Wat is een ketogeen dieet

Wat is een ketogeen dieet
Inhoud van dit artikel

Het ketogeen dieet de sleutel tot gezond afslanken

In de wereld van fitness en gewichtsverlies is het ketogene dieet het nieuwste kind aan huis. Het gerucht gaat, dat het de sleutel is tot het optimaliseren van vetverlies, kracht winnen en het terugdringen van onze eetlust. Maar hoeveel is hiervan nu de waarheid? Of zou dit vetrijke, koolhydraat-arme dieet gewoon een nieuwe trend kunnen zijn? Het goede nieuws is dat je nu op punt staat om het te ontdekken.

Wat betekent het ketogeen dieet

Een ketogeen dieet betekent dat u ongeveer 75% van uw dagelijkse energie krijgt uit (gezonde) vetten, 20% uit eiwitten en slechts 5% uit koolhydraten (voornamelijk groenten). Wat in feite slechts 30 tot 50 gram koolhydraten per dag betekent. (Dit zou zich vertalen in één enkele kop rijst of twee sneetjes volkoren brood per dag).

Wat is ketogenisch of ketosis

Deze is voor alle nerds die er zijn: Ketogenic komt van het woord “Ketosis”, de naam van een metabolisch proces dat je lichaam doormaakt om genoeg energie te produceren om de motor draaiende te houden. Het gebeurt wanneer we niet genoeg glucose uit koolhydraten hebben voor energieproductie en ons lichaam dan vetten moet gebruiken om energie te genereren – ook bekend als bèta-oxidatie.

We doen dit dagelijks, bijvoorbeeld als we slapen. In dit proces worden vetzuren afgebroken tot acetyl-CoA, een essentieel molecuul in energieoverdracht. Niettemin, als het lichaam voornamelijk alleen vetten voor energieproductie heeft, zal het tot een metabolische verkeersopstopping komen, omdat niet alle acetyl-CoA kan worden gebruikt voor energieproductie. Acetyl-CoA bouwt op.

Deze opbouw van acetyl-CoA verschuift de lever naar ketonlichaamvorming. En hier zijn we: als het lichaam meer ketonlichamen heeft dan normaal, dan zit het in “ketose”. Deze ketonlichamen – aceton, acetoacetaat en beta-hydroxyboterzuur – kunnen worden omgezet in acetyl-CoA wanneer energie nodig is om te helpen het spierweefsel, de hersenen en de rode bloedcellen te voeden. Het maken van ketonlichamen is niet hoe ons lichaam er de voorkeur aan geeft zijn energie te krijgen, maar het is een briljant back-up systeem wanneer de glucose laag is.

Is het ketogeen dieet goed voor de hersenfunctie?

Natuurlijk zijn er mensen die dit hebben meegemaakt, anders zouden er niet zoveel non-fictieboeken zijn. Sommige mensen rapporteerden een cognitieve boost na een ketogeen dieet. Niettemin ontbreekt nog steeds het concrete onderzoek naar de cognitieve effecten van ketose bij gezonde mensen.

De onderliggende biochemische processen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de verbetering van de hersenfunctie zijn complex. Simpel gezegd: een ketogeen dieet zou de functie van onze mitochondria kunnen verbeteren, de krachtgeneratoren van onze cellen.

Dit zou bijdragen aan een hogere energieproductie. Bovendien is een ketogeen dieet ‘mits goed gedaan’ rijk aan omega-3-vetzuren. Het belang van gezonde omega-3 vetzuren voor een goede hersenfunctie is al wetenschappelijk bewezen.

Verhoogt dit dieet de sportprestaties

Hoogstwaarschijnlijk niet. Ja, er zijn metabole aanpassingen, die misschien heel aantrekkelijk klinken. Bijvoorbeeld: door ketonlichamen als brandstof te gebruiken, verhoogt u de vetoxidatie, reserve glycogeen en produceert u minder lactaat. MAAR – de mening van de meerderheid van inspanningsfysiologen is dat je niet zo snel gaat als je kunt bij het gebruik van ketonlichamen in plaats van glucose. Vooral met High Intensity Interval Training (HIIT). Nogmaals, er is nog steeds geen duidelijk bewijsmateriaal.

Draagt een ketogeen dieet bij tot gewichtsverlies

Een ketogeen dieet is niet de magische oplossing voor gewichtsverlies. Als je uiteindelijk wilt afvallen, moet je een calorisch tekort hebben voor een bepaalde periode. Studies hebben aangetoond dat het op lange termijn (na een jaar) niet uitmaakte of mensen een koolhydraatarm, vetarm of laag blabla-dieet hadden. Alleen op korte termijn kan een koolhydraatarm dieet een groter gewichtsverlies veroorzaken (d.w.z. door een hoger eetlustremmend effect). Maar wat echt het verschil maakt, is consistentie. Dit betekent dat u alleen zult afvallen als u meer calorieën verbranden dan u verbruikt gedurende een lange periode van tijd. Je moet op de lange termijn een gezonde levensstijl ontwikkelen, wat een gezond dieet betekent in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging.

Is het ketogeen dieet gevaarlijk

Je moet weten dat ketose gevaarlijk kan worden als er te veel ketonen zijn. We noemen deze situatie ‘ketoacidose’, wat een potentieel gevaarlijke metabole situatie is van ongecontroleerde ketose. Dit gebeurt echter meestal alleen bij alcoholisten en diabetici, waar de zelfregulerende mechanismen niet goed werken. Niettemin moet u uw arts raadplegen voordat u een ketogeen dieet gaat overwegen.

Mijn conclusie

Een ketogeen dieet is één van de meest beperkende diëten, omdat het je voedselkeuzes drastisch beperkt en deze beperking is bijna onmogelijk voor de meeste mensen om toe te passen in hun dagelijks leven, vooral op de lange termijn. Als het gaat om nadelen, zijn er een aantal op korte termijn (elektrolyt uitputting, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid enz.) En op lange termijn nadelen (verhoogde bloedlipiden, lagere botdichtheid, enz.) Mensen verdragen niet alles bij het volgen van het ketogene dieet. Anderen ervaren echter verbeteringen, bijvoorbeeld een boost in de cognitieve functie. Desalniettemin moeten meer significante menselijke onderzocht worden om deze bevindingen te ondersteunen.

Om je vraag echt te beantwoorden

Als u een normaal persoon bent die gewoon gezond en fit wil zijn, kunt u het natuurlijk proberen (na het vragen aan uw arts). Maar je moet altijd onthouden dat je zonder het dieet perfect fit en gezond kunt zijn. En als u het gevoel hebt dat het niet met u overeenkomt, of dat u uw lichaam onder een aanzienlijke hoeveelheid stress brengt, heroverweeg dan of het echt wel geschikt is voor u. Ten slotte, geloof niet alles wat je op internet leest. Ketosis is niet de remedie voor alles. Als je je goed wilt voelen, er goed uit wilt zien en een meer atletische levensstijl wilt aanknopen, dan gaat het erom een gezond evenwicht te vinden tussen bewegen en eten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn