Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stoppen met roken tips

STOPPEN MET ROKEN TIPS

Stoppen met roken doe je zo

5/5

Iedereen weet het wel dat roken heel ongezond is. Maar roken is een verslaving en zoals men weet is een verslaving een gewoonte die heel moeilijk af te leren is. Dus zal er een grondige en doordachte aanpak nodig zijn om van deze verslaving af te komen. In dit artikel heb ik het over:

  • Goede en slechte redenen om te stoppen met roken
  • De meest effectieve manieren om van een rookverslaving  af te komen
  • Hoe kan je die rookgewoonte nu aanpakken
  • Wat te doen om de slaagkans te vergroten

Goede en slechte redenen om te stoppen met roken

Elke reden is goed om te stoppen met roken. Het is natuurlijk de motivatie die hierin een belangrijke rol gaat spelen. De motieven om te stoppen met roken zal bij heel veel mensen verschillend zijn. Er zijn mensen die het doen voor de kinderen, meestal komt de vraag van “zeg papa als je rookt kan je daar aan dood gaan?”

Als je als ouder een dergelijke vraag gesteld wordt dan kan je er moeilijk om heen, laat staan ontkennen. Maar dan komt ook wel het besef dat je er misschien beter iets aan doet. Het is wel heel belangrijk als je stopt met roken dat je dit doet voor jezelf en niet voor iemand anders of onder druk van iemand anders.

Bij mensen waar de kinderen de deur al uit zijn is stoppen met roken meestal de gezondheidstoestand de grote reden. Dikwijls gaat het om klachten van hart en longen. Alhoewel voor zowel jongeren en ouderen ook wel het financiële plaatje een hele grote rol kan spelen. Wat ook nog een rol kan spelen is dat er op heel veel plaatsen al niet meer gerookt mag worden en je wordt er ook steeds vaker op gewezen als je een roker bent.

De meest effectieve manieren om van een rookverslaving af te komen

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Er zal voor elk individu moeten onderzocht worden welke de goede manier is. Het is wel al bewezen dat stoppen met roken heel effectief kan zijn mits begeleiding. Ook zou de kans op hervallen heel sterk verminderen met een dergelijke #rookstopbegeleiding .

Er zijn twee aspecten waar op gewerkt wordt bij een rookstopbegeleiding.

  • Het eerste aspect is de nicotineverslaving, hiervoor zou men eventueel hulpmiddelen kunnen inschakelen. Hulpmiddelen kunnen zijn: nicotinepleisters of kauwgom. alhoewel de genoemde hulpmiddelen zeker niet volstaan om te stoppen met roken.
  • Het tweede aspect is de belangrijkste naar mijn mening, dit is het aspect van gedragswijziging. Het aanpakken van routines en vaste gewoontes. Dus in feite komt het hierop neer: zonder een goede voorbereiding is falen een feit.

Hoe kan je die rookgewoonte nu aanpakken

Hoe raar het volgende nu ook klinkt maar er zijn parallellen te vinden met voeding. Dit is iets wat men van persoon tot persoon moet bekijken en onderzoeken. Veel hangt samen met de gemoedstoestand van het moment. Er zijn mensen die eten of roken uit verveling maar ook door stress, of door automatische gewoontes, of als compensatie voor iets.

Dus je snapt wel dat het heel belangrijk is om te weten wanneer of waarom je die sigaret rookt. Is het als ontspanning samen met een kop koffie of met een biertje onder de vrienden. Dit is nou net het gedrag die aangepast gaat worden. Het is nu belangrijk om weten welke sigaretten je gemakkelijk kunt weglaten. Op deze manier wordt ook de verslaving al een stuk aangepakt. Zo wordt stukje bij beetje afgebouwd tot men rookvrij is.

Wat te doen om de slaagkans te vergroten

Het eerste wat je kan doen is jezelf volgende vraag stellen: waarom rook ik? Deze vraag beantwoorden helpt zeker om te stoppen met roken. Meestal staan mensen daar niet bij stil, maar het is toch een belangrijk uitgangspunt. Samen met een volwaardige voeding is dit de basis om je slaagkans te vergroten. Als je volwaardige voeding eet met een hoog vitamine C- gehalte dan hou je je suikerspiegel op peil.

Dus veel groenten en fruit helpen je ook je energiepeil hoog te houden, daardoor zal je veel minder snel naar een opkikker grijpen zoals een sigaret. Wat ook heel belangrijk is, drink genoeg water en eventueel verse groentesoep. Dit helpt dan weer je lichaam te zuiveren.

Als aanvulling in de stap naar een rookvrij leven kan je best wel wat beweging nemen. Beweging nemen wil nu wel niet zeggen dat je wekelijks naar de fitness moet. Met af en toe een fikse wandeling voel je je ook gezonder en dit gevoel zal je niet willen ruilen voor een sigaret.

Tot slot: De rook verslaving zelf

Je weet eigenlijk wel dat als je een roker bent ook wel verslaafd bent. Wil je stoppen met roken zal je jezelf in vraag moeten stellen waarom je rookt. Ook zal je een #gedragswijziging moeten doen om #succesvol te zijn bij het stoppen met roken. Gezonde voeding en beweging zijn een hulpmiddel naar de weg op succes. Dus wat is hier nu echt belangrijk:

  • Het waarom
  • Gedrag
  • Voeding
  • Beweging

Voor de mensen die dit blog lezen en besluiten om te stoppen met roken wens ik heel veel succes! Heb je vragen stel ze dan in het commentaar, ik probeer ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Ben zelf een verstokte roker geweest en dit 35 jaar lang. Ben nu een vrij niet rokende mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn