Zoek
Sluit dit zoekvak.

Le Creuset kookgerei review

Le Creuset Signature Braadpan Kopen

Wat kan ik vertellen over Le Creuset kookgerei

Misschien dat je zelf onverschillig blijft als het gaat om het kookgerei dat je in de keuken gebruikt, je zou eens met een Le Creuset fan moeten praten. Een fan die het Le Creuset keukengerei merk gebruikt, ja het zelfs aanbidt en je zal versteld staan van zijn enthousiasme. Alom gekend voor de kleurrijke gietijzeren collecties. Deze gietijzeren potten en pannen die de tand destijds blijken te doorstaan. 

Le Creuset is beroemd geworden sinds het begin van hun ontstaan in 1925. Door de tijd heen heft Le Creuset als merk vele harten veroverd. De beroemdste koks gebruiken ze zelfs in hun keuken. Wist je dat zelfs Marilyn Monroe een grote fan was.

Ze worden al vanaf 1925 gemaakt in Frankrijk, het land waar bijna iedereen wel een Le Creuset pan of pot in zijn keuken staan heeft. Ondanks dat Le Creuset een wel heel grote aanhang heeft, kan ik niet anders dan mezelf een paar vragen stellen. Vragen zoals: zijn die Belgische potten en pannen die in Frankrijk vervaardigt worden nu echt wel hun prijs waard? 

Want zeg nu zelf, goedkoop zijn die Le Creuset potten en pannen niet. Hoelang gaan die ook eigenlijk mee in de keuken? Dus om de meeste vragen te kunnen beantwoorden heb ik onderzoek moeten doen. Dus aan wie kon ik het beste vragen stellen, inderdaad bij gebruikers van de Le Creuset potten en pannen. Je kan dus stellen dat dit artikel een echte gids kan zijn als het aankomt op Le Creuset.

Een stukje geschiedenis

Dat het merk Le Creuset wereldwijd gevierd wordt valt niet te ontkennen. Ontstaan na een ontmoeting met de beroemde kok Auguste Escoffer ergens in de vroege Jaren 1920.

Met het gerecht coq au vin in het achterhoofd begon er een samenwerking tussen Armand Desaeger een ingenieur en Aubecq een email specialist. In 1925 werd de eerste  geëmailleerde cocotte van Le Creuset geboren. De geboorte van de vurige oranje kleurige cocotte zou het handelsmerk worden.

Deze kleurige Le Creuset kreeg soms de naam Volcaniqeu mee. Alhoewel men een uitgebreider aanbod van kleuren heeft, is Volcaniqeu tot op de dag vandaag de populairste kleur binnen het bedrijf.

Vandaag de dag beschikt Le Creuset over een scala van kleuren en afwerkingen. Van silicone collecties tot roestvrij staal en natuurlijk de alom gekende geëmailleerde gietijzeren kookpotten.

Naast het kookgerei verkoopt Le Creuset nu ook alles wat je nodig hebt om een lege keuken te vullen. Zelfs tafelgerei, bakvormen, bestek en ander keuken benodigdheden

Hoe worden die gietijzeren producten nu gemaakt

Het gietijzeren kookgerei van Le Creuset wordt vervaardigd en grondig getest op de oorspronkelijke locatie van het bedrijf in Fresnoy-le-Grand, Frankrijk. 

Daar wordt elk stuk gegoten in individuele mallen van zand die vervolgens na gebruik worden vernietigd en gerecycled (geen twee stukken zijn hetzelfde). 

De gietstukken worden vervolgens glad gemaakt en verfijnd door gespecialiseerde ambachtslieden voordat ze de email kamer betreden. 

Het is in de email kamer waar een aantal kleurrijke email lagen worden aangebracht. Minstens 15 paar handen raken elk stuk kookgerei van Le Creuset aan en inspecteren het voordat het op de rekken komt.

De voordelen

In tegenstelling tot de meeste merk kookpotten en pannen die na verloop van de tijd gebruikerssporen vertonen, zie je bij de producten van Le Creuset heel wat minder gebruikerssporen.

Le Creuset potten en pannen houden uitzonderlijk heel goed de warmte vast, dank zij de geëmailleerde laag. Ze gaan vrijwel een leven lang mee, dus de duurzaamheidsfactor is zeker een pluspunt.

Dankzij de geëmailleerde glazuur buitenkant, houden de sterke vaten de warmte buitengewoon goed vast (en verdelen) – en gaan vrijwel gegarandeerd een leven lang mee.

Je krijgt gelijkmatige warmte die perfect is voor het aanbakken van vlees en het verkrijgen van goudbruine korst. Dit is wat je nodig hebt voor de smaak is mijn persoonlijke ondervinding.

Zelf hou ik er niet van dat veel potten en pannen een grote ruimte innemen, dus ik wil ze graag voor alles kunnen gebruiken, van kokend water tot een stoofschotels.

De nadelen

Persoonlijk vind ik de Le Creuset potten nogal zwaar in gewicht. Men moet rekening houden dat er ook een gerecht inzit en dat bij verplaatsing met een pot in je handen je toch moet uitkijken en vooral voorzichtig zijn. Dus ook bij het schoonmaken moet men voorzichtig zijn.

Is een Le Creuse aankoop het waard

Absoluut zeg ik als Le Creuset koker, kan niet leven zonder de kenmerkende koekenpan van het merk. Ik gebruik de mijne elke dag op mijn kookplaat om eieren te koken of te roerbakken. Ik krijg het grootste deel van mijn pan gerechten gedaan met slechts deze ene pan.

Waarschijnlijk zijn de koopjes jagers niet echt enthousiast over het prijskaartje die aan een Le Creuset hangt. Maar voor een echte keukenpiet zal dit geen probleem zijn dit prijskaartje.

Uiteindelijk gaat het om keukengerei die de tand des tijds weerstaat. Zelf vind ik het de prijs meer dan waard en zou niks anders meer willen om in te koken.

Wat moet je nu kopen

Als het gaat om het verzamelen van een collectie, hangt het toch wel een beetje af van wat je graag kookt en hoe je kookt. Misschien kan ik je op weg helpen.

Le Creuset Signature Braadpan Kersenrood

Voor de meester kok

Deze klassieke braad- en stoofpan van Le Creuset zou in geen enkele keuken mogen ontbreken. Deze blikvangers zijn bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Kan gebruikt worden op elke warmtebron, inclusief een inductievuur.

Gietijzeren Ronde braadpan Kersenrood

 Voor de bak fanaat

De gietijzeren braadpannen van Le Creuset zijn zeer gebruiksvriendelijk. Je kan ze gebruiken op elke warmtebron, inclusief een inductievuur. De warmte die vrijkomt in de braadpan wordt gelijkmatig verdeeld over het gerecht waardoor de voedingsstoffen goed bewaard blijven. Een optimale smaak van de bereiding is gegarandeerd.

Le Creuset Ovenschaal Kersenrood

Voor de hobby kok

De vierkante schaal van Le Creuset is ideaal voor ovenschotels. Men kan niet betwisten dat Le Creuset steengoed is duurzaam en geschikt voor diepvries, oven,microgolf oven en vaatwasmachine bestendig. De vierkante schaal is rood van kleur en is 23 x 23 cm groot.

Le Creuset Braadpan Campagnard Kersenrood

Voor de beginneling of starter

De Le Creuset campagnard ronde braadpan 30 cm is zeer geschikt voor het maken van stoofpotten, roerbakgerechten en zelfs desserts. Dit komt door de lage wanden en het grote oppervlak. Met een inhoud van 3,5 liter maak je voor zo’n 4/6 personen een gezond gerecht. De pan geleidt warmte zeer goed, want hij is van gietijzer. 

Waar heb ik een Le Creuset gekocht

Zelf heb ik een Le Creuset gekocht in een onafhankelijke winkel die ook nog ander kookgerei verkoopt. Zelfs mensen met een beperkt budget kunnen daar terecht. Op het moment van aankoop hadden ze in de winkel zo’n 612 artikelen in de categorie Le Creuset.

De best verkochte Le Creuset artikelen

Hoe onderhoud ik mijn Le Creuset

Hoewel Le Creuset op zijn site uiteenzet hoe alle producten moeten worden schoongemaakt en onderhouden (vind hier gedetailleerde instructies), Er zijn een paar eenvoudige regels, zoals het vermijden van het gebruik van metalen keukengerei of metalen pads en het niet bewaren van eten in de potten van Le Creuset. In de gebruisaanwijzing vind je een gedetailleerd verslag van hoe onderhouden en reinigen.

Wat is nu mijn besluit over Le Creuset

Ik zal nu zeker niet zeggen dat de gangbare kookpotten en merken opzij moet zetten. Men zal het eten niet beter doen smaken door in Le Creuset te koken. Natuurlijk wordt Le Creuset kookgerei zeer gewaardeerd door de hoge kwaliteit van het materiaal waar ze in vervaardigt zijn. Ze zijn echt wel een toegevoegde waarde in je keuken waar je jarenlang plezier aan beleeft. Als ik review sterren zou geven, dan ga ik toch voor een mooie score van 4.5 sterren. Het enige minpuntje vind ik het gewicht van de potten en pannen. Maar de kwaliteit is bovenal top! Zou niks anders meer willen in mijn keuken. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn