Verse kruidenthee

Kruidenthee vraagt om de goede ingrediënten

Kruidenthee vraagt om de goede ingrediënten

Verse kruidenthee juist bereiden vraagt om de goede ingrediënten, de juiste dosering, het juiste water, de temperatuur van het water, het opgieten, de tijd die de thee nodig heeft om te trekken en het zoetmiddel. In Japan is theezetten een kunst die al eeuwen leeft, en met veel zorg beoefent wordt. Bij ons in Europa wordt thee grotendeels gedomineerd tot theezakjescultuur en /of gedroogde thee.

De kern van goede kruidenthee

Kruidenthee heeft bij ons in Europa geen goede reputatie ,het wordt door velen gezien als een huismiddeltje uit grootmoeders tijd die met tegenzin gedronken wordt.  Kruidenthee bij ons wordt meestal beperkt tot zakjes thee welke minder aromastoffen bevatten door de sterke verkleining. In Japan daarentegen is het een heuse cultuur die met eerbied  beoefent wordt en gerespecteerd wordt. Het verschil van verse thee en zakjes thee is, dat de verse thee meer smaaksensaties veroorzaakt en daarom moet er rekening gehouden worden met de volgende behandelingen.

De dosering van kruidenthee

Voor verse thee te zetten  heeft men ongeveer 15 gram verse  kruiden nodig voor 1 liter water. Om het thee aftreksel een optimale aromaontwikkeling te geven worden de kruiden best fijngemaakt, dit kan door het gebruik van een vijzel of gewoon tussen de handpalmen fijnwrijven. Dit doet men best vlak voor men het water er opgiet. Gebruik je een grote mok dan zijn 2 volle theelepels wel voldoende of waar men zich ook kan mee  behelpen zijn ‘3 vinger snufjes’ per kopje.

Het theewater voor kruidenthee

Thee heeft zacht, kalkarm water nodig om het aroma volledig te laten ontplooien. Het beste resultaat krijg je als  de hardheid  van het water onder 8dh=Duitse  hardheid of 15fh=Franse hardheid is. Is het water harder dan best zuiveren met een waterfilter ,dan verdwijnt niet alleen de kalk maar ook andere stoffen die een negatief effect hebben op de thee. Bij uw waterleidingbedrijf kan u daar navraag naar doen. Mineraalwater is geen alternatief, door de mineraalzouten verslechtert het de theesmaak.

De watertemperatuur voor kruidenthee

De temperatuur van het water speelt een bepalende rol. Nooit geen pas gekookt water opgieten, beter het 2-3 minuten laten afkoelen en dan pas overgieten. Het water ook niet te lang laten koken daar er te veel zuurstof ontsnapt welke toch wel nodig is voor de ontplooiing van de smaak van de thee.

Het opgieten van kruidenthee

De thee zetten op de traditionele manier blijft  het meest effectief, waarbij de thee los in de theepot wordt gedaan en overgoten met het gekookte water. De theepot liefst onmiddellijk afdekken voor het behoud van het aroma. Na de trektijd wordt het aftreksel door een thee netje in de theepot gegoten en kan worden geserveerd.

De trektijd van kruidenthee

Meestal bedraagt de trektijd tussen 5-10 minuten maximum. Vlak voor het serveren eens flink roeren,  dit stimuleert  het aroma en de werkzame stoffen in de thee. In Japan  wordt de thee opgeklopt met een bamboekwastje zodat er fijn schuim ontstaat op het oppervlak, dit noemt men ‘vloeibare jade’.

Het zoetmiddel voor kruidenthee

Dit is afhankelijk van eigen behoefte, normaal hoeft kruidenthee niet  te worden gezoet en indien toch gewenst dan beter milde  honing te gebruiken doordat de honing het effect van de thee versterkt.

Conclusie

De juiste behandelingen en ingrediënten voor verse thee te zetten zijn belangrijk om een optimaal resultaat te bereiken, en om van het volle aroma te genieten bij het drinken van thee. In Japan is theezetten een hele traditie, daartegenover in Europa houdt men meer van zakjescultuur.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn