Search
Close this search box.

Waarom heeft leeftijd invloed op sportprestaties

Waarom heeft leeftijd invloed op sportprestaties

Hoe heeft leeftijd nu effect op onze sportprestaties 

Het is vrij duidelijk dat een 70-jarig lichaam niet dezelfde dingen kan doen als een 17-jarige. Naarmate de tijd verstrijkt, worden we ouder en verandert ons lichaam. Lees verder om erachter te komen wat deze veranderingen zijn, hoe ze van nature van invloed zijn op je atletische sportprestaties en wat er kan worden gedaan om ze tegen te gaan.

 De ontwikkeling van het menselijk lichaam 

Tijdens de kindertijd groeit het menselijk lichaam en ontwikkelt het zich snel. Vervolgens, als we onze tienerjaren ingaan zorgen hormonen zoals testosteron en oestrogeen ervoor dat de lichaamssamenstelling en de verhoudingen veranderen en krijgt het lichaam de uiteindelijke vorm en grootte. De periode tussen 15 en 30 jaar oud is wanneer het menselijk lichaam zijn hoogste prestatieniveau kan bereiken ‘met systematische training natuurlijk’. Wanneer we echter 30 worden, beginnen de dingen langzaam te veranderen: niet meteen, maar geleidelijk aan beginnen de botten calcium en andere mineralen te verliezen, wat resulteert in een lagere botdichtheid. Het skelet wordt minder resistent en het lichaam wordt meer vatbaar voor breuken en andere verwondingen.

Sportprestaties en bewegingsbereik

Tegelijkertijd bevatten spieren minder en minder elektrolyten, calcium en water. Als gevolg hiervan begint de spiermassa langzaam af te nemen en daarmee de algehele sterkte van het lichaam. De elasticiteit van de gewrichten en ligamenten neemt ook af met de leeftijd. Dit heeft invloed op ons bewegingsbereik, waardoor het menselijk lichaam stugger wordt en sommige bewegingen een stuk moeilijker uit te voeren zijn. Helaas is dat niet alles. Het cardiopulmonale systeem verandert ook: de longen worden minder elastisch, terwijl de hartspiermassa krimpt. Deze dragen bij tot een zwakkere cardiopulmonale prestatie in termen van zuurstofopname en transport naar de spieren en organen. Deze verandering heeft een directe invloed op het uithoudingsvermogen van het lichaam en betekent ook dat we meer tijd nodig hebben om te herstellen.

Sportprestaties na je dertigste

Kortom, na je dertigste begint je algehele fysieke fitheid bergafwaarts te gaan. Uw spiermassa, kracht, uithoudingsvermogen en bewegingsbereik beginnen af te nemen, terwijl de stijfheid van uw gewrichten begint te stijgen. Bovendien is herstel, na intensieve fysieke inspanning of na een blessure niet alleen zwaarder voor het lichaam, maar duurt het ook langer.

Sportwedstrijden van hoog niveau

Nou, als je ooit sportwedstrijden van hoog niveau hebt gezien, heb je misschien gemerkt dat er zelden 30 jarige topatleten zijn, en nu weet je waarom dat zo is. Maar het goede nieuws is, dit betekent niet dat je het niet kan vertragen. Volgens onderzoek is er een gebied dat niet zo vaak door de leeftijd wordt beïnvloed als alle andere, en dit is uithoudingsvermogen. Langzame twitch spiervezels zijn minder beïnvloed door veroudering dan de type II – of fast-twitch – vezels. Sommige spieren bestaan grotendeels uit langzame trekvezels, die zeer resistent zijn tegen vermoeidheid en die de sterkte kunnen behouden gedurende lange tijd. Het zijn die vezels die voornamelijk worden gebruikt tijdens uithouding, omdat de type II vezels die worden gebruikt voor explosieve bewegingen, snel vermoeid raken. Bovendien, zelfs als het cardiopulmonale systeem verandert, kan het aanzienlijk worden getraind in oudere lichamen.

Ervaring en mentale kracht

Oudere duursporters hebben zelfs een cruciaal voordeel: ervaring. Na jarenlange training hebben ze strategieën ontwikkeld op basis van ervaringen en weten ze hoe ze hun training, en herstelperioden in evenwicht moeten houden. Ervaring stelt hen in staat om de beste manier te begrijpen om hun fysieke inspanning aan te passen en waar ze de lijn moeten trekken om blessures tijdens de inspanning te voorkomen. Mentale kracht is ook een belangrijke beloning voor jarenlange training. Hierdoor kunnen sporters gemakkelijker fysieke inspanningen leveren. Dus, als je naar je lichaam luistert en je bewust bent van het toenemende risico op verwonding als je ouder wordt, zou leeftijd geen probleem mogen zijn, noch een excuus. Trainingen lijken misschien moeilijker, het herstel kan langer duren en de voortgang kan langzamer lijken, maar alles is nog steeds mogelijk. Leeftijd is een getal. Dus, zelfs als er biologische veranderingen in je lichaam zijn, betekent dit niet dat je moet stoppen met werken aan jezelf. Er is geen leeftijdsgrens om fit te zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn