Voeding, dieet en nutrition

voeding

Voeding heeft enorme impact op de gezondheid

eetgewoontenDit artikel over voeding, dieet en nutrition verklaart enkele van de adviezen en suggereren ook hoe je een gezond, uitgebalanceerd dieet kunt volgen dat je helpt om zich goed te voelen.

Je dieet, of wat je eet, heeft een enorme impact op je algemene gezondheid, zowel in lichaam als geest.

Maar tegenstrijdige informatie is overal over wat je zou moeten eten, en het is moeilijk om uit te zoeken wat het beste voor je is.

Een gezond, uitgebalanceerd dieet bevat eiwitten

Proteïne of eiwitten leveren essentiële aminozuren, dat zijn de bouwstenen van het lichaam. Alle organen, inclusief de huid, zijn gemaakt van eiwitten. 

Zonder voldoende eiwitten in onze voeding, kunnen we geen spieren opbouwen en vervangen en geen schade herstellen. We hebben ook eiwitten nodig om onze immuunsystemen goed te laten werken.

De hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, varieert per activiteitenniveau en je levensfase. Kinderen en zwangere vrouwen hebben meer eiwit nodig om de groei te ondersteunen

Ook diegenen die erg actief zijn, zoals diegenen die veel sporten, of die in actieve banen werken. Goede bronnen van eiwitten zijn dierlijke producten (vlees, eieren, vis, zuivelproducten) en bonen, vooral soja.

Een bron van brandstof, meestal vet of koolhydraten

Vetten worden vaak aangeduid als de schurken van het dieet, maar het is nu duidelijk dat vet essentieel is in een dieet. Veel vitamines zijn vet oplosbaar, wat betekent dat je vetten moet eten om ze te verkrijgen.

Je hebt ook vetten nodig om essentiële vetzuren te geven. Deze worden gebruikt om isolatie te bieden en om organen te beschermen tegen schade, en om het hart en immuunsysteem te helpen effectief te functioneren.

Dik of zwaarlijvig

Vetten zijn een veel efficiëntere brandstofbron dan koolhydraten, dus je hebt veel minder calorieën nodig voor hetzelfde aantal. De huidige aanbevolen balans is dat vetten ongeveer 30 tot 35% van het totale aantal calorieën zou moeten bevatten.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn niet essentieel voor het leven. Ze bieden een snelle en gemakkelijke boost van energie voor het lichaam, maar kunnen door het lichaam worden vervaardigd uit vetten of eiwitten.

Het eten van suikers, of simpele koolhydraten, zorgt voor een veel snellere energie vrijgave, maar kan problemen veroorzaken met stemmingswisselingen, energiepieken en suiker ‘rushes’. 

Het is beter om complexe koolhydraten te eten, zoals granen en aardappelen, omdat de energie-afgifte geleidelijker is.

Vezels

Vezels, meestal plantaardig materiaal, helpen ons om onze ingewanden naar behoren te doen werken. Het wordt niet verteerd, maar gaat bijna onveranderd door. 

Vezel wordt verkregen door het eten van fruit en groenten en is één van de belangrijkste redenen waarom we worden aangemoedigd om ‘vijf stuks per dag’ te eten.

Vitamines en mineralen

vitamine b6Vitaminen en Mineralen zijn sporenstoffen die in verschillende voedingsmiddelen worden aangetroffen. 

Er zijn 13 vitaminen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam, en ze worden gebruikt om meerdere functies van het lichaam te ondersteunen.

Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor het produceren en onderhouden van bindweefsel dat het lichaam bij elkaar houdt. 

Tekorten aan vitaminen veroorzaken sommige echt vreselijke ziekten, zoals scheurbuik (vitamine C), rachitis (vitamine D) en spina bifida bij pasgeboren baby’s (foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9).

Als je een redelijk uitgebalanceerd dieet eet, met eiwitten, vetten, complexe koolhydraten en vezels, vooral van verse groenten en fruit, zul je vrijwel zeker alle vitamines en mineralen die je nodig hebt binnen krijgen.

Dieet, overgewicht en obesitas

Er is gedurende vele jaren veel discussie geweest over dieet, en of bepaalde diëten je meer kans geven om overgewicht of obesitas te krijgen.

Wetenschappers hebben echter recentelijk geconcludeerd dat het grootste probleem waarschijnlijk de hoeveelheid voedsel is die we eten.

Energie wordt gemeten in calorieën, dat omvat zowel de energie die we gebruiken voor lichaamsbeweging en om in leven te blijven, als de energie die in voedsel wordt opgeslagen.

Simpel gezegd, als het aantal calorieën dat je binnenkrijgt groter is dan het aantal dat je verbruikt, zal je zwaarder worden.

Er zijn verschillende maten voor overgewicht en obesitas, waarvan de bekendste waarschijnlijk de Body Mass Index of BMI is. Dit is een vrij willekeurige maatregel die zegt dat je gewicht gerelateerd moet zijn aan je lengte.

Er zijn problemen met dit als een maatregel omdat spieren meer wegen dan vet. Dit betekent dat sporters de neiging hebben om als zwaarlijvig op de schaal te verschijnen. Maar het is een redelijke handleiding voor de meeste normale mensen.

Specifieke diëten

Hoewel het woord ‘dieet’ alles beschrijft wat we eten, wordt het meestal gebruikt voor bepaalde keuzes van voedsel, zoals een gluten– of zuivelvrij dieet of een dieet voor gewichtsverlies.

Het volgen van deze diëten is over het algemeen een specifieke levensstijlkeuze, en vaak gerelateerd aan een gezondheidskwestie, zoals een gevoel van een opgeblazen gevoel na het eten van bepaald voedsel of overgewicht.

Waarschuwing!

Als algemeen principe moeten de meeste mensen een redelijk goed uitgebalanceerd dieet voor de gezondheid eten. Specifieke diëten, die hele voedselgroepen zoals zuivelproducten of alles wat gluten bevat wegsnijden, mogen alleen op de lange termijn worden gevolgd op advies van een deskundige in de gezondheidszorg, zoals een voedingsdeskundige of een arts.

Als je vermoedt dat je of je kind voedsel intolerantie heeft en mogelijk een speciaal dieet nodig heeft, is het een goed idee om dit met een zorgverlener te bespreken voordat je actie onderneemt.

Diëten om gewicht te verliezen wordt vaak gezien als een geval van ‘volg deze instructies gedurende een bepaalde periode’ en ga dan terug naar normaal. 

Dit resulteert over het algemeen in succesvol gewichtsverlies, gevolgd door het terugwinnen van al het gewicht binnen een vrij korte tijd.

In plaats daarvan moet een dieet voor gewichtsverlies worden gezien als een kwestie van het veranderen van je levensstijl, of dat nu het verminderen is van de hoeveelheid die je eet, het veranderen van de soorten voedsel die je eet, meer bewegen, of al deze dingen samen.

Dieet en geestelijke gezondheid

De verbanden tussen voeding en geestelijke gezondheid zijn nog steeds niet helemaal duidelijk. Maar er is zeker voldoende bewijs om te suggereren dat voeding een sterke invloed heeft op je mentale welzijn.

Het algemene effect is duidelijk genoeg voor de Mental Health Foundation om te zeggen dat het dieet een rol speelt bij het behoud van de algemene geestelijke gezondheid en bij de behandeling van bepaalde aandoeningen.

Slechte voeding en voedingsproblemen zijn ook in verband gebracht met stress.

Stresshormonen zorgen ervoor dat het lichaam de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel verlaagt, omdat de spijsvertering minder essentieel is dan bijvoorbeeld het weglopen van een tijger. 

Hoewel dit goed is als je wordt achtervolgd door een tijger, is het minder goed als je gedurende een lange periode stress hebt, omdat je druk bent op het werk of je huis verplaatst. Onder die omstandigheden kun je merken dat je spijsverteringsstelsel lijdt.

Het goede nieuws is dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om te helpen

Bijvoorbeeld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn