Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een tiener depressie

5 tips om een depressieve tiener te helpen

Gids voor Tiener Depressie

Tiener depressie, herken de tekenen en symptomen en help je kind. Tieners hebben te maken met allerlei druk, van de veranderingen in de puberteit tot vragen over wie ze zijn en waar ze passen. Met weinig zelfvertrouwen en al deze onrust en onzekerheid is het niet altijd eenvoudig om onderscheid te maken tussen normale groeipijnen bij tieners en depressie.

Maar tiener depressie gaat verder dan humeurigheid. Het is een ernstig gezondheidsprobleem dat invloed heeft op elk aspect van het leven van een tiener. Gelukkig is het behandelbaar en kunnen ouders helpen. Je liefde, begeleiding en ondersteuning kunnen je tieners helpen om depressies te overwinnen en hun leven weer op het goede spoor te krijgen.

Is mijn tiener depressief

De tienerjaren kunnen extreem zwaar zijn en depressie treft veel vaker tieners dan velen van ons beseffen. Het is zelfs zo dat naar schatting één op de vijf adolescenten uit alle lagen van de bevolking op enig moment tijdens hun tienerjaren aan depressiviteit lijdt.

Hoewel depressie echter goed te behandelen is, ontvangen de meeste depressieve tieners nooit hulp. Hoewel af en toe een slecht humeur of slecht gedrag te verwachten is tijdens de tienerjaren, is depressie iets anders.

De negatieve effecten van tiener-depressie gaan veel verder dan een melancholische stemming. Depressie kan de essentie van de persoonlijkheid van je tiener vernietigen en een overweldigend gevoel van verdriet, wanhoop of woede veroorzaken.

Veel rebels en ongezond gedrag of attitudes bij tieners kunnen aanwijzingen zijn voor een depressie. De volgende zijn enkele manieren waarop tieners reageren in een poging hun emotionele pijn het hoofd te bieden:

Problemen op school. Depressie kan lage energie- en concentratieproblemen veroorzaken. Op school kan dit leiden tot slechte resultaten, een daling van de cijfers of frustratie met schoolwerk in een voorheen goede student. Wegrennen. Veel depressieve tieners rennen weg van huis of praten over weglopen. Zulke pogingen zijn meestal een schreeuw om hulp.

Drugs- en alcoholmisbruik. Tieners kunnen alcohol of drugs gebruiken in een poging om hun depressie ‘zelf medicamenteus te maken’. Helaas maakt drugsgebruik het alleen maar erger. Negatief zelfbeeld. Depressie kan gevoelens van lelijkheid, schaamte, falen en onwaardigheid activeren en versterken.

Smartphone verslaving. Tieners kunnen online gaan om aan hun problemen te ontsnappen, maar overmatig gebruik van smartphones en internet verhoogt hun isolement alleen maar, waardoor ze depressiever worden.

Roekeloos gedrag. Depressieve tieners kunnen gevaarlijke of risicovolle dingen doen, zoals roekeloos autorijden, drankmisbruik en onveilige seks. Geweld. Sommige depressieve tieners – meestal jongens die het slachtoffer zijn van pesten – kunnen agressief en gewelddadig worden.

Tiener-depressie wordt ook geassocieerd met een aantal andere psychische gezondheidsproblemen, waaronder eetstoornissen en zelfverwonding. Hoewel depressie voor je tiener enorme pijn kan veroorzaken en het dagelijkse gezinsleven verstoort, zijn er tal van dingen die je kan doen om je kind zich beter te laten voelen. De eerste stap is om te leren hoe tiener depressie eruit ziet en wat te doen als je de waarschuwingssignalen ziet.

Wat zijn de tekenen en symptomen van depressie bij tieners

In tegenstelling tot volwassenen, die zelf in staat zijn om hulp te zoeken, vertrouwen tieners op ouders, leraren of andere zorgverleners om hun lijden te herkennen en hen de hulp te bieden die ze nodig hebben. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Ten eerste lijken tieners met een depressie niet per se verdrietig te zijn. In plaats daarvan kunnen prikkelbaarheid, woede en opwinding de meest prominente symptomen zijn.

Tekenen en symptomen van tiener depressie:

 • Verdriet of depressie
 • Prikkelbaarheid, woede of vijandigheid
 • Tearfulness of frequente huilen
 • Terugtrekking uit vrienden en familie
 • Verlies van interesse in activiteiten
 • Slechte schoolprestaties
 • Veranderingen in eet- en slaapgewoonten
 • Rusteloosheid en opwinding
 • Gevoelens van waardeloosheid en schuldgevoelens
 • Gebrek aan enthousiasme en motivatie
 • Vermoeidheid of gebrek aan energie
 • Moeite met concentreren
 • Onverklaarbare pijntjes en kwalen
 • Gedachten over dood of zelfmoord

Depressie bij tieners versus volwassenen

Depressie bij tieners kan er heel anders uitzien dan bij volwassenen. De volgende symptomen komen vaker voor bij tieners dan bij hun volwassen tegenhangers:

Prikkelbare of boze bui. Zoals opgemerkt, is prikkelbaarheid, eerder dan verdriet, vaak de overheersende stemming bij depressieve tieners. Een depressieve tiener is misschien chagrijnig, vijandig, gemakkelijk gefrustreerd of vatbaar voor woedende uitbarstingen.

Onverklaarbare pijntjes en kwalen. Depressieve tieners klagen vaak over fysieke aandoeningen zoals hoofdpijn of buikpijn. Als een grondig lichamelijk onderzoek geen medische oorzaak onthult, kunnen deze pijntjes en depressies wijzen op een depressie.

Extreme gevoeligheid voor kritiek. Depressieve tieners worden geplaagd door gevoelens van waardeloosheid, waardoor ze extreem kwetsbaar zijn voor kritiek, afwijzing en falen. Dit is een bijzonder probleem voor ‘over presteerders’.

Terugtrekken van sommige mensen, maar niet alle mensen. Terwijl volwassenen de neiging hebben zich te isoleren wanneer ze depressief zijn, houden tieners meestal wel een paar vriendschappen bij. Tieners met een depressie kunnen echter minder goed sociaal gedrag vertonen dan voorheen, afstand nemen van hun ouders of gaan rondhangen met een andere groep of vriendenkring

Is het depressie of 'groeipijnen' bij tieners

Als je niet zeker weet of je tiener depressief is of alleen maar tiener is, bekijk dan hoe lang de symptomen aan de gang zijn, hoe ernstig ze zijn en hoe verschillend je tiener is met zijn normale zelf. Hormonen en stress kunnen de occasionele aanval van tienerangst verklaren, maar niet voortdurend en niet-aflatend ongelukkig zijn, lethargie of prikkelbaarheid.

Zelfmoordwaarschuwingen bij depressieve tieners

Ernstig depressieve tieners, vooral zij die ook alcohol of drugs misbruiken, denken vaak over, praten over of doen pogingen tot zelfmoord – en een alarmerend en groeiend aantal is succesvol. Het is dus van groot belang dat je zelfmoordgedachten of -gedrag heel serieus neemt. Ze zijn een schreeuw om hulp van je tiener.

 • Zelfmoordwaarschuwingsborden om op te letten
 • Praten of een grap maken over het plegen van zelfmoord
 • Dingen zeggen als: “Ik zou beter dood kunnen zijn”, “Ik wou dat ik voor altijd kon verdwijnen” of “Er is geen uitweg”
 • Positief spreken over de dood of over romantisering van de dood (“Als ik zou sterven, zullen mensen misschien meer van mij houden”)
 • Verhalen en gedichten schrijven over de dood, sterven of zelfmoord
 • Roekeloos gedrag vertonen of veel ongelukken met letsel tot gevolg hebben
 • Gegarandeerde bezittingen weg geven
 • Afscheid nemen van vrienden en familie als voor de laatste keer
 • Op zoek naar wapens, pillen of andere manieren om zichzelf te doden

Krijg hulp voor een suïcidale tiener

Als u vermoedt dat een tiener suïcidaal is, onderneem dan onmiddellijke actie! Voor 24-uurs zelfmoordpreventie en ondersteuning in BE Ga naar IASP of Suicide.org om een hulplijn voor zelfmoord buiten de Verenigde Staten te vinden. Raadpleeg Zelfmoordpreventie voor meer informatie over risicofactoren voor zelfmoord, waarschuwingssignalen en wat je in een crisis moet doen

Hoe een depressieve tiener te helpen

Depressie is zeer schadelijk wanneer ze onbehandeld blijft, dus wacht niet en hoop dat de zorgwekkende symptomen verdwijnen. Als je vermoedt dat je tiener depressief is, breng je zorgen op een liefdevolle, niet-oordelende manier naar voren. Zelfs als je niet zeker weet dat depressie het probleem is, zijn de lastige gedragingen en emoties die je ziet tekenen van een probleem dat moet worden aangepakt.

Open een dialoog door je tiener te laten weten welke specifieke depressiesymptomen je hebt opgemerkt en waarom ze je zorgen geven. Vraag je kind om te vertellen waar hij of zij doorheen gaat – en wees klaar en bereid om echt te luisteren. Probeer niet veel vragen te stellen (de meeste tieners houden er niet van zich druk of druk te voelen), maar maak duidelijk dat je klaar bent en bereid bent om alle ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.

Hoe te communiceren met een depressieve tiener

Focus op luisteren, geen lesgeven. Weersta elke drang om kritiek te leveren of oordeel te vellen zodra je tiener begint te praten. Het belangrijkste is dat je kind communiceert. Je doet het meeste goed door je tiener te laten weten dat je er voor hen bent, volledig en onvoorwaardelijk.

Wees zachtaardig maar volhardend. Geef niet op als ze je in eerste instantie buitensluiten. Praten over depressie kan erg moeilijk zijn voor tieners. Zelfs als ze dat willen, kunnen ze moeite hebben om uit te drukken wat ze voelen. Wees respectvol voor het comfortniveau van je kind terwijl je nog steeds je aandacht en luisterbereidheid benadrukt.

Erken hun gevoelens. Probeer niet je tiener uit een depressie te praten, ook al lijken hun gevoelens of zorgen dom of irrationeel voor je. Goedbedoelende pogingen om uit te leggen waarom “dingen niet zo slecht zijn” zullen gewoon overkomen alsof je hun emoties niet serieus neemt. Het eenvoudigweg erkennen van de pijn en het verdriet dat ze ervaren, kan een lange weg banen om hen zich begrepen en ondersteund te laten voelen.

Op je gevoel vertrouwen. Als je tiener beweert dat er niets mis is maar geen verklaring heeft voor wat het depressieve gedrag veroorzaakt, moet je op je instincten vertrouwen. Als je tiener zich niet voor je openstelt, overweeg dan om je te richten tot een vertrouwde derde partij: een schoolbegeleider, favoriete leraar of een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Het belangrijkste is om ze met iemand te laten praten.

WAT IS EEN TIENER DEPRESSIE

5 tips om een depressieve tiener te helpen

1. Sociale verbinding aanmoedigen

Depressieve tieners hebben de neiging zich terug te trekken van hun vrienden en de activiteiten waar ze vroeger van genoten. Maar isolatie maakt depressie alleen maar erger, dus doe wat je kunt om je tiener te helpen opnieuw verbinding te maken.

Maak van de gezichtsduur een prioriteit. Zet elke dag tijd vrij om te praten wanneer je helemaal gefocust bent op je tiener, zonder afleiding of multi-tasking. De simpele handeling van face-to-face verbinden kan een grote rol spelen in het verminderen van de depressie van je tiener. En onthoud: praten over depressie of de gevoelens van je tiener zullen de situatie niet verergeren, maar je steun kan het verschil maken in hun herstel.

Bestrijd sociale isolatie. Doe wat je kunt om je tiener verbonden te houden met anderen. Moedig ze aan om uit te gaan met vrienden of vrienden uit te nodigen. Neem deel aan activiteiten waarbij andere gezinnen betrokken zijn en geef uw kind de kans om andere kinderen te ontmoeten en contact te maken.

Iemand helpen met depressie: zorg voor jezelf terwijl je ondersteuning biedt

Breng je tiener erbij betrokken. Stel activiteiten voor, zoals sport, naschoolse clubs of een kunst-, dans- of muziekles, die inspelen op de interesses en talenten van je tiener. Hoewel je tiener in het begin misschien niet gemotiveerd en geïnteresseerd is, omdat ze de wereld opnieuw ontmoeten, moeten ze zich beter gaan voelen en hun enthousiasme herwinnen. Vrijwilligerswerk promoten. Dingen doen voor anderen is een krachtige kalmerend middel tegen depressie en zelfvertrouwen. Help je tiener een oorzaak te vinden waarin ze geïnteresseerd zijn en dat geeft hen een gevoel van doel. Als je met hen vrijwilligerswerk doet, kan het ook een goede hechtingservaring zijn

2. Maak van lichamelijke gezondheid een prioriteit

Lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Depressie wordt verergerd door inactiviteit, onvoldoende slaap en slechte voeding. Helaas staan ​​jongeren bekend om hun ongezonde gewoonten: laat opblijven, junkfood eten en uren doorbrengen op hun telefoons en apparaten. Maar als ouder kun je dit gedrag bestrijden door een gezonde, ondersteunende huisomgeving te creëren.

Breng je tiener in beweging! Lichaamsbeweging is absoluut essentieel voor de geestelijke gezondheid, dus zorg dat je tiener actief is, wat het ook kost. Ideaal gezien, zouden de tieners minstens een uur fysieke activiteit per dag moeten krijgen, maar het hoeft niet saai of ellendig te zijn. Denk buiten de kaders: wandelen met de hond, dansen, hoepels schieten, wandelen, fietsen, skateboarden – zolang ze bewegen, is het goed.

Stel limieten in voor de schermtijd. Tieners gaan vaak online om aan hun problemen te ontsnappen, maar wanneer de schermtijd omhoog gaat, daalt de fysieke activiteit en de gezichtsduur met vrienden. Beide zijn een recept voor verergering van de symptomen.

Zorg voor voedzame, uitgebalanceerde maaltijden. Zorg ervoor dat je tiener de voeding krijgt die ze nodig hebben voor optimale hersengezondheid en humeur ondersteuning: zaken als gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en verse producten. Het eten van veel suikerachtig, zetmeelrijk voedsel – het snelle “oprapen” van veel depressieve tieners – zal alleen maar een negatief effect hebben op hun humeur en energie.

Stimuleer veel slaap. Tieners hebben meer slaap nodig dan volwassenen om optimaal te kunnen functioneren – tot 9-10 uur per nacht. Zorg ervoor dat je tiener niet tot alle uren wakker blijft, ten koste van de broodnodige, stemmingsvolle rust.

3. Weet wanneer je professionele hulp moet zoeken

Ondersteuning en gezonde veranderingen in levensstijl kunnen een wereld van verschil maken voor depressieve tieners, maar het is niet altijd genoeg. Wanneer de depressie ernstig is, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg met geavanceerde training en een sterke achtergrondbehandeling bij tieners.

Betrek je kind bij de behandelkeuzes

Depressiebehandeling:

 • Therapie, medicatie en veranderingen in levensstijl

Wanneer je een specialist kiest of behandelingsopties nastreeft, moet je altijd de inbreng van je tiener krijgen. Alsje wilt dat je tiener gemotiveerd en betrokken is bij hun behandeling, negeer dan hun voorkeuren of neem geen eenzijdige beslissingen. Geen enkele therapeut is een wonderwerker, en een behandeling werkt niet voor iedereen. Als je kind zich ongemakkelijk voelt of gewoon geen ‘contact’ maakt met de psycholoog of psychiater, zoek dan een betere match.

Verken je opties

Verwacht een gesprek met de specialist die je hebt gekozen over opties voor de behandeling van depressie voor je tiener. Praattherapie is vaak een goede eerste behandeling voor milde tot matige gevallen van depressie. In de loop van de therapie kan de depressie van je tiener verdwijnen. Als dat niet het geval is, kan medicatie gerechtvaardigd zijn.

Helaas voelen sommige ouders zich gedwongen om antidepressieve medicatie te kiezen ten opzichte van andere behandelingen die mogelijk kostenbesparend of tijdrovend zijn. Tenzij je kind zich echter op een gevaarlijke manier gedraagt of het risico loopt om zelfmoord te plegen (in welk geval medicatie en / of constante observatie nodig kan zijn), hebt je tijd om je opties zorgvuldig te overwegen. In alle gevallen zijn antidepressiva het meest effectief als onderdeel van een breder behandelplan.

Medicatie brengt risico's met zich mee

Antidepressiva zijn ontworpen en getest op volwassenen, dus hun effect op jonge, ontwikkelende hersenen is nog niet volledig begrepen. Sommige onderzoekers vrezen dat blootstelling aan medicijnen zoals Prozac de normale ontwikkeling van de hersenen kan verstoren, met name de manier waarop het brein stress beheert en emoties reguleert.

Antidepressiva bevatten ook risico’s en eigen bijwerkingen, waaronder een aantal veiligheidsaspecten die specifiek zijn voor kinderen en jonge volwassenen. Het is ook bekend dat ze het risico op suïcidaal denken en gedrag verhogen bij sommige tieners en jonge volwassenen. Tieners met een bipolaire stoornis, een familiegeschiedenis van een bipolaire stoornis of een geschiedenis van eerdere zelfmoordpogingen zijn bijzonder kwetsbaar.

Het risico op zelfmoord is het hoogst tijdens de eerste twee maanden van behandeling met antidepressiva. Tieners op antidepressiva moeten nauwlettend worden gecontroleerd op tekenen dat de depressie verergert.

Tieners op antidepressiva: de rode vlaggen om op te letten

Bel een arts als je opmerkt dat....

 • Nieuwe of meer gedachten / praten over zelfmoord
 • Suïcidale gebaren of pogingen
 • Nieuwe of slechtere depressie
 • Nieuwe of slechtere angst
 • Agitatie of rusteloosheid
 • Paniekaanvallen
 • Moeilijkheden met slapen (slapeloosheid)
 • Nieuwe of slechtere prikkelbaarheid
 • Agressief, boos of gewelddadig gedrag
 • Handelen over gevaarlijke impulsen
 • Hyperactieve spraak of gedrag (manie)
 • Andere ongewone gedragsveranderingen

4. Ondersteun je tiener door een depressieve behandeling

Omdat je depressieve tiener door de behandeling gaat, is het belangrijkste dat je kunt doen om hem te laten weten dat je er bent om te luisteren en ondersteuning te bieden. Meer dan ooit moet je tiener weten dat ze worden gewaardeerd, geaccepteerd en verzorgd.

Begripvol zijn. Leven met een depressieve tiener kan moeilijk en uitputtend zijn. Soms ervaar je uitputting, afwijzing, wanhoop, verergering of een ander aantal negatieve emoties. Tijdens deze moeilijke tijd is het belangrijk om te onthouden dat je kind expres niet moeilijk is. Je tiener lijdt, dus doe je best om geduldig en begripvol te zijn.

Blijf betrokken bij de behandeling. Zorg ervoor dat je tiener alle behandelinstructies volgt, of het nu gaat om therapie of het correct innemen van voorgeschreven medicijnen. Houd veranderingen in de conditie van je tiener bij en bel de arts als de symptomen van depressie erger lijken te worden.

Wees geduldig. De weg naar het herstel van je depressieve tiener kan hobbelig zijn, dus wees geduldig. Verheug je in kleine overwinningen en bereid je voor op de incidentele tegenslag. Het belangrijkste is dat je jezelf niet beoordeelt of je gezin niet vergelijkt met anderen. Zolang je je best doet om je tiener de nodige hulp te bieden, doe je je werk.

5. Zorg voor jezelf (en de rest van het gezin)

Als ouder kun je merken dat je al je energie en aandacht richt op je depressieve tiener en je eigen behoeften en de behoeften van andere familieleden verwaarloost. Het is echter uitermate belangrijk dat je in deze moeilijke tijd voor jezelf blijft zorgen.

Dit betekent vooral dat we de broodnodige ondersteuning nodig hebben. Je kunt niet alles alleen doen, dus schakel de hulp in van familie en vrienden. Het hebben van een eigen ondersteuningssysteem zorgt ervoor dat je gezond en positief blijft terwijl je werkt om je tiener te helpen.

Verspil je emoties niet. Het is prima om je overweldigd, gefrustreerd, hulpeloos of boos te voelen. Reik naar vrienden, word lid van een steungroep of zie een eigen therapeut. Praten over hoe je je voelt, zal helpen de intensiteit onschadelijk te maken.

Zorg voor je gezondheid. De stress van de depressie van je tiener kan je eigen stemmingen en emoties beïnvloeden, dus steun je gezondheid en welzijn door goed te eten, voldoende slaap te krijgen en tijd vrij te maken voor dingen die je leuk vindt.

Wees open voor het gezin. Ga niet op zijn tenen rond de kwestie van tiener depressie in een poging om de andere kinderen te “beschermen”. Kinderen weten wanneer er iets mis is. Wanneer ze in het donker worden achtergelaten, zullen hun verbeeldingskracht vaak tot veel slechtere conclusies leiden. Wees open over wat er gaande is en nodig je kinderen uit om vragen te stellen en hun gevoelens te delen.

Denk aan de broers en zussen. Depressie bij een kind kan bij andere familieleden stress of angst veroorzaken, dus zorg ervoor dat ‘gezonde’ kinderen niet worden genegeerd. Broers en zussen hebben mogelijk speciale individuele aandacht of professionele hulp nodig om hun gevoelens over de situatie te verwerken.

Vermijd het schuldspel. Het kan gemakkelijk zijn om jezelf of een ander familielid de schuld te geven voor de depressie van je tiener, maar het draagt ​​alleen maar bij aan een al stressvolle situatie. Bovendien wordt depressie meestal veroorzaakt door een aantal factoren, dus het is onwaarschijnlijk – behalve in het geval van misbruik of verwaarlozing – dat elke geliefde ‘verantwoordelijk’ is.

Gerelateerd aan Mindfulness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn