Lichaamsvet

Lichaamsvet
Inhoud van dit artikel

Lichaamsvet niet alle kilo’s zijn dezelfde

LichaamsvetWe dragen allemaal vet, spieren, botten, organen en meer in ons lichaam. Naast ons gewicht, is belangrijker de distributie van al die dingen. 

Het meten van lichaamsvetpercentage is één van de meest effectieve manieren om je dieet en trainingsregime te evalueren. 

Laten we eens nader bekijken wat u moet weten over lichaamsvet.

Wat wordt er bedoeld met lichaamsvet

Lichaamsvet is een van de belangrijkste componenten van je lichaam. Het beschermt organen, bedekt gewrichten, regelt de temperatuur, slaat vitamines op en is een energievoorziening voor uw lichaam. 

Om de functie beter te begrijpen, kan deze worden onderverdeeld in twee verschillende soorten: essentieel lichaamsvet en niet-essentieel lichaamsvet.

Het lichaam gebruikt essentieel lichaamsvet om goed te functioneren. Het zit opgeslagen in de botten, organen, centraal zenuwstelsel en spieren. Dit type vet helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, biedt een buffer voor de inwendige organen en geeft energie tijdens ziekte.

Het niet-essentiële lichaamsvet wordt ook overtollig lichaamsvet genoemd en is niet nodig voor de vitale functie. Dit extra vet bevindt zich waar je lichaam energie opslaat die kan worden gebruikt als brandstof tijdens de hongersnood.

Als de hoeveelheid overtollig vet te hoog is, kan dit een enorme invloed hebben op uw gezondheid. Wat meestal de hoeveelheid niet-essentieel vet op je lichaam beïnvloedt, is een dieet met te veel calorieën. 

Zelfs als het voedsel dat je eet gezond is of belangrijke voordelen biedt, als je er te veel van eet, slaat je lichaam het op als vet. Een gebrek aan activiteit kan ook de reden zijn voor het verkrijgen van niet-essentieel lichaamsvet.

Lichaamsvet meten

lichaamsvetHet meten van lichaamsvet is erg belangrijk voor het bepalen van je gezondheid en conditie. Je moet altijd onthouden dat gewicht op zich geen duidelijke indicator is voor een goede gezondheid.

BMI (Body Mass Index), die ook vaak wordt gebruikt als gezondheidsindicator, is niet zo precies als het percentage lichaamsvet, omdat het wordt berekend door het gewicht te delen door de lengte. 

Daarom is er geen onderscheid tussen kilo’s uit lichaamsvet en kilo’s uit magere lichaamsmassa of spieren. Dat is waarom je je lichaamsvetpercentage moet meten.

Er zijn verschillende manieren om het te meten, sommige meettechnieken zijn nauwkeuriger en complexer dan andere. Het kan worden gedaan door huidplooimetingen, met behulp van schuifmaten om de dikte van de huidplooi op verschillende delen van het lichaam te meten.

Een vrij nieuwe techniek is de “high-tech” BOD-POD. Het is een volgsysteem om de lichaamssamenstelling te beoordelen. Een andere benadering, meestal gebruikt in fitnessfaciliteiten, is BIA (Bioelectrical Impedance Analysis).

Het principe achter deze methode is dat een elektrisch signaal naar je lichaam wordt gestuurd. Wanneer het vet tegenkomt, is er meer weerstand, omdat vet maar weinig water bevat.

Elk van deze methoden kan het best worden gedaan door een getrainde gezondheids- en fitnessprofessional. Controleer uw lokale fitnessbedrijf om te zien wat er voor u beschikbaar is om uw lichaamsvet te meten.

Hoeveel lichaamsvet zou je nu moeten hebben

Het algemene gezonde lichaamsvetpercentage voor mannen moet variëren van 6% tot 24% en voor vrouwen ligt het tussen 14% en 31%.

Hier is een overzicht van de percentages voor lichaamsvet voor mannen en vrouwen. Het vertelt over het fitnessniveau in verhouding tot het vetpercentage dat u hebt:

Indeling Mannen/ Vrouwen

  • Mannen Essentieel vet 2-5%                                                 Vrouw 10-13%
  • Atleet 6-13%                                                                               Atlete 14-20%
  • Man Fit 14-17%                                                                           Vrouw 21-24%
  • Man Acceptabel 18-24%                                                          Vrouw 25-31%
  • Man Obese 25% +                                                                      Vrouw 32% +
 

Houd er rekening mee dat het percentage verandert met de leeftijd, maar het moet altijd binnen een gezond percentage blijven.

Waarom is er een verschil tussen vrouwen en mannen

Gemiddeld hebben vrouwen 6% tot 11% meer lichaamsvet dan mannen. Van nature is het normaal dat vrouwen een grotere hoeveelheid vet bevatten dan mannen. De reden voor dit verschil is dat vrouwen op enig moment in hun leven zwanger kunnen worden.

Ze moeten energie opslaan in de vorm van vet om een baby uit zijn eigen reserves te voeden. Dat is de reden waarom vrouwen meer enzymen hebben voor het opslaan van vet en minder enzymen voor het verbranden van vet. 

Daarnaast activeert de oestrogeenvrouwen vetopslag en zorgt ervoor dat ze zich vermenigvuldigen.

Wat gebeurt er als het lichaamsvet te hoog is

Het gaat niet alleen om de lagen en rollen vet rond je dijen en romp. Te veel lichaamsvet kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Zeker als je een slecht dieet volgt en te weinig beweegt. Obesitas kan diabetes type 2 veroorzaken, is in verband gebracht met kanker en verhoogt de kans dat u een beroerte krijgt.

Hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte kunnen ook worden veroorzaakt door een te hoog niveau van lichaamsvet. Hoe hoger uw percentage lichaamsvet, hoe groter uw risico op het ontwikkelen van een chronische ziekte. 

Laat u niet misleiden: zelfs als u niet te zwaar bent, kan uw lichaamsvetpercentage nog steeds te hoog zijn.

Wat gebeurt er als het lichaamsvet te laag is

Er kan ook sprake zijn van onvoldoende lichaamsvet. Je moet op zijn minst een bepaalde hoeveelheid vet in je lichaam hebben, want als het te laag wordt, leidt het niet alleen tot verminderde atletische prestaties, maar kan het ook ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Te weinig lichaamsvet kan tekorten aan vet oplosbare vitaminen veroorzaken, die je lichaam alleen met vet kan opnemen. 

Een andere belangrijke factor is het risico op een verhoogde ziekte zoals hartaandoeningen, gastro-intestinale problemen, schade aan het zenuwstelsel en het risico op orgaankrimp en een effect op uw immuunsysteem.

Ook als u niet genoeg vet en een calorietekort hebt, zal het lichaam spieren gaan gebruiken voor energie, wat leidt tot een algemene zwakte. 

Als u als vrouw te weinig lichaamsvet heeft, kan dit ook van invloed zijn op het dragen van een zwangerschap.

Zorg er dus voor dat je je lichaam voorziet van voldoende gezonde vetten voor een lang, gezond en kwalitatief leven.

Sporten en gezond eten zijn de sleutel tot het verminderen van lichaamsvet. Zorg voor een gezond, uitgebalanceerd dieet met weinig ongezond vet en probeer de hoeveelheid voedselinname elke dag te verlagen om een calorietekort te creëren dat u helpt gewicht te verliezen. 

Zorg ervoor dat je genoeg eiwitten eet om te voorkomen dat je te veel spieren verliest. Combineer je gezonde, uitgebalanceerde dieet met een voldoende hoeveelheid training, en u zult in staat zijn om uw lichaamsvetpercentage te verlagen. 

Houd er echter rekening mee dat intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) de meest efficiënte en snelste vorm van lichaamsbeweging is om vet te verliezen. Alles wat je nodig hebt in één simpel te volgen protocol De exacte methode die wij gebruiken om ons vetpercentage te verlagen Inzicht in jouw dagelijkse calorieverbruik (voor jouw lichaam en levensstijl) Uitleg hoe wij ''diëten'' (alles eten wat je lekker vindt en toch vet verliezen) Uitleg over effectief trainen voor optimaal resultaat (krachttraining en cardio) Onze exacte strategieën voor blijvend vetverlies (geen jojo effect meer) Wij hebben dit succesvolle protocol geschreven zodat jij 100% zelfstandig aan de slag kan. Jij krijgt alle praktische en nuttige informatie die jij nodig hebt om resultaat te bereiken. Geen overbodig info. Gewoon een helder stappenplan met alle informatie over training, voeding en lifestyle waar jij resultaat mee gaat bereiken.

Daarbovenop zijn consistente slaappatronen met een minimum van 7 uur ook cruciaal. Zoals u kunt zien, is vet een belangrijk onderdeel van het lichaam. Maar alleen met mate. 

Je moet altijd je lichaamsvet op een gezond niveau houden voor een goede gezondheid en conditie op lange termijn. Dus houd u aan uw trainingsroutine en een gezonde voeding.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn