Vitamine D en de gezondheidsvoordelen

Vitamine D
Inhoud van dit artikel

Vitamine D als bescherming tegen een hele reeks aandoeningen

Vitamine D, ook bekend als de zon vitamine, wordt geproduceerd door het lichaam als reactie op blootstelling aan de zon. Het kan ook worden geconsumeerd in voedsel of supplementen. Het hebben van voldoende van deze vitamine is om verschillende redenen belangrijk. Inclusief het behoud van gezonde botten en tanden. Het kan ook beschermen tegen een reeks aandoeningen zoals kanker, type 1 diabetes en multiple sclerose.

Deze vitamine heeft meerdere rollen in het lichaam

 • Zorg voor de gezondheid van botten en tanden.
 • Steun de gezondheid van het immuunsysteem, de hersenen en het zenuwstelsel.
 • Reguleren van insulineniveaus en het ondersteun van diabetesmanagement.
 • Ondersteuning van de longfunctie en de cardiovasculaire gezondheid.
 • Beïnvloed de expressie van genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker

Wat is vitamine D

Deze vitamine is eigenlijk geen vitamine. Ondanks de naam wordt deze vitamine als een pro-hormoon beschouwd en niet als een vitamine. Vitaminen zijn voedingsstoffen die niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt en daarom via onze voeding moeten worden opgenomen. Deze vitamine kan echter door ons lichaam worden aangemaakt wanneer zonlicht onze huid raakt. Geschat wordt dat een gevoelige blootstelling aan de zon op de huid gedurende 5-10 minuten 2-3 keer per week de meeste mensen in staat stelt om voldoende vitamine D te produceren. Maar deze vitamine breekt vrij snel af, wat betekent dat de voorraad niet voldoende kunnen zijn, vooral in de winter. Recente onderzoeken hebben gesuggereerd dat een aanzienlijk percentage van de wereldbevolking vitamine D-deficiënt is.

Vitamine D voor gezonde botten

Deze vitamine is essentieel voor de gezondheid van de botten. Ze speelt een belangrijke rol bij de regulatie van calcium en het onderhoud van fosforwaarden in het bloed, twee factoren die van groot belang zijn voor het behoud van gezonde botten. We hebben vitamine D nodig om calcium in de darmen te absorberen en calcium terug te winnen dat anders door de nieren zou worden uitgescheiden. Vitamine D-deficiëntie bij kinderen kan rachitis veroorzaken, een ziekte die wordt gekenmerkt door een ernstig met een benig uiterlijk als gevolg van verzachting van de botten. Bij volwassenen manifesteert een tekort zich als osteomalacia (verzachting van de botten) of osteoporose. Osteomalacie resulteert in een slechte botdichtheid en spierzwakte. Osteoporose is de meest voorkomende botaandoening bij postmenopauzale vrouwen en oudere mannen.

Minder risico op griep

Kinderen die in de winter gedurende vier maanden 1.200 internationale éénheden vitamine D per dag kregen, verminderden hun risico op influenza A-infectie met meer dan 40 procent.

Minder risico op diabetes

Verschillende observationele studies hebben een omgekeerd verband aangetoond tussen de bloedconcentraties van vitamine D in het lichaam en het risico op diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 kunnen onvoldoende vitamine D-spiegels de insulinesecretie en glucosetolerantie negatief beïnvloeden. In een bepaald onderzoek hadden baby’s die 2000 internationale éénheden vitamine D kregen per dag een 88 procent lager risico op het ontwikkelen van type 1 diabetes op de leeftijd van 32 jaar.

Gezonde baby's

Kinderen met een normale bloeddruk die 2000 Internationale éénheden (IU) per dag kregen hadden significant minder arteriële wandstijfheid na 16 weken in vergelijking met kinderen die slechts 400 IE per dag kregen. Een lage vitamine D-status is ook in verband gebracht met een hoger risico en grotere ernst van atopische kinderziekten. Allergische aandoeningen, waaronder astma, atopische dermatitis en eczeem. Vitamine D kan de ontstekingsremmende effecten van glucocorticoïden versterken, waardoor het potentieel bruikbaar is als ondersteunende therapie voor mensen met steroïdenresistent astma.

Gezonde zwangerschap

Zwangere vrouwen met een tekort aan vitamine D lijken een groter risico te lopen op het ontwikkelen van pre-eclampsie en het hebben van een keizersnede. Een slechte vitamine D-status is geassocieerd met zwangerschapsdiabetes mellitus en bacteriële vaginose bij zwangere vrouwen. Het is ook belangrijk op te merken dat hoge vitamine D-spiegels tijdens de zwangerschap in de eerste twee levensjaren geassocieerd waren met een verhoogd risico op voedselallergie bij het kind.

De hormonaal actieve vorm van vitamine D

Vitamine D is uitermate belangrijk voor het reguleren van celgroei en voor cel-naar-cel communicatie. Sommige studies hebben gesuggereerd dat calcitriol (de hormonaal actieve vorm van vitamine D) de progressie van kanker kan verminderen. Dit door de groei en ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in kankerweefsel te vertragen, de celdood van kanker te verhogen en cel proliferatie en metastasen te verminderen. Vitamine D beïnvloedt meer dan 200 menselijke genen, die aangetast zouden kunnen worden als we niet genoeg vitamine D hebben. Vitamine D-deficiëntie is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie, multiple sclerose, autisme, de ziekte van Alzheimer, reumatoïde artritis, astma-ernst en Mexicaanse griep. Maar er zijn betrouwbaardere studies nodig voordat deze associaties kunnen worden bewezen. Veel van deze voordelen treden op door het positieve effect van vitamine D op het immuunsysteem.

Aanbevolen inname van vitamine D

 • Vitamine D-tabletten
 • De hoeveelheid die je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd.
 • De inname kan op twee manieren worden gemeten: in microgram (mcg) en internationale eenheden (IU).
 • Eén microgram is gelijk aan 40 IU 
 • Baby’s 0-12 maanden – 400 IE (10 mcg).
 • Kinderen van 1-18 jaar – 600 IE (15 mcg).
 • Volwassenen tot de leeftijd van 70 – 600 IU (15 mcg).
 • Volwassenen ouder dan 70 – 800 IE (20 mcg).
 • Zwangere of zogende vrouwen – 600 IE (15 mcg)

Vitamine D-tekort

Hoewel het lichaam vitamine D kan aanmaken, zijn er veel redenen waarom een tekort kan optreden. Bijvoorbeeld, donkere huidskleur en het gebruik van zonnebrandcrème verminderen het vermogen van het lichaam om de UV-stralen (UVB) van de zon die nodig zijn om vitamine D te produceren, te absorberen. Een zonnescherm met zon beschermingsfactor (SPF) 30 kan het vermogen van het lichaam om de vitamine te synthetiseren met 95 procent verminderen. Om vitamine D-productie te starten, moet de huid direct worden blootgesteld aan zonlicht, niet afgedekt door kleding. Mensen die in de noordelijke breedtegraden of in gebieden met hoge vervuiling wonen, ’s nachts werken en overdag thuis blijven, of die thuis werken, moeten zoveel mogelijk extra vitamine uit voedselbronnen consumeren. Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben een vitamine D-supplement nodig, vooral als ze een donkere huid hebben of een minimale blootstelling aan de zon hebben. De American Academy of Pediatrics beveelt aan dat alle baby’s die borstvoeding krijgen 400 IE per dag van een oraal vitamine D-supplement krijgen; druppels speciaal gemaakt voor baby’s zijn beschikbaar. Hoewel supplementen kunnen worden ingenomen, is het het beste om zoveel mogelijk vitamine of mineraal te verkrijgen via natuurlijke bronnen.

Symptomen van tekorten

 • Meer ziek worden of vaker besmet raken.
 • Vermoeidheid.
 • Pijnlijke botten en rug.
 • Depressieve bui.
 • Verminderde wondgenezing.
 • Haaruitval.
 • Spierpijn.

Als een vitamine D-tekort lange tijd aanhoudt, kan dit leiden tot

 • Zwaarlijvigheid
 • Suikerziekte
 • Hypertensie
 • Depressie
 • Fibromyalgie
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Osteoporose
 • Neuro degeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer

Vitamine D-tekort kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van bepaalde kankers, met name borst-, prostaat- en dikke darmkankers. We leggen dit later in wat meer detail uit.

Vitamine D voedselbronnen

Zonlicht is de meest voorkomende en efficiënte bron. De rijkste voedselbronnen van vitamine D zijn visolie en vette vis. Hier is een lijst met voedingsmiddelen met een goede vitamine D-spiegel

 • Levertraan
 • Haring
 • Zwaardvis
 • Rauwe maitake-paddenstoelen
 • Zalm
 • Sardines
 • Verrijkte magere melk, 1 kop
 • Tonijn 
 • Ei, kip

Potentiële gezondheidsrisico's van het consumeren van vitamine D

De aanbevolen bovengrens voor iname is 4000 IE per dag. De National Institutes of Health (NIH) heeft echter gesuggereerd dat vitamine D-toxiciteit onwaarschijnlijk is bij dagelijkse innames van minder dan 10.000 IE per dag. Overmatige consumptie van deze vitamine (hypervitaminose D) kan leiden tot verkalking van botten en verharding van bloedvaten, nier, longen en hart. De meest voorkomende symptomen van hypervitaminose D zijn hoofdpijn en misselijkheid, maar kunnen ook verlies van eetlust, droge mond, metaalachtige smaak, braken, obstipatie en diarree zijn. Het beste is om uw vereiste hoeveelheid uit natuurlijke bronnen te halen. Bij het kiezen van supplementen, kies je merk zorgvuldig, want de FDA houdt geen toezicht op de veiligheid of zuiverheid van supplementen. 

Als u supplementen wilt kopen, is er online een uitstekende selectie met duizenden klantrecensies. Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een dieet met een variëteit te eten dan je te concentreren op één individuele voedingsstof als sleutel tot een goede gezondheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn