Voedselallergie of voedselovergevoeligheid

voedselallergie

Voedselallergie uit zich in meerdere symptomen

voedselallergieVoedselallergie komt veel meer voor dan men denkt. Het lichaam zit vernuftig in elkaar en heeft vele verschillende functies. Het is onder andere in staat om ons te beschermen tegen vreemde stoffen.

Dit wordt geregeld door het immuunsysteem. Als het nodig is, maakt ons lichaam antistoffen aan en laat het de vreemde stoffen verdwijnen.

Dit is ook het geval als je ergens allergisch voor bent. Er volgt een reactie die zich uit in één of meer symptomen. Dit heet dan een allergie.

Allergieën komen vaak voor

De meest voorkomende allergie bij baby’s is de koemelkallergie. Gelukkig groeien de meeste kinderen hier overheen als ze ouder worden. 

Allergische reacties worden vaak veroorzaakt voor voedsel zoals bijvoorbeeld kippeneieren, vis, schelp- en schaaldieren, noten, gluten, pinda’s en soja.

Hoe weet je of je allergisch bent

De symptomen van een allergie verschillen per mens en per soort allergie. Ze kunnen bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, buikpijn, overgeven, diarree, uitslag, misselijkheid en jeuk veroorzaken. 

Meestal zijn de symptomen binnen enkele uren verdwenen. Maar in het ergste geval kan er zelfs een anafylactische shock optreden. 

Het lukt het hart niet meer om je bloeddruk op peil te houden en je kunt je bewustzijn verliezen of zelfs een hartstilstand krijgen. Hoe erger de allergie, hoe heftiger de reactie hierop kan zijn.

Huisarts kan uitsluitsel geven

Denk je dat je allergisch bent dan kun je dit laten testen bij de huisarts door middel van een huid priktest. Door de verschillende stoffen in contact te laten komen met de huid kun je er achter komen of je allergisch bent voor een bepaalde stof.

Ook is het mogelijk om het bloed te laten testen op allergieën maar deze is minder betrouwbaar. Een combinatie van deze testen geven de meest betrouwbare uitslag.

Allergisch, en dan

Voedselallergie of voedselovergevoeligheid zijn lastig of helemaal niet te genezen. Indien je allergisch bent voor voedingsmiddelen dien je dit simpel weg te schrappen uit je dieet

Wel is het zo dat er allergieën kunnen verdwijnen, bij kunnen komen of kunnen verminderen naarmate je ouder wordt.

Soms is het best lastig om een bepaald voedingsmiddel weg te laten dan wel te vervangen. Wil je weten of je nog steeds allergisch bent dan kun je zelf eenvoudig een test doen. Dit heet in vaktermen desensibilisatie.

Je komt dan expres in aanraking met het product waar je allergisch voor bent waarbij je de concentraties langzaam aan ophoogt. Op deze manier kom je er snel genoeg achter of de allergie nog steeds problemen geeft.

Kunnen allergieën bij baby’s voorkomen worden

Voedselallergie of voedselovergevoeligheid zijn vaak erfelijk en in families waar allergieën voorkomen is het aan te raden om tussen de vier en de zes maanden borstvoeding te geven aan pasgeboren baby’s. Probeer de gevarieerde voeding en nieuwe levensmiddelen zo lang mogelijk uit te stellen.

Verloop

Voedselallergie of voedselovergevoeligheid kan dus erfelijk zijn, gewoon spontaan ontstaan of er bestaat een natuurlijke aanleg om een allergie te ontwikkelen. 

Bij alle vormen wordt de allergie ontwikkelt bij de eerste aanraking hiermee. Pas bij het volgende contact met die stof wordt de allergie pas zichtbaar en is er een allergische reactie ontstaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn