Search
Close this search box.

Wat is antidepressiva of stemmingsverbeteraar als medicatie

Antidepressiva

Wat u moet weten over depressie medicatie

Wanneer je lijdt aan een diepe, invaliderende depressie, is het idee dat een pil je je leven kan teruggeven een gevoel van hoop en ongelofelijk aantrekkelijk. Maar zijn antidepressiva altijd de beste behandelingsoptie?

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen en veiligheidsproblemen? En zijn er echt effectieve niet-medicamenteuze alternatieven? Dit zijn enkele van de belangrijke vragen om over na te denken bij het overwegen van behandeling met antidepressiva.

Als u weet welke antidepressiva kunnen (en niet) kunnen, kunt u de voordelen afwegen tegen de risico’s, een beter geïnformeerde beslissing nemen en de behandeling voor depressie vinden die geschikt is voor u.

Wat zijn antidepressiva

Antidepressiva zijn een reeks medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van depressie en andere psychische aandoeningen, en zijn enkele van de meest voorgeschreven medicijnen.

Ze omvatten selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), atypische antidepressiva, tricyclische antidepressiva (TCA’s) en monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers).

Antidepressiva zijn bedoeld om chemicaliën (neurotransmitters) in de hersenen in balans te brengen die de stemming en emoties beïnvloeden. Voor iedereen die lijdt aan de pijn en angst van depressie, beloven ze een snelle en éénvoudige methode van rust. Maar er is een maar bij.

Depressie veroorzaakt door een chemische onbalans in de hersenen

Je hebt het gezien in televisiereclame, gelezen in krantenartikelen, misschien zelfs gehoord van je arts: depressie wordt veroorzaakt door een chemisch onevenwicht in de hersenen dat medicatie kan corrigeren. De waarheid is dat er weinig tot geen onderzoek is om deze theorie te ondersteunen. Het is een triomf van farmaceutische marketing boven wetenschap.

Terwijl antidepressiva de niveaus van de neurotransmitter serotonine in de hersenen verhogen, betekent dit niet dat depressie wordt veroorzaakt door een serotonine-tekort. Tenslotte kan aspirine hoofdpijn genezen, maar dat betekent niet dat hoofdpijn wordt veroorzaakt door een tekort aan aspirine.

Wat veroorzaakt depressie

Geestgezondheidsonderzoekers zijn het erover eens dat de oorzaken van depressie veel complexer zijn dan de theorie van de chemische onevenwichtigheid suggereert.

Een groeiend aantal onderzoeken verwijst naar andere fysiologische factoren, waaronder ontsteking, verhoogde stresshormonen, onderdrukking van het immuunsysteem, abnormale activiteit in bepaalde delen van de hersenen, voedingstekorten en krimpende hersencellen.

Dit zijn slechts de biologische oorzaken van depressie. Sociale en psychologische factoren – zoals eenzaamheid, gebrek aan lichaamsbeweging, slechte voeding en een laag zelfbeeld – spelen ook een enorme rol.

Hoe effectief zijn antidepressiva bij de behandeling van depressie?

Hoewel depressie niet eenvoudig een kwestie is van te weinig serotonine, betekent dit niet dat antidepressiva niet werken. Teruggaan naar onze aspirine-analogie: hoofdpijn wordt niet veroorzaakt door een tekort aan aspirine, maar ze gaan toch weg als je een paar pillen neemt.

Is hetzelfde waar met antidepressiva en depressie? Nogmaals, het bewijs kan je verrassen.

Wanneer een depressie ernstig is, kan medicatie nuttig zijn, zelfs levensreddend. Uit onderzoek blijkt echter dat maar heel weinig mensen zonder depressive symptomen antidepressiva krijgen, en sommige voorschriften worden zelfs erger en erger.

Veel mensen die aanvankelijk reageren op medicatie, glippen al snel terug in depressie, ondanks het feit dat ze vasthouden aan hun medicamenteuze behandeling.

Bovendien tonen andere onderzoeken aan dat de voordelen van antidepressiva overdreven zijn, waarbij een groeiend aantal onderzoekers concludeert dat antidepressiva, als het op lichte tot matige depressie aankomt zeker niet effectiever zijn dan placebo’s.

Ik ben depressief en heb hulp nodig. Waar sta ik nu?

Medicatie kan geschikt voor u zijn als depressie uw vermogen om te functioneren in een belangrijk deel van uw leven, werk, school of in uw relaties, bijvoorbeeld verstoort.

Veel mensen gebruiken antidepressiva wanneer therapie, lichaamsbeweging of zelfhulpstrategieën net zo goed of beter werken, minus de vervelende bijwerkingen.

Zelfs als je besluit medicatie te nemen, is het een goed idee om therapie- en levensstijlveranderingen na te streven die je kunnen helpen om de onderliggende problemen op te lossen en de tools te ontwikkelen om depressie voorgoed te verslaan.

Met de Newstart Online Training Nooit meer Zorgen of Stress leer je weer ontspannen en positief te leven. Ontdek meer vertrouwen, meer optimisme en meer plezier! Stop met piekeren – voorgoed! Met 2 Gratis Bonussen. Bestel nu met korting!!

5/5

Bijwerkingen van antidepressiva

Bijwerkingen komen vaak voor bij alle antidepressiva. Voor veel mensen zijn de bijwerkingen ernstig genoeg om te zorgen dat ze stoppen met het nemen van de medicatie.

De meest voorgeschreven antidepressiva zijn afkomstig van een klasse medicijnen die bekend staat als selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), waaronder medicijnen zoals Prozac, Zoloft en Paxil.

De SSRI’s werken op de chemische serotonine in de hersenen, die niet alleen helpt om de stemming te reguleren, maar ook een rol speelt bij de spijsvertering, pijn, slaap, mentale helderheid en andere lichaamsfuncties. Dientengevolge kunnen SSRI’s een breed scala aan bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

 • Misselijkheid
 • Slapeloosheid
 • Angst
 • Rusteloosheid
 • Verminderde libido
 • Duizeligheid
 • Gewichtstoename
 • Zweten
 • Slaperigheid of vermoeidheid
 • Droge mond
 • Diarree
 • Constipatie
 • Hoofdpijn
 • Tremors

SSRI’s kunnen ook ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken, vooral als u abrupt stopt met nemen.

Bijwerkingen van atypische antidepressiva

Er zijn verschillende nieuwe depressiemedicijnen, atypische antidepressiva genaamd, die zich richten op andere neurotransmitters, alleen of in aanvulling op serotonine. Sommige van de hersenchemicaliën die ze beïnvloeden zijn norepinephrine en dopamine. De atypische antidepressiva omvatten:

 • Bupropion (Wellbutrin)
 • Venlafaxine (Effexor)
 • Duloxetine (Cymbalta)
 • Mirtazapine (Remeron)
 • Trazodone (Desyrel)
 • Nefazodon (Serzone)

De bijwerkingen variëren afhankelijk van het specifieke medicijn. Veel van de atypische antidepressiva kunnen echter misselijkheid, vermoeidheid, gewichtstoename, slaperigheid, nervositeit, droge mond en wazig zicht veroorzaken.

Bijwerkingen van oudere depressiemedicijnen

Tricyclische antidepressiva en MAO-remmers (monoamineoxidaseremmers) zijn oudere klassen van antidepressiva. Hun bijwerkingen zijn ernstiger dan die van de nieuwere antidepressiva, dus ze worden alleen als laatste redmiddel voorgeschreven nadat andere behandelingen en medicatie hebben gefaald.

Antidepressiva en zelfmoordrisico

Het gevaar bestaat dat bij sommige mensen de behandeling met antidepressiva de oorzaak is van een toename van depressie in plaats van een afname.

In feite vereist de Amerikaanse Food and Drug Administration dat alle depressieve medicijnen een waarschuwingslabel bevatten over het verhoogde risico op zelfmoord bij kinderen en jonge volwassenen. Het zelfmoordrisico is bijzonder groot tijdens de eerste maand tot twee maanden behandeling.

Iedereen die antidepressiva gebruikt, moet goed in de gaten worden gehouden voor zelfmoordgedachten en -gedrag. Monitoring is vooral belangrijk als dit de eerste keer is dat de persoon depressiemedicatie gebruikt of als de dosis recent is veranderd. Als u de waarschuwingssignalen in uzelf of een geliefde ziet, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of therapeut.

Antidepressieve zelfmoordwaarschuwingssignalen

 • Zelfmoordgedachten of -pogingen
 • Nieuwe of grotere depressie
 • Nieuwe of grotere angst
 • Nieuwe of grotere prikkelbaarheid
 • Je geagiteerd of rusteloos voelen
 • Moeite met slapen
 • Agressie en woede
 • Handelen over gevaarlijke impulsen
 • Extreme hyperactiviteit
 • Andere ongewone gedragsveranderingen

Als u zich zorgen maakt dat een vriend of familielid zelfmoord overweegt, raadpleegt u zelfmoordpreventie.

Risicofactoren

Iedereen die antidepressiva gebruikt, kan bijwerkingen ervaren, maar bepaalde personen lopen een hoger risico: 65-plussers Studies tonen aan dat SSRI-medicijnen het risico op vallen, fracturen en botverlies bij oudere volwassenen kunnen verhogen.

Zwangere vrouw. Het gebruik van SSRI’s laat in de zwangerschap kan leiden tot ontwenningsverschijnselen op de korte termijn bij pasgeborenen na de bevalling. Typische symptomen zijn tremor, rusteloosheid, milde ademhalingsproblemen en zwakke huilen.

Tieners en jonge volwassenen. Alle depressieve medicijnen dragen een verhoogd risico op zelfmoord bij kinderen en jonge volwassenen.

Mensen met een bipolaire stoornis. Antidepressiva kunnen de bipolaire stoornis zelfs verergeren of een manische episode veroorzaken; er zijn andere behandelingen beschikbaar voor mensen met een bipolaire stoornis.

Veranderingen in therapie, medicatie en levensstijl die een depressie kunnen behandelen

Is depressiemedicatie geschikt

Als u antidepressiva als een behandeloptie overweegt, kunnen de volgende vragen u helpen om uw beslissing te nemen.

Vragen om uzelf en een professional in de geestelijke gezondheidszorg te stellen

 • Heeft mijn depressie een negatieve invloed op mijn leven om een medicamenteuze behandeling te vereisen?
 • Is medicatie de beste optie om mijn depressie te behandelen?
 • Ben ik bereid ongewenste neveneffecten te tolereren?
 • Welke niet-medicamenteuze behandelingen kunnen mijn depressie helpen?
 • Heb ik tijd en motivatie om andere behandelingen na te streven, zoals therapie en zelfhulp?
 • Welke zelfhulpstrategieën kunnen mijn depressie verminderen?
 • Als ik besluit medicatie te nemen, moet ik dan ook therapie en alternatieve behandelingen volgen?

Vragen aan de arts

 • Hoeveel opleiding voor geestelijke gezondheidszorg heeft u gehad?
 • Zijn er medische aandoeningen die mijn depressie kunnen veroorzaken?
 • Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van het antidepressivum dat u aanbeveelt?
 • Zijn er voedingsmiddelen of andere stoffen die ik moet vermijden?
 • Hoe reageert dit medicijn op andere recepten die ik gebruik?
 • Hoe lang moet ik dit medicijn innemen?
 • Zal stoppen met het medicijn moeilijk zijn?
 • Zal mijn depressie terugkeren wanneer ik stop met het nemen van medicatie?

Medicatie is niet de enige mogelijkheid om depressies te verminderen

Onthoud dat antidepressiva geen remedie zijn. Medicatie kan sommige symptomen van depressie behandelen, maar kan de onderliggende problemen en situaties in uw leven die u depressief maken niet veranderen. Dat is waar oefening, therapie, mindfulness-meditatie, sociale ondersteuning en andere veranderingen in levensstijl binnenkomen. Deze niet-medicamenteuze behandelingen kunnen blijvende veranderingen en langdurige verlichting teweegbrengen.

Richtlijnen voor het gebruik van antidepressiva

Hoe meer u weet over uw antidepressivum, hoe beter u in staat bent om te gaan met bijwerkingen, gevaarlijke interacties tussen geneesmiddelen te voorkomen en andere veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

Suggesties

Zie een psychiater, geen huisarts. Uw huisarts kan u of uw geliefde helpen om eerst te beseffen dat u een behandeling tegen depressie nodig heeft. Maar hoewel een arts medicijnen kan voorschrijven, zijn psychiaters artsen die zich specialiseren in geestelijke gezondheidszorg.

Ze zijn eerder bekend met het nieuwste onderzoek naar antidepressiva en veiligheidsrisico’s. Uw gezondheid is afhankelijk van de expertise van uw arts, dus het is belangrijk om de meest geschikte arts te kiezen.

Instructies volgen. Zorg ervoor dat u uw antidepressivum neemt volgens de instructies van de arts. Sla uw dosis niet over of pas deze niet aan en stop niet met het innemen van uw pillen zodra u zich beter begint te voelen.

Voortijdig stoppen met de behandeling is geassocieerd met een hoge mate van terugval en kan ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Pas op voor geneesmiddeleninteracties. Vermijd het drinken van alcohol bij het nemen van SSRI’s, omdat dit de effecten van de medicatie kan verminderen.

Gevaarlijke geneesmiddelinteracties kunnen optreden wanneer SSRI’s worden ingenomen met antihistaminica, die worden aangetroffen in veel vrij verkrijgbare medicijnen tegen verkoudheid en allergieën en slaapmiddelen, of met voorgeschreven pijnstillers.

Praat altijd met uw arts of apotheker voordat u medicijnen combineert. Bijwerkingen controleren. Blijf op de hoogte van eventuele fysieke en emotionele veranderingen die u ervaart en praat er met uw arts over.

Neem onmiddellijk contact op met uw arts of therapeut als uw depressie verergert of uw zelfmoordgedachten toenemen. Raadpleeg uw arts op gezette tijden.

Wees geduldig. Het vinden van het juiste medicijn en de juiste dosering is een proces van vallen en opstaan. Het duurt ongeveer vier tot zes weken voordat antidepressiva hun volledige therapeutische effect bereiken. Veel mensen proberen verschillende medicijnen voordat ze er één vinden die helpt.

Antidepressivum ontwenning

Zodra u antidepressiva gaat gebruiken, kan stoppen moeilijk zijn. Veel mensen hebben ernstige ontwenningsverschijnselen waardoor het moeilijk is om van de medicatie af te komen. Als u besluit om te stoppen met het nemen van antidepressiva, is het essentieel om een arts te raadplegen en geleidelijk af te bouwen.

Antidepressieve ontwenningsverschijnselen

Wanneer u stopt met het gebruik van antidepressiva, kunt u een aantal onaangename, zelfs invaliderende ontwenningsverschijnselen ervaren, waaronder:

 • Angst, opwinding
 • Depressie, stemmingswisselingen
 • Griepachtige symptomen
 • Prikkelbaarheid en agressie
 • Slapeloosheid, nachtmerries
 • Extreme rusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en overgeven
 • Duizeligheid, verlies van coördinatie
 • Maagkrampen en pijn
 • Elektrische schoksensaties
 • Tremor, spierspasmen

Tips om uw antidepressivum veilig te stoppen

Verlaag uw dosis geleidelijk. Als u de ontwenningsverschijnselen van antidepressiva wilt minimaliseren, stop dan nooit met uw medicatie.

Neem in plaats daarvan geleidelijk uw dosis af (veel deskundigen raden aan om met stappen van 10% te verminderen), waarbij tussen elke dosisverlaging minstens twee tot zes weken of langer nodig is.

Haast je niet over het proces. Het stopproces van het antidepressivum kan enkele maanden tot zelfs jaren duren en mag alleen worden geprobeerd onder toezicht van een arts.

Wees geduldig. Als u op enig moment moeilijkheden ondervindt, overweeg dan om meer tijd aan uw huidige dosis te besteden voordat u verdere kortingen probeert.

Kies een tijd om te stoppen die niet te stressvol is. Het intrekken van antidepressiva kan moeilijk zijn, dus het is het beste om te beginnen als je niet veel stress hebt.

Als u momenteel belangrijke levensveranderingen of sterk stressvolle omstandigheden doormaakt, kunt u beter wachten tot u zich op een stabielere plaats bevindt.

Nooit meer zorgen of stress

Met de Newstart Online Training Nooit meer Zorgen of Stress leer je weer ontspannen en positief te leven. Ontdek meer vertrouwen, meer optimisme en meer plezier! Stop met piekeren – voorgoed! Met 2 Gratis Bonussen. Bestel nu met korting!!

5/5

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn