Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ultieme Gids voor Gezonde en Mooie Voeten: Tips, Trucs en Voetverzorging

Hoe zorg je als lange afstandsloper voor voeten en teennagels
Inhoudsopgave

Voor je voeten en teennagels zorgen

Je voeten zijn de twee lichaamsdelen die door al het dagelijkse wandelen en rennen het sterkst belast en meest gebruikt worden. Ondanks dat worden de voeten en teennagels vaak overgeslagen bij het verzorgen en mooier maken van het lichaam. Het is altijd belangrijk om je voeten en teennagels in een goede conditie te houden, welk deel van het jaar het ook is. Kom erachter hoe je voor je voeten en teennagels kunt zorgen door te zorgen voor een goede hygiëne, ze te verwennen om van pijn en eeltplekken af te komen en door indien nodig medische hulp in te roepen.

Zorgen voor een goede hygiëne

Zorg ervoor dat je je voeten dagelijks wast

Voeten worden vaak viezer en zweteriger dan andere lichaamsdelen en het is dus belangrijk om ze goed schoon te houden. Als je ‘s ochtends doucht en niet ‘s avonds, was je voeten dan ‘s avonds wanneer je thuiskomt. Hiermee zorg je niet alleen voor een goede hygiëne, maar komt er ook geen vuil in je bed.

 • Was je voeten met zeep en warm water. Hiermee was je al het zweet, vuil en bacteriën van je voeten. Let vooral op de plekken tussen de tenen. Veeg je voeten na afloop voorzichtig droog met een handdoek.
 • Houd je teennagels ook schoon. Als je zomers op sandalen loopt merk je misschien dat je teennagels vies worden. Neem de tijd om ze schoon te maken iedere keer dat je je voeten wast.

Hydrateer je voeten iedere dag

Je voeten worden sterk belast en daarom is het belangrijk om ze af en toe in te smeren met een vocht inbrengend middel. Na het nemen van een voetbad, het scrubben van je huid en het knippen van je nagels smeer je lotion of crème op je voeten om je huid te beschermen. Smeer het middel op de boven- en onderkant van je voeten, inclusief je tenen. Smeer als onderdeel van je voetverzorgingsroutine lotion of voetcrème op je voeten. Een manier om zachte, gehydrateerde voeten te krijgen is om voor het slapengaan wat lotion of vaseline op je voeten te smeren en sokken aan te trekken. Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt zul je zien dat je voeten erg zacht en niet meer droog zijn. Vergeet echter niet om de plekken tussen je tenen niet te veel te hydrateren, want daardoor zul je daar last krijgen van schimmel.

 • Als je snel eelt krijgt, denk er dan over om een sterk hydraterende crème te gebruiken. Dit houdt de huid vochtig en zorgt dat er minder snel meer eeltplekken ontstaan.
 • Als je hielen snel barsten bij droog weer, trek dan sokken aan nadat je je voeten gehydrateerd hebt en blijf ze ‘s nachts dragen.

Draag de juiste schoenen

Je voeten zullen gezonder blijven als je goede schoenen draagt die je voeten schoon en droog houden en die ervoor zorgen dat ze niet te warm of te koud worden. Je past je kleding ook aan om comfortabel te blijven in verschillende weersomstandigheden, en het is belangrijk dat je hetzelfde doet met je schoenen.

 • Houd je voeten koel in de zomer door sandalen en ademend schoeisel te dragen. Als je in de zomer schoenen draagt die je voeten warm maken, dan kunnen je voeten gaan stinken en kun je last van een schimmelinfectie krijgen.
 • Houd je voeten warm in de winter met waterbestendige laarzen en sokken. Als je schoenen draagt die je voeten niet warm genoeg houden kunnen je voeten sneller bevroren raken.

Kom van voetgeur af

 • Veel mensen hebben last van stinkende voeten, omdat voeten meer zweten dan de rest van het lichaam en bacteriën bij zich dragen die stank veroorzaken. Als het probleem uit de hand gelopen is, dan zijn er maatregelen die je kunt nemen om je voeten direct lekkerder te laten ruiken.
 • Probeer vaker schone sokken aan te trekken. Als je voeten tijdens je dag veel zweten, dan kan het meenemen van een extra paar sokken echt helpen om de voetgeur te verminderen. Trek schone sokken aan wanneer de oude vochtig van het zweet zijn.
 • Houd je schoenen schoon. Soms wordt de geur sterker wanneer er zich zweet en bacteriën in je schoenen ophopen. Het probleem verergert zich dan iedere keer wanneer je je schoenen aantrekt. Draag sokken in je schoenen, maak ze regelmatig schoon en koop nieuwe schoenen wanneer het daar tijd voor is om minder last van voetgeur te hebben.
 • Probeer voetpoeder. Er zijn veel producten te koop die speciaal samengesteld zijn om je voeten droog en fris te houden. Probeer om voetpoeder, babypoeder of talkpoeder in je schoenen te strooien voordat je ze aantrekt.

Houd je voeten droog

Zwemmerseczeem en andere voetschimmel ontstaan veelal in vochtige omstandigheden. Door je voetverzorgingsroutine een beetje aan te passen kun je dergelijke onaangename kwaaltjes voorkomen, die vaak ook jeukende huiduitslag veroorzaken. Doe het volgende om je voeten schoon en droog te houden:

 • Trek vaak schone sokken aan. Dit is de beste methode om allerlei voetproblemen te voorkomen, van voetgeur tot voetschimmel. Het dragen van vochtige sokken creëert de perfecte omgeving voor schimmel om in te groeien, dus trek vaak schone sokken aan en vooral als je veel zweet.
 • Gebruik voetpoeder. Veel mensen strooien poeder in hun schoenen om alles schoon en droog te houden.

Douche veilig

Als je een douche neemt in een kleedruimte of op een andere openbare plek, neem dan voorzorgsmaatregelen zodat je geen last krijgt van de voetschimmel van een ander. Een douche is meestal vochtig en is dus de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën. Het is geen goed idee om een openbare douche te gebruiken zonder je voeten te beschermen.

 • Draag slippers of speciale doucheschoenen wanneer je doucht in kleedruimtes en op andere openbare plekken.
 • Het is tevens belangrijk om geen schoenen met andere mensen te delen. Deel geen voetbalschoenen en andere sportspullen wanneer je sport.

Knip je teennagels op de juiste manier

Knip je teennagels om de paar weken bij om ze gezond en sterk te houden. Als je ze op de verkeerde manier knipt kun je last van ingegroeide teennagels krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Knip je nagels recht af in plaats van de hoeken rond te knippen. Knip ze ook niet te kort, want dan kun je last krijgen van ingegroeide teennagels of een infectie.

 • Als je liever ronde teennagels in plaats van rechte nagels hebt, gebruik dan een nagelvijl om de ribbels glad te maken en de randen een klein beetje rond te laten lopen zodat je rechte nagels met afgeronde hoeken krijgt.

Jezelf een pedicure geven

Geef je voeten om de twee weken een pedicure

Je hoeft je nagels daarbij niet per se iedere keer te lakken, maar regelmatige pedicures kunnen echt het verschil maken en je voeten zacht houden en een ruwe en droge huid voorkomen. Je teennagels zullen ook schoon en netjes blijven. Het is niet nodig om veel geld uit te geven om je voeten door een professional te laten verzorgen. Met enkele hulpmiddelen kun je jezelf thuis een pedicure geven.

Begin met een voetmassage

Als je veel staat en loopt en je voeten vaak pijn doen, masseer ze dan voordat je met je pedicure begint. Deze stap is niet verplicht, maar het is een mooie manier om jezelf een beetje te verwennen. Je neemt toch al de tijd om jezelf een pedicure te geven, dus waarom niet?

 • Kneed je voetzolen. Gebruik je duimen om op je voetzolen te duwen en ze in cirkels te kneden. Dit helpt om de gespannen spieren daar los te maken.
 • Rek je tenen. Trek je tenen een voor een voorzichtig naar achteren en naar voren om ze te rekken en af te komen van spanning en pijn.

Laat je voeten ongeveer 5 tot 10 minuten weken in een grote kom met lauw water

Om je voeten extra te verwennen kun je enkele druppels etherische oliën of Dode Zeezout in het water doen om je voeten lekker te laten ruiken en harde stukken huid zachter te maken. De hier aangegeven duur van het voetbad is slechts een suggestie. Je kunt ervoor kiezen om je voeten een stuk langer te laten weken als je wilt ontspannen of als de hard geworden huid op je voeten extra vocht nodig heeft.

 • Scrub je voeten met voetscrub om droge en dode huid te verwijderen en je voeten tevens te hydrateren. De huid op je voeten is dikker, en om hem zacht en glad te houden is het belangrijk om dode huid te verwijderen door te scrubben. Masseer het scrubmiddel met cirkelvormige bewegingen in de huid en spoel het na afloop weg. Om de hard geworden huid op de hielen en voetzolen te scrubben gebruik je een voetvijl of een puimsteen. Zorg dat je voorzichtige vijlende bewegingen maakt en nooit te hard over je voeten wrijft. Als je harde eeltplekken hebt kun je een eeltschaaf gebruiken om ze van je hielen en de zijkanten van je tenen te verwijderen. Zo kunnen ze niet groter worden en pijn veroorzaken.

Verzorg je teennagels

Je kunt je teennagels een stuk gemakkelijker knippen als ze nog zacht zijn van het voetbad. Vergeet niet om ze recht en niet te kort af te knippen. Gebruik een bokkenpootje om je nagelriemen voorzichtig naar achteren naar je huid toe te duwen. Smeer tot slot wat nagelriemolie op je nagels en nagelriemen om de plek te hydrateren en ervoor te zorgen dat je nagelriemen niet scheuren.

 • Knip je teennagels recht in plaats van rond af om ingegroeide teennagels te voorkomen. Als je liever ronde teennagels in plaats van rechte nagels hebt, gebruik dan een nagelvijl om de ribbels glad te maken en de randen een klein beetje rond te laten lopen zodat je rechte nagels met afgeronde hoeken krijgt. Zorg dat je je nagels op de juiste lengte afknipt en vijlt—kort, maar niet zo kort dat je jezelf pijn doet.
 • Vergeet niet om je nagelriemen ook te behandelen. Knip je nagelriemen niet door, maar breng als je dat wilt een beetje nagelriemolie op je teennagels en nagelriemen aan om de hard geworden randen zachter te maken en te hydrateren. Duw de nagelriemen naar achteren met een bokkenpootje om een gladde open plek te krijgen die je kunt lakken. Zorg ervoor dat je niet te hard duwt, of je nagelriemen kunnen kapotgaan, waardoor je voeten blootgesteld kunnen worden aan schimmelinfecties. Sommige mensen slaan deze stap liever helemaal over en raken hun nagelriemen niet aan—dat is ook prima.

Breng nagellak aan, als je dat wilt

Als je je pedicure mooi af wilt ronden, breng dan de kleur nagellak van je keuze aan. Begin met transparante basisnagellak zodat je nagels er lang mooi uit blijven zien. Laat de basisnagellak drogen en breng dan met drie streken de kleur van je keuze aan. Maak aan beide kanten een streek en eentje in het midden. Zo breng je de lak gelijkmatig aan op de gehele nagel. Rond af door een transparante top coat aan te brengen zodat de lak blijft zitten en niet afbladdert.

 • Gebruik teenspreiders om je tenen uit elkaar te houden. Dit maakt het lakken gemakkelijker, en je zult niet met een net gelakte teennagel tegen een andere teen komen.
 • Verwijder de nagellak na enkele dagen zodat de lak geen vlekken maakt. Als je de nagellak te lang op je teennagels laat zitten, dan kan het zijn dat je nagels geel geworden zijn wanneer je de lak er uiteindelijk afhaalt.
 • Aceton, de werkzame stof in de meeste soorten nagellak verwijderaar, droogt de huid en nagels sterk uit. Denk erover om nagellak verwijderaar zonder aceton te gebruiken.

Corrigeer een ingegroeide teennagel

Dit is een veelvoorkomend voetprobleem dat je zelf thuis kunt behandelen en verhelpen. Let wel op welke hulpmiddelen je gebruikt, want een ingegroeide teennagel kan snel geïnfecteerd raken. Begin door je teennagel recht af te knippen. Til het ingegroeide gedeelte voorzichtig op en schuif er een piepkleine pluk watten onder om te voorkomen dat de nagel nog dieper in de huid groeit. Doe elke dag een schone pluk watten onder je nagel totdat het probleem verholpen is.

 • Bescherm de teen terwijl hij geneest. Je kunt hem verbinden om een infectie te voorkomen.
 • Ga naar een arts als je de tekenen van een infectie opmerkt.

Behandel voetschimmel

Als je jeukende huiduitslag hebt is de kans groot dat het om zwemmerseczeem gaat. Er zijn vrij verkrijgbare crèmes waarmee je zwemmerseczeem en andere schimmelinfecties prima kunt verhelpen. Gebruik de crème van je keuze volgens de aanwijzingen op de verpakking totdat de uitslag verdwijnt en je voet beter aanvoelt. Zorg er in de tussentijd voor dat je vaak schone sokken aantrekt.

 • Ga naar een arts als het probleem na enkele dagen niet verholpen is.
 • Bij een schimmelnagel is er sprake van een andere soort schimmel. Een dergelijke infectie is een stuk lastiger te behandelen. Als je teennagels bruin of geel van kleur zijn en gebarsten zijn, ga dan naar een arts voor een recept plichtig middel dat kan helpen.

Kom van hallux valgus af voordat het probleem uit de hand loopt

Je krijgt last van hallux valgus, ofwel een scheve grote teen, wanneer het bot aan de zijkant van de voet belast wordt en naar buiten begint te groeien. Deze aandoening kan erg pijnlijk worden als je geen maatregelen neemt om het probleem te verhelpen. Hallux valgus is vaak erfelijk, maar kan ook veroorzaakt worden door het dragen van schoenen met sterk puntige uiteinden (zoals schoenen met hoge hakken en balletschoenen).

 • Zorg ervoor dat je schoenen geen problemen veroorzaken. Het is wellicht tijd om je stilettohakken om te ruilen voor comfortabele schoenen met platte zolen.
 • Gebruik speciale kussentjes. Deze kun je kopen bij de drogist. Je legt een kussentje op de knobbel om te voorkomen dat hij tegen de zijkant van je schoen wrijft.
 • Denk erover om het probleem operatief te laten verhelpen. Als je een erg pijnlijke knobbel hebt kun je een operatie overwegen omdat er niets is wat je zelf kunt doen om het probleem te verhelpen.

Ga naar een voetspecialist als je voetpijn hebt

Als je voetpijn hebt die niet weggaat, dan is het belangrijk om medische hulp in te roepen.

 • Je voeten hebben veel botten die gemakkelijk kunnen breken.
 • Het probleem kan erger worden als je op je pijnlijke voet blijft lopen.

Tips

 • Je hoeft niet per se voor een pedicure en manicure naar een professional te gaan. Je weet nooit hoe schoon de hulpmiddelen zijn die zij gebruiken en je kunt last van een infectie en andere kwaaltjes krijgen.
 • Knip je nagelriemen nooit door en trek ze nooit los.
 • Knip je nagels niet te ver af, want daardoor kunnen ze gaan bloeden.
 • Van professionals kun je een hoop leren, dus ga voor een pedicure naar een professional wanneer dat ‘nodig’ is. Stel vragen en let goed op.
 • Als je geen teenspreiders hebt om je nagellak netjes aan te kunnen brengen, dan kun je tevens gedraaide papieren zakdoekjes tussen je tenen steken.
 • Wanneer je gezonde, prachtige voeten klaar zijn voor de zomer laat je ze zien door mooie slippers of coole sandalen te dragen in een kleur die je mooi vindt.
 • Smeer na het nemen van een douche of bad een beetje lotion op je voeten en trek sokken aan. Dit is een uitstekende en gemakkelijke manier om zachte en gladde voeten te houden.
 • Smeer wanneer je je teennagels lakt een kleine hoeveelheid vaseline op de huid om je nagels. De lak zal zo geen vlekken op je huid maken, en je nagels worden mooi en netjes gelakt.
 • Behandel je voeten elke dag met een vocht inbrengend middel.
 • Laat je voeten weken in wat heet water met shampoo of voetreiniger. Doe dit als dat mogelijk is 10 tot 15 minuten. Heet water helpt om de poriën te openen en je voeten dieper te reinigen.

Waarschuwingen

 • Als je diabetes hebt, wees dan extra voorzichtig bij het scrubben van je voeten, het knippen van je teennagels en het terugduwen van je nagelriemen tijdens een pedicure. Zorg ervoor dat je jezelf niet verwondt zodat je geen risico op een infectie loopt.

Conclusie

In deze uitgebreide gids hebben we besproken hoe je voor je voeten en teennagels kunt zorgen, van dagelijkse hygiëne tot het kiezen van het juiste schoeisel en het behandelen van specifieke problemen. Je voeten zijn de steunpilaren van je lichaam, en het is van vitaal belang om ze de aandacht te geven die ze verdienen. Door deze eenvoudige tips en gewoonten toe te passen, kun je genieten van gezonde, mooie voeten het hele jaar door. Onthoud dat goede voetverzorging niet alleen een uiterlijk verschil maakt, maar ook bijdraagt aan je algehele welzijn. Dus, begin vandaag nog met het verwennen van je voeten en geniet van het comfort en de trots die gezonde voeten met zich meebrengen.

Gerelateerd aan gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn