Suiker de gevreesde zoetekauw

SUIKER DE GEVREESDE ZOETEKAUW
Inhoud van dit artikel

Suiker de stille moordenaar

Last van de gevreesde zoetekauw? Het klopt, we zeggen last, omdat de meeste mensen het zien als een vloek. Suiker wordt vaak aangeduid als de duivel, maar wat veel mensen niet te weten is dat er meerdere soorten suikers bestaan. Elk soort suiker en wanneer men het gebruikt heeft een andere invloed op onze gezondheid. Maar wat is suiker eigenlijk en wordt men er dik van? Laten we er eens wat dieper op ingaan.

Wat is suiker eigenlijk

Wanneer mensen de term suiker horen, denken ze automatisch aan de witte kristalfijne stof die we in onze koffie doen ’s ochtends of de suiker die wordt gebruikt bij het bakken van een taart. Maar strikt genomen zijn er verschillende vormen van “suikers” maar het kan ook gewoon een andere term voor koolhydraten zijn. 

Eenvoudige suikers (monosacchariden), bestaan uit één enkel molecuul suiker. Glucose, fructose en galactose behoren tot de éénvoudige suikers. Als je twee monosaccharides aan elkaar rijgt dan krijg je disacharide, waartoe o.a. onze witte kristalsuiker (sacharose) behoort. Tenslotte zijn er ook polysacchariden, die éénvoudigweg lange ketens van monosacchariden zijn.

Heel belangrijk om weten

Waarom is dit belangrijk om te weten? Vanwege de aard van de suiker die je gebruikt en natuurlijk, de hoeveelheid suiker die je gebruikt heeft een directe invloed op je gezondheid en je gewicht. Hoe korter de koolhydratenketen is, hoe sneller het wordt gemetaboliseerd. 

En we zijn zeker dat je al hebt gehoord dat deze een zeer snelle spijsvertering veroorzaakt en een onmiddellijke verhoging van de bloedsuikerspiegel, waardoor je lichaam probeert om onmiddellijk te normaliseren. Wat resulteert in grote hoeveelheden insuline die wordt vrijgegeven om de bloedsuikerconcentratie direct te doen afnemen. 

Dit patroon, namelijk de sterke schommelingen van de bloedsuikerspiegel concentratie met extreme ups en downs van insuline, is verantwoordelijk voor de vermoeidheid na een maaltijd en kunnen ernstige gezondheidsproblemen teweeg brengen zoals diabetes type 2. 

Om deze reden moet je proberen om slechts een minimale hoeveelheid van de simpele koolhydraten (die zijn te vinden in grote hoeveelheden in witte bloem, gebak, pasta, pizza, ontbijtgranen, suikerhoudende sappen, honing etc.) te eten en zich richten op complexe koolhydraten van groenten en ongeraffineerde granen.

SUIKER DE GEVREESDE ZOETEKAUW

Van teveel suiker wordt je dik

Alle koolhydraten die je consumeert, worden afgebroken door middel van de spijsvertering processen in glucose moleculen, dit is de vorm die nodig is om energie te produceren. Alleen glucose kan worden opgeslagen in je lever, je spieren en je vetweefsel. En hier komt het belangrijkste deel: er is een beperkte opslagcapaciteit voor glucose. Alle koolhydraten die worden verbruikt buiten je energiebehoefte zal direct worden omgezet in vet en ook als dusdanig opgeslagen. Dus niet alleen het type maar ook de hoeveelheid suiker is belangrijk voor de algemene gezondheid.

Tot slot: Samenvatting

Suikers zijn niet allemaal hetzelfde en dus zijn niet alle suikers slecht of ongezond. We maken gebruik van suikers als energiebron, maar je hersenen, je spieren en je nieren hangen alleen af van koolhydraten als bron van energie. De sleutel tot een gezond lichaam wat suikers betreft is: suikers eten in de juiste vorm en door middel van gezonde voeding , maar eet uiteraard met mate. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn