Voedingsadvies helpt je hormonen in balans te brengen door de juiste voeding

Hormonen
Inhoud van dit artikel

Onze onmisbare hormonen

Alles draait om hormonen: ze zijn onmisbaar maar kunnen uit balans raken waardoor onverklaarbare klachten kunnen ontstaan, zoals: moeizaam afvallen, spijsvertering-  en stofwisselingsproblemen, schommelingen in de bloedsuiker, een verminderde weerstand, veel trek in zoet of zout en een onverzadigd gevoel na de maaltijdslaapproblemen, wisselende stemmingen, laag libido, verminderd energieniveau,  darmproblemen, uitgeput wakker worden en/of in de avonduren meer energie. Mijn persoonlijke voedingsadvies helpt je hormonen in balans te brengen door de juiste voeding (o.a. minder koolhydraten). Wanneer je hormonen als vrouw in balans raken val je af en verbetert je gezondheid.

Hormonen zijn belangrijk voor

Bepaalde hormonen zorgen ervoor dat signalen van verzadiging en hongergevoel optreden. Bij veel mensen zijn deze hormonen niet in balans. Ze blijven dooreten en raken niet verzadigd. Suiker verstoord het hongergevoel waardoor er automatisch meer wordt gegeten. Werkervaring laat zien dat kleine veranderingen in het eetpatroon deze hormonen in balans kunnen brengen.

Insuline (bloedsuiker)

Hoe meer suiker er wordt gegeten hoe harder moet de alvleesklier werken om suiker vanuit het bloed naar de cellen te transporteren. Als de alvleesklier overbelast raakt gaat de werking achteruit. Het bloedsuiker stijgt en dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid en chronische ziektes veroorzaken. Bijvoorbeeld: een insulineresistentie en diabetes. Mijn persoonlijke voedingsadvies zal je veel minder insuline resistent maken zodat je beter zal voelen welke voeding echt energie geeft.

Serotonine (gelukshormoon)

Slaapproblemen of stemmingswisselingen? Ruim 90% van de serotonine productie, beter bekend als het goed-gevoel-hormoon, wordt aangemaakt en opgeslagen in de darmen. Voeding speelt een grote rol in  de aanmaak van serotonine.

Inkijk op een verstoord metabolisme

Na een lange periode van niet of nauwelijks aan beweging te hebben gedaan hebben veel mensen last van een zwaar vertraagd metabolisme, verontrustend is echter ook het feit dat dit zich ook voordoet bij mensen die teveel bewegen in combinatie met een te streng dieet of mensen die aan jo-jo diëten hebben gedaan. Het is dus noodzakelijk om een evenwicht te vinden tussen genoeg lichaamsbeweging en een voldoende- en kwaliteitsvol aantal calorieën

Inkijk op een Paleo geïnspireerd dieet

Paleo dieet, ook wel bekend als het paleolithische dieet of holbewoner dieet, bestaat uit natuurlijke voedingsmiddelen om een goede gezondheid en een gezonde lichaamsbouw te bereiken. Het menselijk lichaam heeft zich al meer dan 2 miljoen jaar ontwikkeld met wat we gewoon in de natuur tegenkwamen: vlees van wild, vis, groenten, wilde vruchten, eieren en noten.

Het idee achter de Paleo levensstijl maar dan meer genuanceerd met mijn eigen ervaringen. Hierbij moeten we vooral graanproducten, teveel suiker, plantaardige oliën uit zaden en zuivelproducten vermijden. Echter, veel van deze producten zijn voor ons de dagelijkse kost.

Het dieet en levensstijl zijn niet alleen gebaseerd op het nabootsen van wat onze voorouders aten, maar ook op feitelijke resultaten gebaseerd van mensen die reeds succesvol hun gezondheid, gewicht en conditie hebben kunnen verbeteren.

Feiten over hormonen

Uit onderzoek is gebleken dat TARWE KH (brood, koekjes, pasta, beschuit, craqotte, wafels, pannekoeken,…..) de grootste combinatie dikmakers zijn wereldwijd! De insuline pieken die deze voedingsmiddelen produceren zijn enorm en laat dit hormoon nu net de oorzaak zijn die vetcellen graag zien komen om nog meer vet en vocht op te slaan. We moeten met z’n allen terug leren om onze vetten aan te spreken voor energie = ook wel ketose genaamd, dit proces zorgt voor een veel cleanere verbranding en vooral, zonder de vorming van vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor vele stofwisselingsziekten en allergieën.

Eet voedingsstofrijke voedingsmiddelen

Je kunt een breed scala van groenten, knol- en zetmeelrijke groenten, vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, gezonde vetten, eieren en fruit eten. Noten en zaden zijn ook goed, maar met mate. De nadruk moet op het eten van een verscheidenheid van voedingsmiddelen rijk aan vitaminen en mineralen worden gelegd. 

Denk bijvoorbeeld aan

  •  Orgaanvlees ‑ Lever, niertjes
  • Groene bladgroenten ‑ Spinazie, boerenkool, snijbiet, rucola
  • Vlees van gras gevoede herkauwers ‑ Rund, hert, lam
  • Weekdieren en andere schaal-en schelpdieren ‑ Oesters, mosselen, wilde zalm, sardines, garnalen, tonijn
  • Eieren – Eierdooiers
  • Bouillon gemaakt van botten (kippen boullion)
  • Gefermenteerde levensmiddelen ‑ zuurkool, kimch
  • Oliën die energie geven én het metabolisme versnellen – Visolie, olijfolie en kokosolie
  • Gebruik je boter kies dan voor een echte maar zoutarme boerenboter

Gezonde vetten

 Noten, zaden, avocado’s, kokosnootolie, olijfolie, visolie en grasgevoedert vlees. Wetenschappelijk onderzoek en epidemiologische studies tonen aan dat diëten die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde en omega-3 vetten problemen met obesitas, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang drastisch verminderen. Een van de grootste afwijkingen van ons voorouderlijk dieet is de hoeveelheden en soorten vet die we tegenkomen in het moderne graan gevoerde vlees tegenover de hoeveelheden en soorten vetten in gras gevoed of wild vlees, gevogelte en vis. Wat we zien is dat wild vlees van dieren die vrij op land kunnen bewegen opvallend mager is en relatief lage hoeveelheden verzadigde vetten bevat en toch grote hoeveelheden van goede omega-3 vetten zoals EPA en DHA heeft. Dit geldt ook voor vis die niet in banken is gekweekt en die voornamelijk heel wat giftige stoffen bevatten door ziekten en toediening van overmatige hoeveelheden antibiotica.

Oppassen met zuivel

Zuivel is goede bron van vetzuren en kan een positief effect hebben op de darmflora. Griekse yoghurt wordt zelfs soms ingezet als probiotica (verbeteren van de darmflora). Maar zuivel doet ook veel kwaad. Wist je dat zuivel eigenlijk helemaal geen goede bron van calcium is? Het klopt dat zuivel veel calcium bevat, maar het lichaam krijgt eerder een tekort aan calcium door het consumeren van zuivel dan andersom. Dat klinkt vreemd, maar onderzoek laat zien dat de meeste botontkalking (osteoporose), voorkomt in landen waar het meeste zuivel wordt gedronken. Het lichaam is namelijk altijd op zoek naar de juiste balans van calcium, fosfor en magnesium. Zuivel verstoort deze balans, omdat hierin de verhoudingen anders liggen. Ook kweekt het slijmen waardoor verkoudheden veel frequenter voorkomen bij mensen die veel zuivel consumeren. Als je toch niet aan de verleiding van melk of kaas kan weerstaan dan enkel s’avonds, je lichaam heeft dan nog een hele nacht om deze eiwitten af te breken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn