Stress op de werkplek

stress op de werkplek
Inhoud van dit artikel

Hoe stress op de werkplek herkennen

In veel landen hebben werkgevers de wettelijke verantwoordelijkheid om stress op de werkplek te herkennen en aan te pakken. Zodat werknemers niet lichamelijk of geestelijk ziek zouden worden. Het is belangrijk om de oorzaken van stress op de werkplek aan te pakken.

Omdat stress op het werk kan leiden tot problemen voor het individu, werkrelaties en de algehele werkomgeving. Deze problemen kunnen zijn: verminderde zelfwaardering en slechte concentratievaardigheden voor de werknemer.

De werkgever kan last hebben van toenemende klachten van klanten, personeelsverloop en ziektedagen. Het beheren van stress op de werkplek is daarom een essentieel onderdeel van zowel individuele als zakelijke verantwoordelijkheid.

Hoge niveaus van stress op de werkplek kunnen leiden tot

  • Slechte besluitvorming.
  • Een toename van fouten die op hun beurt kan leiden tot meer klachten van klanten. Dit zal op zijn beurt waarschijnlijk meer stress veroorzaken.
  • Verhoogde ziekte en afwezigheid.
  • Groot personeelsverloop.
  • Slechte relatie tussen medewerker / werkplek.

Zes kerngebieden van de werkplek die moeten worden gemonitord om de stressniveaus te beoordelen

Deze sleutelgebieden zijn

  1. Eisen – inclusief zaken als werkdruk, werkpatronen en werkomgeving.
  2. Controle – Hoeveel zegt de persoon in de manier waarop ze hun werk doen.
  3. Ondersteuning – Bevat de aanmoediging, sponsoring en middelen van de organisatie, lijnmanagement en collega’s (onze pagina’s over Coaching en mentoring bieden hier meer ideeën).
  4. Relaties – Omvat het bevorderen van positief werken om conflicten te vermijden en omgaan met onacceptabel gedrag.
  5. Rol – Of mensen hun rol binnen de organisatie begrijpen en of de organisatie ervoor zorgt dat de persoon geen conflicterende rollen heeft.
  6. Verandering – Hoe organisatie verandering wordt beheerd en gecommuniceerd binnen de organisatie.

Als werknemer hebt u recht op ondersteuning voor stress op de werkplek; het zou daarom nuttig zijn om uw eigen werkomgeving te controleren om te zien of één van de bovenstaande gebieden reden tot zorg is.

Niet alle stress is schadelijk

Stress beïnvloedt mensen anders. Sommige mensen lijken te gedijen op extreem stressvolle manieren van leven, terwijl anderen moeite hebben om het dagelijkse leven het hoofd te bieden.

Iedereen heeft een optimale mate van stress. Te weinig enthousiasme en te weinig uitdagingen kunnen leiden tot een extreem saai leven, maar te veel stress kan leiden tot gezondheidsproblemen. Toch kan een bepaalde hoeveelheid stress echt goed zijn voor individuen.

Positieve stress kan een aansporing zijn om betere resultaten te behalen dan anders zou worden bereikt, en niemand zou zulke potentieel stressvolle maar leuke gebeurtenissen willen vermijden als de geboorte van een kind, nieuwe relaties aangaan of nieuwe uitdagingen aangaan.

Stress is ook uitermate nuttig als activerend middel om problemen en gevaren te voorkomen. Het is een motivator om problemen op te lossen en is een belangrijk waarschuwingssignaal dat er iets mis is met iemands leven, waardoor hij of zij wat actie kan ondernemen.

Paniekaanvallen

In het geval van extreme of voortdurende stress, kunnen mensen lijden aan een zogenaamde paniekaanval. Een paniekaanval is een korte maar uiterst angstaanjagende periode van ernstige angst. Blijft slechts een paar minuten duren, de symptomen kunnen zijn:

  • Vaag voelen.
  • Beven.
  • Duizeligheid.
  • Stampende, snelle hartslag.
  • Je voelt je warm en bezweet.
  • Benen wenden zich tot gelei.
  • Vlinders (een ‘fluttery’ gevoel) in de maag.
  • Kortademigheid.
  • Droge mond.

Paniekaanvallen komen vaak voor wanneer de persoon zich niet bewust is van het feit dat hij bijzonder angstig is. Het erkennen van paniekaanvallen voor wat ze zijn, leren omgaan met hen, en omgaan met de onderliggende problemen van stress zijn essentieel voor de patiënt. Iedereen die zo’n aanval ervaart, moet medisch advies inwinnen.

Korte-termijngedrag voor het omgaan met stress

Wanneer benadrukt, geven individuen vaak toe aan gedragingen die de onmiddellijke angstgevoelens op korte termijn kunnen verlichten, maar die alleen op de langere termijn bijdragen tot hun problemen.

Alcohol, drugs, roken en / of overeten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt om onmiddellijke stressproblemen aan te pakken. Het vermijden, negeren of niet herkennen van onderliggende problemen komt ook veel voor.

Wanneer er te veel werkeisen worden gesteld aan iemand, kan hij of zij harder werken voor langere uren en proberen een onmogelijke planning bij te houden in plaats van te proberen dergelijke eisen te verminderen.

Op de lange termijn zullen dergelijke gedragingen alleen maar dienen om de fysiologische symptomen van spanning te verhogen en de fysieke energiereserves uit te putten. Het is belangrijk om een gezond en passend evenwicht tussen werk en privé.

Ben jij regelmatig gestrest

5/5

Ben je een piekeraar? Regelmatig een onrustig gevoel of ben je regelmatig nerveus? Steken negatieve gedachten vaak de kop op? Kan je wel vertellen dat je zeker niet de enige bent met een stress gevoel.

Maar men kan er iets tegen doen, tegen vechten en verzetten. Er is namelijk een cursus die je kan leren hoe om te gaan met stress. Gedaan met negatieve vibes en gevoelens.

Er is maar één ding dat je zelf moet doen en dat is actie ondernemen. Al de rest daar krijg je hulp voor met de cursus ‘Nooit Meer Stress’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn