Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een depressie bij vrouwen

depressie bij vrouwen

Symptomen bij depressie bij vrouwen

Depressie bij vrouwen kan je van energie en hoop ontdoen, waardoor je je leeg, verdrietig en hulpeloos voelt. En voor vrouwen wordt depressie gecompliceerd door vele factoren – van reproductieve hormonen en sociale druk tot de unieke vrouwelijke reactie op stress.

Hoe somber de dingen ook lijken, er is veel dat je kunt doen om de manier waarop je denkt en voelt te veranderen. Je kunt jezelf niet zomaar “eruit halen”, maar je hebt meer controle dan je denkt. Door kleine maar belangrijke stappen te nemen, kunt u zich beter gaan voelen en uw drive, uw gevoel voor hoop en uw plezier in het leven terugkrijgen.

Welke invloed heeft een depressie bij vrouwen

Hoewel depressie invloed kan hebben op alle aspecten van het leven van een vrouw, inclusief je fysieke gezondheid, het sociale leven, relaties, carrière en gevoel van eigenwaarde, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Volgens de National Mental Health Association zal ongeveer één op de acht vrouwen op een bepaald moment tijdens hun leven depressiesymptomen ervaren. Maar depressie is behandelbaar en er zijn veel dingen die je kunt doen om jezelf beter te laten voelen.

Natuurlijk is de Catch-22 van depressie dat beter voelen om actie vraagt, maar actie ondernemen als je depressief bent, is moeilijk. Hoewel je misschien niet veel energie hebt, heb je waarschijnlijk genoeg om een ​​blokje om te lopen of de telefoon op te nemen om bijvoorbeeld een geliefde te bellen – en dat kan een goed begin zijn om je humeur te verbeteren en je vooruitzichten. Het is belangrijk om ook te leren over de factoren die depressie bij vrouwen veroorzaken, zodat u de aandoening het beste kunt aanpakken en uw depressie het meest effectief kunt behandelen en kunt voorkomen dat deze terugkomt.

Welke zijn de symptomen van depressie bij vrouwen

De symptomen van depressie bij vrouwen variëren van lichte tot ernstige of ernstige depressies en onderscheiden zich door de impact die ze hebben op uw vermogen om te functioneren. De meeste depressies zijn mild of matig invaliderend en reageren goed op zelfhulp. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Depressieve bui
 • Verlies van interesse of plezier in activiteiten waar je vroeger van had genoten
 • Gebrek aan energie en vermoeidheid
 • Gevoelens van schuld, hopeloosheid en waardeloosheid
 • Eetlust- en gewichtsveranderingen
 • Slaapveranderingen (meer slapen of minder slapen)
 • Moeite met concentreren
 • Zelfmoordgedachten of terugkerende gedachten aan de dood
 • Depressie symptomen komen vaker voor bij vrouwen

Vrouwen hebben vaker last van bepaalde depressieve klachten dan mannen.

 • Seizoensgebonden affectieve stoornis, depressie in de wintermaanden door minder zonlicht.
 • Symptomen van atypische depressie. In plaats van minder te slapen, minder te eten en af te vallen, slaap je meer, eet je meer en kom je aan.
 • Gevoelens van schuld in verband met depressie komen ook vaker voor en zijn uitgesproken bij vrouwen.
 • Schildklier problemen. Omdat hypothyreoïdie depressie kan veroorzaken, moet dit medische probleem altijd worden uitgesloten door een arts.

Wat zijn de oorzaken van depressie bij vrouwen

Over alle raciale, etnische en economische verschillen heen, hebben vrouwen ongeveer twee keer zoveel kans als mannen om aan een depressie te lijden. Dit kan te maken hebben met een aantal verschillende psychologische, sociale en biologische factoren.

Psychologische oorzaken

Richten op negatieve gevoelens en deze herstellen – vrouwen hebben meer kans om te herkauwen als ze depressief zijn. Dit omvat huilen om emotionele spanning te verlichten, proberen te achterhalen waarom je depressief bent en praten met je vrienden over je depressie. Er is echter gevonden dat herkauwen een depressie handhaaft en zelfs verergert. Mannen, aan de andere kant, hebben de neiging om zichzelf af te leiden als ze depressief zijn, wat depressie kan verminderen.

Overweldigende stress op het werk, op school of thuis – Sommige onderzoeken tonen aan dat vrouwen vaker dan mannen depressies van stress ontwikkelen. Bovendien is de vrouwelijke fysiologische reactie op stress anders. Vrouwen produceren meer stresshormonen dan mannen, en het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron voorkomt dat het stresshormoonsysteem zichzelf uitdooft zoals bij mannen.

Problemen met lichaamsbeeld – Het verschil in geslacht bij depressie begint in de adolescentie. De opkomst van sekseverschillen tijdens de puberteit speelt waarschijnlijk een rol. Sommige onderzoekers wijzen op ontevredenheid met het lichaam, die toeneemt bij meisjes tijdens de seksuele ontwikkeling van de puberteit

Sociale oorzaken

Net als bij mannen kunnen sociale factoren ook een rol spelen bij het veroorzaken van depressie bij vrouwen, naast leefstijlkeuzes, relaties en coping vaardigheden. Deze kunnen zijn:

 • Echtelijke of relatieproblemen; het balanceren van de druk van carrière en thuis leven
 • Gezinsverantwoordelijkheden zoals zorgen voor kinderen, echtgenoot of ouder wordende ouders
 • Discriminatie ervaren op het werk of geen belangrijke doelen bereiken, een baan verliezen of veranderen, met pensioen gaan of aan militaire dienst beginnen.
 • Aanhoudende geldproblemen
 • Dood van een geliefde of andere stressvolle levensgebeurtenis waardoor je je nutteloos, hulpeloos, alleen of diep verdrietig voelt

Biologische en hormonale oorzaken

Premenstruele problemen – Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus kunnen de bekende symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, prikkelbaarheid, vermoeidheid en emotionele reactiviteit. Voor veel vrouwen is PMS mild, maar voor sommige vrouwen zijn de symptomen ernstiger en invaliderender en kan het een diagnose van premenstruele dysfore stoornis (PMDD) rechtvaardigen. PMDD wordt gekenmerkt door ernstige depressies, prikkelbaarheid en andere stemmingsstoornissen die ongeveer 10 tot 14 dagen vóór uw menstruatie beginnen en binnen enkele dagen na het begin verbeteren.

Zwangerschap en onvruchtbaarheid – De vele hormonale veranderingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen, kunnen bijdragen aan een depressie, vooral bij vrouwen met een hoog risico. Andere problemen met betrekking tot zwangerschap zoals miskraam, ongewenste zwangerschap en onvruchtbaarheid kunnen ook een rol spelen bij depressie.

Postpartumdepressie – Het is niet ongebruikelijk voor nieuwe moeders om de ‘babyblues’ te ervaren. Dit is een normale reactie die de neiging heeft om binnen enkele weken te verdwijnen. Sommige vrouwen ervaren echter een ernstige, langdurige depressie. Deze aandoening wordt postpartumdepressie genoemd en wordt vermoedelijk beïnvloed door, ten minste gedeeltelijk, hormonale fluctuaties.

Perimenopauze en menopauze – Vrouwen lopen mogelijk een verhoogd risico op depressie tijdens de perimenopauze, het stadium dat leidt tot de menopauze wanneer voortplantingshormonen snel fluctueren. Vrouwen met een eerdere geschiedenis van depressie hebben ook een verhoogd risico op depressie tijdens de menopauze.

Gezondheidsproblemen – Chronische ziekte, verwonding of invaliditeit kan leiden tot depressie bij vrouwen, waardoor een dieet kan vastlopen of stoppen met roken.

Medicijnbijwerkingen – Stemmingsgerelateerde bijwerkingen kunnen optreden bij anticonceptie of hormonale substitutietherapie.

Compensatie voor biologische en hormonale oorzaken van depressie

Omdat biologie en hormoonfluctuaties zo’n prominente rol kunnen spelen in het beïnvloeden van een vrouwendepressie, kan het nuttig zijn om meer coping-strategieën te gebruiken op hormonale dieptepunten gedurende de maand.

Houd een log bij van waar je bent in je menstruatiecyclus en hoe je je voelt – fysiek en emotioneel. Op deze manier kunt u beter anticiperen wanneer u de hormonale dieptepunten moet compenseren en de resulterende symptomen moet verminderen of voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat depressie, in elk stadium van het leven en om welke reden dan ook, ernstig is en serieus moet worden genomen. Alleen omdat je is verteld dat je symptomen een ‘normaal’ onderdeel zijn van het vrouw zijn, wil dat nog niet zeggen dat je in stilte moet lijden. Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw depressie te behandelen en u beter te voelen.

Coping tips voor depressie bij vrouwen

Je kunt een enorme deuk in je depressie maken met eenvoudige maar krachtige zelfhulpstappen. Je beter voelen kost tijd en moeite als je geen zin hebt om moeite te doen. Maar je kunt er komen als je elke dag positieve keuzes voor jezelf maakt en steunt op de steun van anderen.

Praten persoonlijk met iemand die goed luistert. Deel wat je doormaakt met de mensen van wie je houdt en vertrouwt. Vraag om de hulp en ondersteuning die u nodig hebt, het kan het verschil maken in uw herstel. Je hebt misschien je meest dierbare relaties vermeden, maar ze kunnen je door deze moeilijke tijd heen helpen.

Als je niet het gevoel hebt dat er iemand is die je in vertrouwen neemt, kun je hulp vinden om nieuwe vriendschappen op te bouwen, zelfs als je verlegen of introvert bent.

Probeer sociale activiteiten bij te houden, ook als je er geen zin in hebt. Als je depressief bent, voelt het prettiger om je terug te trekken in je schaal. Maar als u in de buurt bent van andere mensen, voelt u zich minder depressief.

Sta op en beweeg. Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging net zo effectief kan zijn als antidepressiva bij het verhogen van het energieniveau en het verminderen van gevoelens van vermoeidheid. Je hoeft niet eens naar de sportschool te gaan.

Een wandeling van 30 minuten per dag geeft je een broodnodige boost. En als het 30 minuten niet lukt, zijn drie burst-bewegingen van 10 minuten gedurende de dag even effectief.

Krijg elke dag een beetje zonlicht. Zonlicht kan je humeur helpen verbeteren. Maak een korte wandeling in de buitenlucht, neem uw koffie buiten, geniet van een maaltijd buiten, kijk mensen op een bank in het park of zit buiten in de tuin.

Richt op minimaal 15 minuten zonlicht per dag. Als je ergens woont met weinig winterzon, probeer dan een doos met lichttherapie.

Streef naar 8 tot 9 uur slaap. Depressie gaat meestal gepaard met slaapproblemen. Of je te weinig of te veel slaapt, je humeur zal eronder lijden. Maar u kunt een beter slaapschema krijgen door gezonde slaapgewoonten aan te nemen.

Oefen ontspanningstechnieken. Een dagelijkse ontspanningsoefening kan de symptomen van depressie verlichten, stress verminderen en gevoelens van vreugde en welzijn stimuleren. Probeer yoga, diepe ademhaling, progressieve spierontspanning of meditatie.

Daag negatieve gedachten uit. Depressie zet alles op een negatieve manier, maar je kunt negatieve gedachten vervangen door een meer gebalanceerde manier van denken. Maak een aantekening van elke negatieve gedachte die je hebt en wat deze heeft veroorzaakt. Schrijf voor elk negatief iets positiefs op. Bijvoorbeeld: “Mijn baas heeft een hekel aan mij. Hij gaf me dit moeilijke rapport om te voltooien, “kan vervangen worden door:” Mijn baas moet veel vertrouwen in me hebben om me zoveel verantwoordelijkheid te geven.

Depressie bij vrouwen en relaties

Een prikkelbaar humeur veroorzaakt door depressie kan ervoor zorgen dat je kritisch en hard bent tegen je geliefden. Het kan ervoor zorgen dat u uithaalt over situaties die u normaal niet zouden storen. Depressie kan er ook voor zorgen dat u zich leeg of apathisch voelt, wat ertoe kan leiden dat u uw belangrijkste relaties verwaarloost.

Als u kinderen hebt, is het belangrijk om voor uzelf te zorgen en uw humeur te reguleren tijdens depressieve episodes of hormonale dieptepunten. Studies tonen aan dat het opvoeden door een moeder met onbehandelde depressie een significant negatief effect heeft op de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind.

Hoe kan je je humeur een boost geven

Stemming booster 1: Oefening

Lichaamsbeweging is gezond tot op het cellulaire niveau. Het verbetert de bloedsomloop en zenuwfunctie, het helpt om de stemming te reguleren, en het geeft je een beter gevoel over jezelf

Actiestappen: Probeer voor een snelle opmars een training met middelmatige tot hoge intensiteit, zoals een stevige wandeling van 30 minuten, een aerobicsles of een partijtje tennis. Voor een remedie die bij je blijft, ga je voor een dagelijkse activiteit die je kunt volhouden, zoals een dagelijkse wandeling van minder intensiteit.

Stemming booster 2: mediteer

Mediteren produceert hersenveranderingen die positieve emoties bevorderen en negatieve emoties zoals angst en woede verminderen. Het kan uw hartslag, bloeddruk, ademhalingssnelheid, zuurstofverbruik, adrenalineniveau en cortisolgehalte verlagen, een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress.

Actiestappen: veel gezondheidscentra bieden meditatielessen. Meld je aan voor een of overweeg yoga te nemen, waarbij fysieke en mentale oefeningen worden gecombineerd. Als het moeilijk voor je is om naar een klas te gaan, zoek dan een begeleide meditatieboek-, cd-, website- of smartphoneapp, die je kan introduceren in meditatiebeoefening.

Stemming booster 3: Socialize

Afgelegen zijn kan leiden tot eenzaamheid, wat je verdrietig kan maken. Tijd doorbrengen met anderen helpt de stemming te verbeteren. We zijn vastberaden om sociaal te zijn. Door je te richten op anderen, kun je je afvragen of je jezelf kunt verslaan.

Actiestappen: Vermijd isolatie. Kom minstens één keer per maand samen met een vriend, familielid of groep. Bezoek thuis met vrienden. Ga uit je huis, ga naar een film of bekijk een kunsttentoonstelling. Als je geen iemand hebt om tijd mee door te brengen, ga dan naar de kerk of volg een les.

Stemming booster 4: zoek het doel

Door tijd te besteden aan een zinvolle activiteit verbetert u de gemoedstoestand, vermindert u stress en blijft u mentaal scherp. De activiteit kan zo simpel zijn als een nieuwe hobby aan te nemen of je tijd vrij te maken. Je maakt je minder zorgen om elke kleine pijn en pijn in je eigen leven wanneer je de focus verplaatst naar een nieuwe interesse.

Actiestappen: Vrijwilliger voor een bibliotheek, ziekenhuis, school, kinderdagverblijf of liefdadigheidsinstelling. Tutor buurtkinderen. Babysitten. Neem contact op met de kamer van koophandel om jonge zakenmensen te begeleiden. Ga op tuinieren, schilderen, dansen of gastronomisch koken

Dieet veranderingen om depressie bij vrouwen te verlichten

Sommige vrouwen vinden aanpassingen aan het voedingspatroon, voedingssupplementen en kruidenremedies kunnen helpen bij het verminderen van depressiesymptomen. Deze omvatten:

Bezuinigen op zout, ongezonde vetten, cafeïne, koolhydraten en alcohol en het eten van meer complexe koolhydraten kan depressiesymptomen helpen verbeteren.

Meer omega-3 vetzuren eten kan je humeur verbeteren. De beste bronnen zijn vette vis (zalm, haring, makreel, ansjovis, sardines), zeewier, lijnzaad en walnoten.

Vermijd tekortkomingen aan B-vitamines die depressies kunnen veroorzaken. Eet meer citrusfruit, groene groenten, bonen, kip en eieren.

Vitamine B-6, calcium, magnesium, vitamine E en tryptofaan hebben allemaal aangetoond dat ze goed zijn voor vrouwen die lijden aan PMDD

Teunisbloemolie en kuisboombes zijn kruidensupplementen waarvan is vastgesteld dat ze effectief zijn bij de behandeling van PMDD.

Professionele behandeling voor depressie bij vrouwen

Als u niet voldoende van zelfhulpbehandelingen profiteert, zoek dan hulp bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Hoewel vrouwen met een depressie reageren op dezelfde soorten behandeling als mannen, worden specifieke aspecten van de behandeling vaak aangepast voor vrouwen. Vrouwen hebben ook meer kans op een gelijktijdige behandeling van andere aandoeningen zoals angst- of eetstoornissen.

Medicatie. Antidepressieve medicatie kan sommige symptomen van depressie bij vrouwen helpen verlichten, maar het onderliggende probleem wordt niet verholpen. Vanwege vrouwelijke biologische verschillen, worden vrouwen over het algemeen gestart met lagere doses antidepressiva dan mannen.

Vrouwen hebben ook meer kans op bijwerkingen, dus elk medicijngebruik moet van dichtbij worden gevolgd. Vertrouw niet op een arts die niet is getraind in geestelijke gezondheidszorg voor begeleiding bij medicatie en onthoud dat medicatie het beste werkt als u ook gezonde veranderingen in uw levensstijl aanneemt.

Behandeling. Praattherapie is een uiterst effectieve behandeling voor depressie bij vrouwen. Het kan u de vaardigheden en het inzicht bieden om depressiesymptomen te verlichten en te helpen voorkomen dat depressie terugkomt. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een therapeut is uw band met deze persoon. De juiste therapeut zal een zorgzame en ondersteunende partner zijn in uw behandeling en herstel van depressie.

Gerelateerd aan Mindfulness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn