Search
Close this search box.

Koolhydraatarme voeding eten gezond of niet

Koolhydraatarme voeding eten gezond of niet

10 dingen die mensen zeggen over koolhydraatarme voeding die totaal onjuist zijn.

Als je argumenteert over voeding kan het moeilijk zijn om je standpunt over te brengen. Mensen lijken vaak bevooroordeeld tegen ideeën die niet passen in hun filosofie. Wanneer het onderwerp koolhydraatarm opduikt, verwerpen veel mensen het, noemen het een ‘rage’ dieet en zeggen dat het ofwel schadelijk of onmogelijk is om vast te houden. Hier zijn 10 dingen die mensen zeggen over koolhydraatarme diëten die gewoon niet logisch zijn.

Een koolhydraatarm dieet is moeilijk vast te houden

Dit punt is een beetje logisch. Zichzelf niet toestaan dat bepaalde soorten voedsel tot ontbering kunnen leiden. Maar het punt is, alle diëten beperken iets. Ze beperken voedselgroepen of beperken de calorieën. Voor sommige mensen is de calorierestrictie benadering misschien meer haalbaar. Maar het is NIET de enige manier. Veel mensen lijken niet te begrijpen hoe koolhydraatbeperkt diëten werken en wat hun belangrijkste voordeel is als het gaat om gewichtsverlies.

Dit is het feit: dat het eten van koolhydraatarme  leidt tot een automatische vermindering van de eetlust en moeiteloze caloriebeperking. Vergelijk dat eens met het vetarme, ‘uitgebalanceerde’ dieet – waarvoor je calorieën moet tellen en honger hebt! Dit is een grafiek van één van de onderzoeken waarin koolhydraatarme en vetarme diëten werden vergeleken. De koolhydraatarme diëters eten tot ze een vol gevoel hebben, terwijl de vetarme diëters caloriebeperkt zijn.

koolhydraatarm

Ik weet het niet van je, maar ik haat het om honger te hebben. Het is een heel ongemakkelijk gevoel. Als ik honger krijg, eet ik! Als er daar een dieetplan is dat me toestaat om tot een vol gevoel te eten en toch gewicht te verliezen, dan is dat het dieet die ik zal kiezen.

In de meeste onderzoeken die koolhydraatarme en vetarme diëten vergelijken, hebben meer mensen in de koolhydraatarme groepen volgehouden. Het is makkelijker om vol te houden.

Conclusie

Koolhydraatarm diëten is niet moeilijk om vol te houden. Deze diëten verminderen de honger en meer mensen in de koolhydraatarme groepen halen het einde van de rit.

Koolhydraatarm dieet sluit voedingsstoffen uit die essentieel zijn

Het is waar dat als u de volledige voordelen van koolhydraatarm wilt plukken, u bepaalde voedingsmiddelen uit uw dieet moet verwijderen. Dit zijn voornamelijk suikers en zetmelen en omvatten granen, peulvruchten, snoepjes, suikerhoudende frisdranken en andere voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatgehalte.

Als je erg weinig koolhydraten wilt eten en ketose wilt krijgen, moet je ook fruit inkorten. Ondanks de hype over deze voedingsmiddelen, is er geen echte behoefte aan hen in het dieet. Mensen hadden tijdens de evolutionaire geschiedenis geen toegang tot de meeste van deze voedingsmiddelen. We zijn pas ongeveer 10.000 jaar geleden begonnen met het eten van granen en we zijn zeker pas kort geleden begonnen met het eten van verwerkte junkfood.

Er is eenvoudig GEEN voedingsstof in zetmeelhoudend of suikerhoudend voedsel dat we niet in grotere hoeveelheden uit dierlijk voedsel of groenten kunnen krijgen. En vergeet niet dat koolhydraatarme diëten GEEN geen-koolhydraten zijn. Er is ruimte voor veel groenten, meer dan genoeg om aan al uw voedingsstoffen te voldoen.

Conclusie

Er is geen werkelijke behoefte aan voedsel zoals granen in het dieet. We kunnen alle voedingsstoffen uit ander voedsel in grotere hoeveelheden krijgen.

Koolhydraatarme diëten leiden tot een toestand die bekend staat als ketose en die schade veroorzaakt aan het lichaam

Voedingsprofessionals zeggen vaak dat koolhydraatarme diëten ketoacidose veroorzaken, een vergiftiging dat je kan doden. Iedereen met basiskennis van de biochemie weet dat dit volkomen onjuist is. Ze verwarren de woorden ‘ketose’ en ‘ketoacidose’ die totaal verschillend zijn.

Ketosis gebeurt met koolhydraatarme diëten, vooral wanneer u minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet. Wanneer het lichaam geen koolhydraten krijgt, komen er veel vetten vrij uit de vetweefsels, die naar de lever gaan en worden omgezet in zogenaamde ketonlichamen. Ketonlichamen zijn moleculen die de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en energie leveren voor de hersenen wanneer deze niet genoeg glucose krijgen.

Dit is de natuurlijke reactie van het lichaam op een zeer lage koolhydraat consumptie en gebeurt ook tijdens het vasten. Dit moet NIET worden verward met ketoacidose, wat alleen gebeurt bij ongecontroleerde diabetes (voornamelijk type I) en waarbij de bloedstroom in extreem grote hoeveelheden wordt overspoeld met glucose en ketonlichamen.

Ketoacidose is gevaarlijk, dat is waar. Maar dat heeft gewoon NIETS te maken met koolhydraatarme diëten. De metabolische toestand van ketose is op vele manieren therapeutisch bewezen. Het kan helpen bij epilepsie, hersenkanker en type II diabetes, om er een paar te noemen. Ketose is een goede zaak, NIET iets om bang voor te zijn!

Conclusie

Ketosis is een volledig natuurlijk fenomeen dat alleen positieve effecten heeft en het moet NIET worden verward met ketoacidose, wat alleen gebeurt bij ongecontroleerde diabetes.

Koolhydraatarme diëten zijn rijk aan verzadigd vet en daarom gevaarlijk

Op een koolhydraatarm dieet wordt u aangemoedigd om voedingsmiddelen zoals vlees en eieren te eten, die rijk zijn aan verzadigd vet en cholesterol. Dit zou allerlei problemen veroorzaken, je cholesterol verhogen en het risico op hart-en vaatziekten zou toenemen.

Maar het ding is, verzadigde vetten en cholesterol zijn niet slecht voor je. Dit is een mythe die nooit is bewezen. Een grootschalige studie die in 2010 uitkwam, keek naar 21 prospectieve studies met in totaal 347.747 proefpersonen. Hun resultaten: er is absoluut geen verband tussen verzadigd vet en hartaandoeningen. Ondanks dat ze veel verzadigd vet bevatten, leiden koolhydraatarme diëten tot een verlaging van de bloedspiegels van verzadigd vet, omdat ze de favoriete brandstofbron van het lichaam worden.

Verzadigde vetten in het dieet verhogen HDL (het goede) cholesterol en veranderen LDL naar klein. We kunnen hetzelfde zeggen voor voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte. Eieren zijn bijvoorbeeld gedemoniseerd door voedingsdeskundigen en de media. Ondanks de angstzuinigheid verhoogt het consumeren van eieren je slechte LDL of je risico op hartaandoening NIET. Als er iets is, behoren eieren tot de gezondste voedingsmiddelen ter wereld en het eten ervan kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

Conclusie

Het eten van verzadigde vetten of cholesterol is op geen enkele manier schadelijk. Dit is een mythe waarvan bewezen is dat deze helemaal fout is.

Het is niet bewezen dat koolhydraatarme diëten op lange termijn veilig zijn

Ik hoor vaak beweringen dat op de lange termijn niet bewezen is dat koolhydraatarme diëten veilig zijn. Dit is niet waar.  Er zijn gerandomiseerde studies die duurden zo lang als 2 jaar, zonder nadelige effecten en niets dan positieve effecten op de gezondheid. Er is absoluut geen reden om te geloven dat deze diëten problemen langs de lijn zouden kunnen veroorzaken.

Er zijn verschillende populaties over de hele wereld die gedurende zeer lange perioden (hun hele leven) bijna geen koolhydraten hebben gegeten. Deze omvatten de Inuit, die bijna geen plantaardig voedsel at, en de Masai in Afrika die voornamelijk vlees at en rauwe melk en bloed dronk.

Beide bevolkingsgroepen aten veel vlees en vet, waren in uitstekende gezondheid, zonder bewijs van veel van de chronische ziektes die de westerse populaties met miljoenen doden. Maar wat we wel hebben, zijn langetermijnstudies over vetarme diëten.

In het Women’s Health Initiative, de grootste gerandomiseerde gecontroleerde trial ooit over voeding, bleek dat vetarme diëten totaal niet effectief waren. Na 7,5 jaar wogen de vetarme lijners slechts 0,4 kg  minder dan vrouwen die het standaard dieet voor westerse junkfood aten. Er was ook geen vermindering van hartziekten.

Conclusie

Onderzoek naar gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm zijn al een paar jaar aan de gang. Populaties die lange tijd lang weinig koolhydraten en vetrijke diëten hebben gegeten, hebben een uitstekende gezondheid.

Het grootste deel gewichtsverlies op koolhydraatarme diëten is watergewicht

Het is waar dat mensen met een koolhydraatbeperkt dieet in de eerste week of zo veel watergewicht verliezen. De glycogeen voorraden in de spieren en lever zakken naar beneden en samen met hen het water waar ze zich aan vasthouden.

Bovendien verlagen koolhydraatarme diëten de insulinespiegels, waardoor de nieren wat van het natrium en water vrijmaken waaraan ze vasthouden. Maar nadat u die initiële hoeveelheid watergewicht bent kwijtgeraakt, blijft u afvallen, maar deze keer komt het van uw vetopslag.

Een onderzoek dat DEXA-scanners gebruikte, die de lichaamssamenstelling met een hoge nauwkeurigheid kunnen meten, onthulde dat een koolhydraatarme koolhydraatarme in slechts 6 weken 3,4 kg vetverlies en 1,1 kg spiertoename veroorzaakte.

Een andere studie waarin koolhydraatarme en vetarme diëten vergeleken werden, toonde aan dat de koolhydraatarme groep significant meer lichaamsvet verloor, vooral uit het buikgebied waar het ‘ongezondste’ vet in het lichaam zit.

Conclusie

In de eerste week van koolhydraat beperkt eten wordt veel overtollig water uit het lichaam verwijderd. Daarna komt het gewicht uit vetopslag.

Koolhydraatarm eten leidt tot tekortkomingen van essentiële voedingsstoffen

Bepaalde voedingsmiddelen in het westerse dieet leiden in feite tot een vermindering van de opname van voedingsstoffen. Granen zijn bijvoorbeeld heel hoog in een stof die fytinezuur wordt genoemd en dat de opname van ijzer, zink en calcium uit het dieet belemmert.

Bovendien zou het vermijden van tarwe (inclusief volkoren) moeten leiden tot verbeteringen in vitamine D-spiegels, omdat van tarwe-vezel is gebleken dat het de bloedspiegels van deze zeer belangrijke vitamine verlaagt .Koolhydraatarme diëten bevatten geen tarwe, bevatten weinig fytinezuur en bevatten daarom geen stoffen die voedingsstoffen uit het lichaam “stelen.

De meeste natuurlijke, onverwerkte voedingsmiddelen met veel vet, zoals eieren, vlees, vis en noten, zijn ongelooflijk voedzaam en vooral rijk aan vetoplosbare vitaminen, die vetarme diëten missen. Koolhydraatarme diëten hebben de neiging hoog in groenten te zijn.

Persoonlijk heb ik nog nooit zoveel groenten gegeten als ik toen ik begon met het eten van koolhydraatarm dieet. Nu eet ik groenten bij elke maaltijd. Geen enkele van de onderzoeken naar koolhydraatarme diëten bij volwassenen heeft tekenen van een tekort aan voedingsstoffen aangetoond!

Conclusie 

Koolhydraatarme diëten zorgen voor veel voedzame voedingsmiddelen en groenten, die alle voedingsstoffen bieden die mensen nodig hebben.

Koolhydraatarme voeding leveren geen koolhydraten die de hersenen nodig hebben om te functioneren

Volgens bepaalde gezondheidsautoriteiten is het aanbevolen dagelijkse minimum voor koolhydraten 130 gram. De reden is dat wordt aangenomen dat de hersenen afhankelijk zijn van glucose als brandstof. Dit is half waar. Er zijn bepaalde neuronen in de hersenen die niets dan glucose kunnen verbranden, maar andere delen van de hersenen kunnen prima met ketonlichamen.

Wanneer we heel weinig koolhydraten eten, daalt onze behoefte aan glucose. Sommige delen van de hersenen beginnen ketonlichamen te verbranden in plaats van glucose. Zelfs als we nul koolhydraten eten (die ik niet als btw aanbeveel), kan het lichaam ALLE glucose produceren dat het nodig heeft uit eiwitten en vetten via een proces dat bekend staat als gluconeogene.

Koolhydraatarme diëten verhongeren de hersenen niet, ze maken je niet traag (tenzij misschien in de eerste paar dagen terwijl je je aan het aanpassen bent) en ze geven de hersenen een stabiele energiebron gedurende de dag. Als je hersenen ketonen verbranden als brandstof, zul je niet dezelfde bloedsuikercrashes ervaren en middeldipjes in energie. Persoonlijk voelt mijn energie nooit zo stabiel als wanneer ik vele dagen achter elkaar kleine koolhydraten heb gegeten.

Conclusie

Het lichaam kan alle glucose produceren van eiwitten en vetten die het nodig heeft.

Koolhydraatarm verhogen uw risico op hartziekten

Vroeger was het algemeen bekend dat een koolhydraat beperkt dieet met een hoog vetgehalte uw risico op allerlei ziekten, met name hartaandoeningen, zou verhogen. Deze hypothese is getest en is onjuist gebleken. Sinds het jaar 2002 zijn er meer dan 20 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken uitgevoerd om koolhydraatarme en vetarme diëten met elkaar te vergelijken.

Ze leiden allemaal tot een vergelijkbare conclusie.

Koolhydraatarm dieet:

  1. Verminder lichaamsvet veel meer dan vetarme voeding, ook al mogen de koolhydraatarme groepen tot verzadiging eten.
  2. Veroorzaken een grotere verlaging van de bloeddruk.
  3. Lagere bloedsuikerspiegel en de symptomen van diabetes verbeteren.
  4. Lagere bloedtriglyceriden en veel meer.
  5. Verandert het patroon van LDL cholesterol naar klein, LDL  in groot LDL. Verhoog HDL (het goede) cholesterol veel meer dan vetarme voeding.

Ze verbeteren ALLE biomarkers van gezondheid, zelfs MEER dan het vetarme dieet dat nog steeds wordt aanbevolen door de autoriteiten. Toch hebben veel voedingsdeskundigen het lef om te beweren dat koolhydraatarme diëten gevaarlijk zijn en blijven doorgaan met hun falende vetarme dogma dat letterlijk meer mensen pijn doet dan het hun helpt.

Conclusie

Koolhydraatarme diëten verbeteren eigenlijk alle biomarkers van gezondheid veel meer dan het vetarme dieet dat nog steeds door de mainstream wordt geventileerd.

Tot slot: Koolhydraatarm is niet bewezen dat het werkt

Gelukkig, ondanks dat het koolhydraatarme dieet nergens te vinden is in de reguliere richtlijnen, nemen gezondheidswerkers notitie’s op. Veel artsen en een flink aantal diëtisten hebben deze onderzoeken gezien en erkend dat ze weinig koolhydraten en diëten op basis van echte voedingsmiddelen in hun praktijk hebben gebruikt.

Aan het eind van de dag zijn er weinig dingen die bewezen zijn in voeding als de superioriteit van koolhydraatarm diëten in vergelijking met de standaard van zorg, een caloriebeperkt vetarm dieet.

Koolhydraatarme diëten zijn de gemakkelijkste, gezondste EN meest effectieve manier om af te vallen en metabolische ziekten zoals diabetes om te keren. Het is een wetenschappelijk feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn