Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Voordelen en Nadelen van Vitamine B6: Alles Wat Je Moet Weten

vitamine b6
Inhoudsopgave

Vitamine B6: Een Cruciale B-Vitamine voor je Gezondheid

Vitamine B6 is één van de B-vitamines die het centrale zenuwstelsel ten goede komt. Het is betrokken bij de productie van de neurotransmitters serotonine en norepinefrine en bij de vorming van myeline.

Ook bekend als pyridoxine, vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het oplost in water. Het wordt niet door het lichaam opgeslagen en wordt via de urine uitgescheiden, dus mensen moeten elke dag vitamine B6 innemen.

Het maakt deel uit van de familie van vitamine B-complex. Andere functies van pyridoxine omvatten het eiwit- en glucosemetabolisme en de productie van hemoglobine.

Hemoglobine is een bestanddeel van rode bloedcellen. Het draagt zuurstof. Vitamine B6 is ook betrokken bij het gezond houden van de lymfeklieren, thymus en milt.

De Rol van Vitamine B6 in het Centrale Zenuwstelsel

 • Belangrijk voor Hersenfunctie
 • Bescherming tegen Luchtvervuiling

Brein functie

Vitamine B6 kan de hersenprestaties helpen verbeteren. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition wees uit dat mensen met hoge concentraties vitamine B-6 beter testten op twee metingen van de geheugenfunctie. Vitamine B6 is nodig voor neurontransmissie in de hersenen.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford in Engeland merkten op dat het nemen van hoge doses B-vitaminen per dag gunstig was voor ouderen met milde cognitieve stoornissen. De snelheid waarmee hun hersens krompen daalde met 50 procent, wat mogelijk hun risico op dementie verlaagde.

Onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology concludeerde dat pyridoxine de ernst van misselijkheid in de vroege zwangerschap kan verminderen.

Meer studies van hoge kwaliteit zijn echter nodig om dit te bevestigen. Gebruik niet meer dan de aanbevolen dosering bij inname van een supplement.

Bescherming tegen luchtvervuiling

Een studie gepubliceerd in PNAS in 2017 gaf aan dat vitamine B6 kan helpen beschermen tegen luchtverontreiniging, door de impact van vervuiling op het epigenoom te verminderen. De onderzoekers hopen dat hun bevindingen kunnen leiden tot nieuwe maatregelen om epigenetische veranderingen te voorkomen die kunnen voortvloeien uit blootstelling aan luchtverontreiniging.

Vitamine B6 kan helpen om het lichaam te beschermen tegen luchtvervuiling

Met een geschatte bevolking van 92 procent van de wereldbevolking op plaatsen waar de grenswaarden voor vervuiling hoger zijn dan de bovengrens van 10 μg / m3 van de Wereldgezondheidsorganisatie, zou dit een belangrijke bevinding kunnen zijn als het gaat om het beheersen van door het milieu veroorzaakte ziekten.

Vitamine B6 is om vele redenen belangrijk. Eén daarvan is zorgen voor de normale werking van spijsverteringsenzymen die voedsel afbreken, de huid gezond houden en bloedproducten produceren, zoals rode bloedcellen. Deze belangrijke vitamine heeft vele andere toepassingen en een tekort kan leiden tot permanente

 • Zenuwbeschadiging.
 • Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Ontdek de Voordelen van Vitamine B-Supplementen

Vitamine B6, onderdeel van het brede spectrum van B-vitamines, speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Terwijl we proberen om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit onze dagelijkse voeding te halen, kan het soms een uitdaging zijn om alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Dat is waar vitamine B-supplementen van pas kunnen komen. 

Waarom Vitamine B6-supplementen?

Aanvulling op je dieet: Vitamine B6 is te vinden in voedingsmiddelen zoals kip, vis, bananen en groene groenten. Als je moeite hebt om deze voedingsmiddelen voldoende in je dieet op te nemen, kunnen supplementen helpen om eventuele tekorten aan te vullen. Individuele behoeften: De dagelijkse behoefte aan vitamine B6 kan variëren, afhankelijk van leeftijd, geslacht en levensstijl. Supplementen kunnen zorgen voor een gepersonaliseerde aanvulling om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Gezondheid van het zenuwstelsel: Vitamine B6 speelt een rol in het behoud van een gezond zenuwstelsel en de hersenfunctie. Als je je zorgen maakt over cognitieve gezondheid of de gezondheid van je zenuwstelsel, kunnen supplementen een waardevolle ondersteuning zijn. 

Hoe kies je het juiste supplement?

Bij het kiezen van een vitamine B6-supplement, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en de juiste dosering. Zoek naar supplementen van gerenommeerde merken en controleer de aanbevolen dagelijkse dosering op basis van je behoeften. Onthoud echter dat het altijd raadzaam is om met een zorgverlener te overleggen voordat je met supplementen begint, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Vitamine B-supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheidsroutine, maar ze mogen niet dienen als vervanging voor een evenwichtige voeding. Het combineren van gezonde eetgewoonten met supplementen kan de sleutel zijn tot het behouden van een optimale gezondheid en welzijn. Dus, overweeg ze als een onderdeel van je totale benadering van gezond leven.

Now Foods Vitamine B-6:

Now Foods is een bekend merk in de supplementenindustrie en biedt een breed scala aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine B6. Ze staan bekend om hun kwaliteitsproducten.

Ontdek Nu Now Foods Vitamine B6!

Ben je op zoek naar een hoogwaardig vitamine B6-supplement om je gezondheidsroutine te versterken? Zoek niet verder! Wij presenteren je Now Foods – Vitamine B6 – 250 Vegetarische Capsules, ontworpen om jouw welzijn te ondersteunen.

Met een krachtige 5-daagse dosering van 100mg Pyridoxine HCl per capsule, is dit supplement de perfecte keuze voor diegenen die streven naar een optimale inname van vitamine B6.

Waarom Kiezen voor Now Foods Vitamine B6?

 • Hoogwaardige Kwaliteit: Now Foods staat bekend om zijn toewijding aan kwaliteit en integriteit. Dit supplement wordt vervaardigd volgens strenge kwaliteitsnormen.

 • Vegetarische Capsules: Geschikt voor vegetariërs, zodat iedereen kan profiteren van de voordelen van vitamine B6.

 • Krachtige Dosering: Met 100mg Pyridoxine HCl per capsule, biedt dit supplement een krachtige dosering om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

 • Gemakkelijk te Integreren: De handige capsulevorm maakt het eenvoudig om dit supplement toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Claim Nu je Now Foods Vitamine B6!

Wacht niet langer om je gezondheid te verbeteren. Klik op de onderstaande link en ontdek de voordelen van Now Foods – Vitamine B6 – 250 Vegetarische Capsules. Neem de eerste stap naar een gezonder leven en een betere welzijn!

Let op: Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je met supplementen begint, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Bestel Nu!

Optimaliseer je Gezondheid met Solgar Magnesium en Vitamine B6!

Ben je op zoek naar een synergetische combinatie van magnesium en vitamine B6 om je welzijn te versterken? Je hebt het gevonden! Wij presenteren je Solgar 30202 – Magnesium met Vitamine B6 in een verpakking van 250 eenheden.

Deze krachtige combinatie biedt de perfecte ondersteuning voor verschillende aspecten van je gezondheid.

Waarom Kiezen voor Solgar Magnesium met Vitamine B6?

 • Hoogwaardige Kwaliteit: Solgar staat bekend om zijn toewijding aan kwaliteit en integriteit in de supplementenindustrie. Dit product wordt vervaardigd volgens strenge kwaliteitsnormen.

 • Magnesium voor Spier- en Zenuwfunctie: Magnesium speelt een essentiële rol in het behouden van gezonde spieren en zenuwfunctie.

 • Vitamine B6 voor Energie en Metabolisme: Vitamine B6 ondersteunt een gezonde stofwisseling en helpt je energie op peil te houden.

 • Gemakkelijk te Integreren: De handige eenheden maken het eenvoudig om deze voedingsstoffen aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Claim Nu je Solgar Magnesium met Vitamine B6!

Wacht niet langer om je gezondheid te verbeteren. Klik op de onderstaande link en ontdek de voordelen van Solgar 30202 – Magnesium met Vitamine B6. Neem de eerste stap naar een gezonder leven en een betere welzijn!

Let op: Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je met supplementen begint, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Bestel Nu!

Verbeter je Energie met BioActive Complete B-Complex!

Ben je op zoek naar een uitgebreid B-vitaminecomplex om je energie en algehele gezondheid te verbeteren? Zoek niet verder! Wij presenteren je BioActive Complete B-Complex met 60 veggie caps, een krachtige formule om aan je dagelijkse behoeften te voldoen.

Dit complex biedt een breed scala aan B-vitamines om ervoor te zorgen dat je lichaam alle ondersteuning krijgt die het nodig heeft.

Waarom Kiezen voor BioActive Complete B-Complex?

 • Volledig Spectrum van B-vitamines: Dit complex bevat B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, en B12 – alle essentieel voor een gezonde energieproductie en stofwisseling.

 • Veggie Capsules: Geschikt voor vegetariërs en veganisten, zodat iedereen kan profiteren van dit uitgebreide complex.

 • Hoogwaardige Kwaliteit: Dit product wordt vervaardigd volgens strenge kwaliteitsnormen en biedt een optimale opname.

 • Energie en Gezondheid: De B-vitamines in dit complex ondersteunen je algehele energie en gezondheid, en helpen vermoeidheid te verminderen.

Claim Nu je BioActive Complete B-Complex!

Wacht niet langer om je energie te verbeteren en te streven naar een gezonder leven. Klik op de onderstaande link en ontdek de voordelen van BioActive Complete B-Complex. Neem de eerste stap naar een energieker leven en een betere gezondheid!

Let op: Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je met supplementen begint, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Bestel Nu!

Hoeveel Vitamine B6 Heb Je Nodig?

Een aantal factoren zal van invloed zijn op de dagelijkse behoefte van een persoon aan vitamine B6, omdat het verschillende aspecten van het metabolisme beïnvloedt. Het effect op eiwitinname is uitgebreid bestudeerd. Mensen die een eiwitrijk dieet volgen, moeten mogelijk meer vitamine B6 nemen. Ze zouden met hun arts moeten spreken.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden

Leeftijd Man/Vrouw

0 tot 6 maanden 0,1 mg 0,1 mg

7 tot 12 maanden 0,3 mg 0,3 mg

1 tot 3 jaar 0,5 mg 0,5 mg

Tijdens de zwangerschap – 1,9 mg

Tijdens borstvoeding – 2,0 mg

4 tot 8 jaar 0,6 mg 0,6 mg

9 tot 13 jaar 1,0 mg 1,0 mg

14 tot 18 jaar 1,3 mg 1,3 mg

19 tot 50 jaar 1,3 mg 1,3 mg

51+ jaar 1,7 mg 1,5 mg

Voedselbronnen van Vitamine B6

De meeste voedingsmiddelen bevatten vitamine B6. Een persoon met een uitgebalanceerd dieet mag geen tekort hebben, tenzij ze een fysiek probleem hebben, of als ze bepaalde medicijnen nemen.

De volgende zijn goede bronnen van B6:

 • Chick peas: een kopje bevat 1,1 milligram of 55 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde (DV)
 • Rundlever: 3 ons bevat 0,9 mg of 45 procent van de DV
 • Geelvintonijn: 3 gram bevat 0,9 mg of 45 procent van de DV
 • Gebraden kippenborst: 3 gram bevat 0,5 mg of 25 procent DV
 • Eén middelgrote banaan: bevat 0,4 mg of 20 procent DV
 • Tofu: een halve kop bevat 0,1 mg of 5 procent DV

Andere bronnen

 • Avocado’s, Bruine rijst, Wortels, Vis, Versterkte granen, hazelnoten, Melk, Varkensvlees, Aardappel, Zaden, Soja bonen, Spinazie, Kalkoen, Groentesap cocktail, Volkoren

Tekorten en Supplementen: Wanneer Heeft Men Vitamine B6 Nodig?

Tekorten zijn zeldzaam, maar ze kunnen voorkomen als het individu een slechte opname van de darm heeft of oestrogenen, corticosteroïden, anticonvulsiva en sommige andere medicijnen gebruikt. Langdurig, overmatig alcoholgebruik kan uiteindelijk resulteren in een B6-tekort, evenals hypothyreoïdie en diabetes. Volgens de National Institutes of Health (NIH), neemt tussen de 28 en 35 procent van de bevolking in de Verenigde Staten vitaminesupplementen met vitamine B6 in.

Symptomen van vitamine B6-tekort omvatten:

 • Symptomen van Vitamine B6-tekort
 • Wie Loopt Risico op Vitamine B6-tekort?
 • Perifere neuropathie met tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de handen en voeten
 • Anemie
 • Epileptische aanvallen
 • Depressie
 • Verwarring
 • Verzwakt immuunsysteem

Het kan leiden tot een pellagra-achtig syndroom, met seborrheic dermatitis, ontsteking van de tong, of glossitis, en ontsteking en barsten van de lippen, bekend als cheilosis. Bij zuigelingen kunnen aanvallen zelfs na behandeling met anticonvulsiva blijven bestaan. Andere tekortkomingen, zoals perifere neuropathie, kunnen permanent zijn.

B6 supplementen zijn verkrijgbaar als capsule of tablet

De NIH merkt ook op dat de meeste mensen van alle leeftijden in de Verenigde Staten voldoende B6 consumeren. Degenen die het meest waarschijnlijk lage B6-waarden hebben, zijn degenen die buitensporige hoeveelheden alcohol drinken, mensen die zwaarlijvig zijn en zwangere vrouwen die borstvoeding geven. Er is geen bewijs van enig nadelig effect van het nuttigen van te veel vitamine B6 in voedsel.

Het is echter aangetoond dat het innemen van 1 tot 6 gram oraal pyridoxine per dag gedurende 12 tot 40 maanden ernstige, progressieve sensorische neuropathie en verlies van controle over lichaamsbeweging veroorzaakt.

De voedingsrichtlijnen van 2015 tot 2020 voor Amerikanen bevelen aan dat de meeste voedingsstoffen uit voedingsmiddelen zouden moeten komen. Ze stimuleren de consumptie van een uitgebalanceerd dieet met voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en veel voedingsvezels

Conclusie: De Belangrijke Rol van Vitamine B6 in Je Gezondheid

In dit artikel hebben we diepgaand gekeken naar de wereld van vitamine B6, ook bekend als pyridoxine. We hebben ontdekt dat deze wateroplosbare B-vitamine van cruciaal belang is voor diverse aspecten van onze gezondheid. Van het ondersteunen van een gezond centraal zenuwstelsel tot het beschermen tegen luchtvervuiling, vitamine B6 speelt een veelzijdige rol in ons welzijn.

Het blijkt dat vitamine B6 niet alleen de fysieke gezondheid ten goede komt, maar ook een positieve invloed kan hebben op de hersenfunctie en zelfs ouderen met milde cognitieve stoornissen kan helpen. Bovendien hebben we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden bekeken, zodat je weet hoeveel je nodig hebt om te profiteren van deze vitamine.

Als je je afvraagt waar je vitamine B6 kunt vinden, hebben we een lijst samengesteld met voedselbronnen die je dieet kunnen verrijken. Het is belangrijk om te onthouden dat tekorten zeldzaam zijn, maar ze kunnen optreden onder bepaalde omstandigheden.

Kortom, vitamine B6 is een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Het is de sleutel tot het handhaven van je welzijn en het beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s. Zorg voor een gevarieerde voeding en overleg met een zorgverlener als je vragen hebt over je vitamine B6-inname.

Dank voor het lezen van ons artikel en blijf op de hoogte voor meer waardevolle informatie over gezondheid en lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn