

Dit zijn de basisprincipes, voedingsmiddelen en filosofie achter het Paleo Dieet, wat mensen kan helpen om gezondere voedingskeuzes te maken en een meer natuurlijk voedingspatroon te volgen.

Aanraders Paleo Dieet Kookboeken

Gerelateerd aan Paleo

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gezonde lifestyle
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn