Koolhydraten, vriend of vijand?

koolhydraten
Inhoud van dit artikel

Koolhydraten, wat moet je weten over deze voedingstoffen

koolhydratenWat je moet weten over deze koolhydraten voedingstoffen om een goede balans te vinden tussen de energie die je nodig hebt maar wel op gewicht blijven.

Deze voedingsstoffen zitten vooral in producten waar granen in zitten zoals rijst, brood, aardappels, pasta, muesli, peulvruchten en havermout. Het zijn belangrijke voedingstoffen want ze geven energie aan het lichaam.

Maar te veel van deze voedingstoffen in je lichaam zullen worden omgezet in vet en dit zorgt voor overgewicht. Bij juist te weinig inname van deze voedingstoffen gaat je lichaam spieren afbreken en dat is ook niet goed. De juiste hoeveelheid is dus erg belangrijk.

Welke koolhydraten zijn goed voor je

Ook is het goed om te weten dat er goede en slechte koolhydraten zijn. De snelle oftewel slechte zitten in onder andere: koek, witbrood, patat, witte pasta, honing, witte rijst, cruesli, snoep, chocolade, taart, alcohol en frisdrank.

De koolhydraten uit bovengenoemde producten worden snel omgezet in glucose (suiker) en worden direct opgenomen in je bloed. Dit geeft heel snel energie maar dit is van korte duur, na ongeveer 30 minuten vraagt je lichaam weer nieuwe energie waardoor de zogenaamde suikerdip kan ontstaan.

Goede koolhydraten zijn de langzame koolhydraten. Deze producten bevatten langzame koolhydraten zoals havermout, noten, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, fruit en groenten.

De koolhydraten uit deze producten worden langzaam omgezet in glucose (suiker) en worden langzaam in je bloed opgenomen. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor meer op hetzelfde niveau en voorkomt dat je last krijgt van een suiker-dip.

Hoeveel koolhydraten heb je nodig

De hoeveelheid die per dag nodig zijn verschilt per persoon. Veel of weinig sporten, een actief of zittend beroep, leeftijd en geslacht spelen mee in de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft.

Op een dag zou ongeveer 40 tot 70% van je totale calorieën moeten bestaan uit deze voedingstoffen. Wil je afvallen dan raden we je aan om een koolhydraat arm dieet te volgen.

De hoeveelheid is dan net genoeg om er energie uit te halen en tegelijkertijd vet te verbranden. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn