Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meester worden van Metabolisme: Ontdek de Sleutel tot Je Innerlijke Energie

Metabolisme

Word een meester van je metabolisme: Begrijp je innerlijke energie

Verdiep je kennis over metabolisme, van de factoren die bijdragen tot natuurlijke stimulanten, en ontdek waarom het essentieel is voor je gezondheid.

In de fitnesswereld hoor je vaak het woord “metabolisme” voorbijkomen, maar heb je er ooit bij stilgestaan wat het betekent voor je gezondheid?

In essentie verwijst metabolisme naar alle chemische processen en reacties in je lichaam die energie leveren en normale functies mogelijk maken. Het handhaven van deze processen en hun normale werking wordt homeostase genoemd. Er zijn veel verschillende factoren die invloed kunnen hebben op je metabolisme.

In dit artikel zullen we het metabolisme verkennen, wat het beïnvloedt, en hoe het verband houdt met onze algehele gezondheid.

Metabolische processen

Metabolisme omvat een complexe reeks processen die kunnen worden onderverdeeld in twee belangrijke concepten: katabolisme (afbraak) en anabolisme (opbouw).

Katabolisme

Katabolisme is het afbreken van voedsel dat we consumeren, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, tot hun eenvoudigere vormen. Dit stelt ze in staat om te worden gebruikt voor energie en levert de bouwstenen die nodig zijn voor groei en reparatie.

Anabolisme

Anabolisme is het proces waarbij de energie die tijdens katabolisme wordt geproduceerd, wordt gebruikt om het lichaam te bouwen en te repareren. Voor anabolisme is energie essentieel. Als we meer eten dan ons lichaam nodig heeft voor reparatie, kan het overschot worden opgeslagen als vet.

Energie metabolisme 

Het meest voorkomende energiedragende molecuul is adenosinetrifosfaat (ATP). Dit wordt vaak aangeduid als de ‘energiemunteenheid’ en is de biochemische manier waarop het lichaam energie opslaat.

Wanneer je voedsel eet, worden de macronutriënten verteerd en afgebroken tot kleinere componenten. Bijvoorbeeld, koolhydraten worden afgebroken tot suiker of glucose, die vervolgens via complexe chemische reacties worden omgezet in ATP.

Cellen kunnen vervolgens ATP opnemen, waardoor ze goed kunnen functioneren.

Hormonen en enzymen betrokken bij metabolisme 

Verschillende hormonen spelen een sleutelrol in metabolisme, zoals:

 • Schildklierhormonen
 • Triiodothyronine (T3)
 • Thyroxine (T4)
 • Cortisol
 • Oestrogeen

Enzymen zijn ook van vitaal belang. Ze zijn verantwoordelijk voor het afbreken van het voedsel dat we eten tot componenten die kunnen worden verteerd en omgezet in energie.

Zonder enzymen zou celmetabolisme eenvoudigweg niet mogelijk zijn.

Hoe wordt metabolisme gemeten?

Bij het meten van metabolisme zijn er drie belangrijke componenten om te overwegen:

 • Basaal metabolisme (BMR) – het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om zijn basisfuncties uit te voeren, zoals ademhalen of bloed pompen. Je lichaam verbrandt calorieën zelfs in rust, alleen om je in leven te houden.
 • Thermogenese – ook bekend als het thermisch effect van voedsel. Thermogenese is de energie die nodig is om voedingsstoffen te verteren, op te nemen en te verwerken. Het thermisch effect van voedsel verhoogt je BMR kort nadat je hebt gegeten, met een piek twee tot drie uur later.
 • Fysieke activiteit – dit is de energie die je verbruikt tijdens lichaamsbeweging of beweging en varieert afhankelijk van je dagelijkse activiteiten. Fysieke activiteit omvat sporten, maar ook activiteiten zoals huishoudelijk werk, tuinieren en wandelen met de hond. De energie die wordt verbruikt tijdens lichaamsbeweging is de enige energie-uitgave die je kunt controleren.

BMR berekenen

De eenvoudigste manier om je BMR te berekenen is met behulp van een online calculator. Maar als je het ouderwets wilt doen, zijn er twee beschikbare formules: een voor mannen en een voor vrouwen.

 • BMR-berekening voor mannen: 66.47 + (13.75 x gewicht [kg]) + (5.003 x lengte [cm]) – (6.755 x leeftijd [jaren])
 • BMR-berekening voor vrouwen: 65.51 + (9.563 x gewicht [kg]) + (1.85 x lengte [cm]) – (4.676 x leeftijd [jaren])

Thermogenese berekenen 

Het berekenen van het thermisch effect van voedsel (TEF) kan lastig zijn, maar de gouden standaard is het verschil in energieverbruik tussen gevoede en gevaste toestanden. Om TEF te berekenen, vermenigvuldig je de BMR met 0.1.

Voorbeeld: BMR = 1650 1650 x 0.1 = 165 calorieën verbrand als gevolg van het thermisch effect van voedsel.

Kan ik mijn metabolisme veranderen?

Verschillende mechanismen kunnen ons metabolisme of BMR beïnvloeden. Sommige factoren hebben we onder controle, terwijl andere niet.

Factoren die we niet kunnen controleren:

 • Leeftijd: naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme natuurlijk door verschillende redenen, zoals verlies van spierweefsel en hormonale veranderingen.
 • Geslacht: over het algemeen hebben mannen een sneller metabolisme dan vrouwen.
 • Genen: je genetische samenstelling kan een rol spelen in je metabolisme.

Factoren die we kunnen controleren:

 • Lichaamssamenstelling: hoe groter ons lichaam, hoe hoger ons basaal metabolisme omdat grotere lichamen meer metaboliserend weefsel hebben. Fit blijven helpt ons BMR op een optimaal niveau te houden.
 • Temperatuur: als de omgevingstemperatuur hoog of laag is, moet het lichaam harder werken om zijn gebruikelijke kerntemperatuur te handhaven, wat je BMR kan verhogen.
 • Drugs: zelfs stoffen zoals nicotine en cafeïne kunnen je BMR verhogen.
 • Fysieke activiteitsniveaus: wanneer spieren hard werken, hebben ze meer energie nodig. Na verloop van tijd kan lichaamsbeweging je BMR verhogen omdat het je lichaam leert calorieën sneller te verbranden.
 • Voeding: trends zoals vasten of crashdiëten kunnen leiden tot een langzamer metabolisme omdat je niet genoeg voedsel eet om in energie om te zetten. Dit kan leiden tot een afname van BMR en een afname van spierweefsel.

Metabolisme en gezondheid

Je algehele gezondheid en metabolisme zijn nauw met elkaar verbonden. Zo kunnen metabolische aandoeningen, hormonale onbalans en zelfs dieet en lichaamsbeweging je metabolisme beïnvloeden.

De relatie tussen metabolisme en gewicht 

Het handhaven van een gezond gewicht voor je grootte en fysieke activiteitsniveau is belangrijk omdat je gewicht je metabolisme kan beïnvloeden. Sommige mensen schrijven gewichtsverlies of -toename toe aan een snel of langzaam metabolisme, maar je metabolisme veroorzaakt zelden gewichtsschommelingen. Het verliezen van gewicht kan echter je BMR verhogen.

Je kunt inderdaad je genetische make-up niet veranderen. Toch is in veel gevallen gewichtstoename te wijten aan gedragsveranderingen, zoals een toename van de calorie-inname en een afname van lichaamsbeweging, in plaats van een langzaam metabolisme.

Schildklieraandoeningen en metabolisme

Schildklieraandoeningen kunnen energie ontregelen. De schildklier is een klein vlindervormig orgaan in je nek dat verantwoordelijk is voor het produceren van hormonen die je cellen nodig hebben om goed te werken.

Hypothyreoïdie of een traag werkende schildklier is een aandoening die ervoor zorgt dat je schildklier een laag niveau van deze hormonen produceert, waardoor je metabolisme vertraagt. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Droge huid en haar
 • Pijnlijke spieren
 • Gevoeligheid voor kou

Hoe je je metabolisme kunt stimuleren

Als je je metabolisme wilt verhogen, zijn hier enkele dingen die je kunt doen:

 • Blijf actief – Richt je erop om minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging te voltooien in combinatie met twee dagen krachttraining per week.
 • Voeding – Eet alleen de hoeveelheid voedsel die je lichaam nodig heeft om je gewicht te behouden. Probeer je dieet te vullen met voedingsmiddelen die je metabolisme stimuleren, zoals vers fruit en groenten, volle granen en goede eiwitbronnen.
 • Sluit onderliggende aandoeningen uit – Je metabolisme kan worden beïnvloed door hormonale onbalans of chronische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen. Als je vermoedt dat deze je metabolisme kunnen beïnvloeden, raadpleeg dan je arts voor een medische controle.
 • Stop met roken – Hoewel roken je metabolisme iets kan verhogen, gaat het gepaard met een verhoogd risico op hartziekten en kanker, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid.
 • Vermijd dieettrends – Dingen zoals vasten en maaltijden overslaan kunnen een nadelig effect hebben op je metabolisme. Dat komt omdat het zich snel kan aanpassen. Dus als je je calorie-inname beperkt, zal je lichaam spieren afbreken voor energie, waardoor je metabolisme vertraagt.

Laten we samenvatten:

Metabolisme is de motor die ervoor zorgt dat ons lichaam soepel blijft functioneren, met verschillende chemische processen. Basaal metabolisme (BMR) dient als referentiepunt voor onze dagelijkse caloriebehoeften om onze essentiële functies te voeden. Onthoud dat ons metabolisme niet wordt gecontroleerd door een enkele factor, maar wordt beïnvloed door een unieke combinatie van variabelen. Door deze factoren te begrijpen en te optimaliseren, kunnen we het potentieel ontgrendelen voor een bloeiend, energiek en gebalanceerd leven. 🌟

Gerelateerd aan gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn