Search
Close this search box.

Wat is een veganistisch dieet

WAT IS EEN VEGANISTISCH DIEET

Veganistisch dieet is het eten van plantaardig voedsel

Een veganistisch dieet stimuleert het eten van meer gezond plantaardig voedsel en het verwijderen van dierlijke producten zoals vlees, zeevruchten, eieren en zuivelproducten. Deze eetstijl kan vooral nuttig zijn wanneer u meer voedzame voedingsmiddelen opneemt die u misschien nog nooit hebt gegeten. U kunt bijvoorbeeld ongezoete soja of erwten-eiwitmelk proberen of extra bonen toevoegen aan een salade in plaats van vlees.

Het vullen van je bord met fruit, groenten, peulvruchten en volle granen zou weinig ruimte moeten laten voor minder voedzame voedselproducten. Wanneer u bepaalde verwerkingsopties achterwege laat, kan uw dieet lager zijn in verzadigd vet, natrium en toegevoegde suikers.

 Met dat in het achterhoofd geldt het potentiële nadeel wanneer minder voedzame, verwerkte veganistische producten de plaats innemen van fruit en groenten. Die vervangers zijn vaak minder eiwit en net zo arm aan voedingsstoffen als wat je in de plaats vervangt. Het elimineren van dierlijke producten en uiteindelijk het eten van voornamelijk geraffineerde granen zoals witte bloem of rijst levert ook geen gezondheidsvoordelen op.

Een beperkend dieet is niet voor iedereen, vooral als u weet dat u afhankelijk bent van verpakte maaltijden of snacks om u onderweg van energie te voorzien. Dat gezegd hebbende, is dit wat je moet weten over veganistische diëten voordat u het een kans geeft.

Je kan mogelijks wat afvallen

Bewijzen ondersteunen dat vegetariërs doorgaans een lagere body mass index hebben dan mensen die een meer traditioneel, westers dieet volgen. Simpel gezegd, één gram vet levert negen calorieën per gram, terwijl één gram koolhydraten of eiwitten vier calorieën per gram bevat. Daarom bevatten vetrijk vlees en volvette zuivelproducten automatisch meer calorieën op basis van samenstelling.

Bovendien bevat een plantaardig dieet meer vezels. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 25 gram per dag voor vrouwen en 38 voor mannen. Slechts ongeveer de helft van ons voldoet aan die behoeften! Diëten rijk aan voedingsvezels geven u een langer vol gevoel en houden verslaving en onnodig snacken tegen, wat zou kunnen leiden tot gewichtstoename. Bonen, kikkererwten, linzen en erwten zijn een geweldige manier om aan uw behoeften van vezels en eiwitten te voldoen op basis van een veganistisch ontwerp.

Het is gemakkelijker om betere voedselkeuzes te maken

Het typische “Westerse dieet” wordt traditioneel geassocieerd met een hogere inname van verzadigde vetten uit vlees en zuivel. Hoewel strikt veganisme niet voor iedereen is, kunnen er heerlijke en voedzame manieren zijn om in de trend mee te doen.

Als het goed is gedaan, kan het inpassen van een “part-time” veganistisch dieet het plantaardig voedsel in uw dieet verhogen en tegelijkertijd dierlijke producten met veel verzadigd vet verminderen. Door hele granen, fruit, groenten en peulvruchten te benadrukken, moet je opnieuw nadenken over hoe je je bord vult.

Tip

Het is de beste en gemakkelijkste manier om te beginnen met het te verminderen van uw typische vleesportie en het verdubbelen van vegetarische porties.

Je immuunsysteem kan een boost krijgen

Over het algemeen zijn plantaardige diëten rijk aan belangrijke antioxidanten die uw lichaam helpen om alles af te wenden van verkoudheid tot een vervelende griep. Immuun versterkende voedingsstoffen zijn ascorbinezuur (vitamine C), carotenoïden (vitamine A) en vitamine E, evenals zink, selenium en koper.

Flavonoïden ‘een soort polyfenol verbindingen in plantaardig voedsel’ worden ook geassocieerd met het stimuleren van de immuunfunctie door cellen te beschermen tegen schadelijke schade. Bovendien koppelen observationele, epidemiologische studies vegetarisme aan een langere levensduur in vergelijking met omnivoren.

Belangrijke voedingsstoffen om op te letten

De Academie voor Voeding en Diëtetiek identificeert een paar dingen om top-of-mind te houden tijdens het volgen van een veganistisch of vegetarisch dieet, omdat ze vaak in overvloed in dierlijke producten worden aangetroffen. Een zorgvuldige planning kan mogelijke tekorten aan voedingsstoffen voorkomen. Dit is waar u op moet letten en waar u ze kunt vinden:

  • B12: verrijkte granen, soja en rijstmelk
  • Calcium: paksoi, broccoli, boerenkool
  • Vitamine D: zonlicht, melkalternatieven zoals soja en rijst, ontbijtgranen
  • Omega-3-vetzuren: chia, vlas, walnoten, canola-olie, soja
  • IJzer: gefermenteerd voedsel (miso of tempeh)

Je kunt ook de opname van ijzer door je lichaam verhogen door veel vitamine C, zink (te vinden in soja, peulvruchten, granen en noten) en jodium (in sojabonen, kool, broccoli en zoete aardappelen) te gebruiken.

Tot slot

Beperkende diëten ‘of ze nu complete voedselgroepen of voedingsstoffen als geheel elimineren’ zijn alleen zo goed als het voedsel dat je de vervangt. Met dat in gedachten is uw beste ‘gedachte’ om te kiezen voor een meer plantaardig dieet. Door een aantal veganistische dieetprincipes te kiezen die passen bij uw levensstijl (bijvoorbeeld besluiten om te stoppen met het toevoegen van kaas aan uw maaltijden), maakt u gezondere keuzes waar u zich aan kunt houden. Dat komt omdat het gezondste dieet een dieet is dat het beste bij u past en aan uw persoonlijke behoeften voldoet.

Aangeraden Vegan Dieet Kookboeken

Gerelateerd aan Vegan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn