Koffie ’s morgens is een wereldwijd bekend scenario
Koffie ’s morgens is een wereldwijd bekend scenario. ’s Morgens vroeg gaat de wekker af. U wrijft slaperig zachtjes de slapers uit uw ogen en begint uzelf mentaal voor te bereiden op een normale werkdag. Maar voordat u iets doet, eerst …jawel…. een lekkere kop koffie.
Van huisvrouwen tot professionele atleten, topmanagers en werklui, de meeste mensen kunnen niet functioneren zonder een kop koffie om hun dag te beginnen. De vraag is, waarom?
Wat is deze magische drank en hoe kunnen we ons zo levendig voelen na een kop koffie? Voordat u de extra grote americano achter in uw keelgat giet, lees dit en ontdek de grote ’waarom’ reden.
Wat is Cafeïne
Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel dat het meest wordt aangetroffen in cacaoplanten, guaranaplanten en de mate-struik. U kent echter waarschijnlijk cafeïne als het ingrediënt in uw groene thee, mate thee en natuurlijk ook van koffie.
Maar hoe vindt cafeïne zijn weg van de plant naar uw tas? Het proces in het kort: de koffieplant produceert ‘rode kersen’, die bij het openen twee sperziebonen bevatten. Na het oogsten van deze bonen worden ze verwerkt met behulp van een droge of natte methode.
Drogen in de zon wordt toegepast op bonen met een mindere smaak en kwaliteit, omdat het de eenvoudigere methode is, terwijl de natte methode wordt gebruikt voor hoogwaardige soorten. Hier worden de bonen gescheiden van de pulp en verplaatst naar een fermentatie-tank om het slijm te verwijderen.
Aan het einde worden ze geroosterd om de aromatische bruine bonen te maken die je kent en waar je zo van houdt.
Koffie en de impact op het brein
De energie boost die je ervaart van koffie, cirkelt rond één receptor in de hersenen: Adenosine. Adenosine is een neurotransmitter die de hersenen ontspant en je vermoeid maakt. Hoe meer energie uw hersenen nodig hebben, ‘hoe ze vervolgens worden verbrand’ hoe hoger de concentratie in adenosine in de hersenen stijgt en hoe meer vermoeid u wordt.
Klinkt logisch toch? Let op, dit is waar cafeïne in het spel komt. De cafeïne stof springt op de adenosine receptoren in je hersenen en blokkeert ze. Dit betekent dat minder adenosine vrijkomt, waardoor u zich alerter voelt.
Tegelijkertijd, wanneer cafeïne op de adenosine receptoren springt, geeft het een signaalcascade vrij in de hersenen waardoor je je gestimuleerd en wakker voelt.
Wat de meeste mensen niet weten: het energieniveau wordt niet verhoogd door cafeïne – je voelt je gewoon minder moe door het blokkeren van receptoren in je hersenen. Een weetje of gedacht voor als u de volgende keer een koffie drinkt.
Wat zit er in voor sportmensen
Sneller, hoger, sterker: cafeïne heeft ook voordelen in de sport. Wetenschap bewijst dat de atletische prestaties en het uithoudingsvermogen toenemen ongeveer twee uur na het gebruik van cafeïne. Omdat het gevoel van vermoeidheid wordt geblokkeerd, kunnen sporters langer en harder trainen.
Van goed nieuws tot helemaal geen slecht nieuws: er zijn geen negatieve effecten zoals uitdroging of onbalans door cafeïne. Er zijn zelfs nog meer voordelen: de substantie breidt de hartkransslagaders uit die verantwoordelijk zijn voor het leveren van bloed aan uw
hartspier. Hoe meer uw hartspier van bloed wordt voorzien, hoe hoger uw bloeddruk stijgt. Veel mensen zouden nu zeggen: “Dit klinkt gevaarlijk!” – maar voor atleten kan hoge bloeddruk tijdens training of competitie een voordeel zijn, omdat de spieren beter worden voorzien van zuurstof, waardoor ze efficiënter werken.
Hoe lang duurt de cafeïne kick
U hebt het goed geraden: het hangt wel af van de hoeveelheid en regelmaat van uw cafeïne consumptie. Eén kopje koffie bevat ongeveer 100-200 mg cafeïne. Vanaf het moment dat je die tas koffie consumeert, duurt het ongeveer 20 minuten voordat je de effecten voelt. En hoe lang gaat het mee? Je zult waarschijnlijk een piek in energie ervaren gedurende ongeveer een uur omdat cafeïne direct wordt opgenomen in de bloedbaan.
Is koffie een verslaving
Eén van de meest voorkomende mythes is dat je verslaafd kunt raken aan cafeïne. De feiten: cafeïne heeft een zeer laag afhankelijkheidspotentieel en dit is alleen mogelijk als je het dagelijks in een zeer hoog aantal (ongeveer 8 kopjes per dag) consumeert.
De reden waarom een normale hoeveelheid cafeïne niet leidt tot afhankelijkheid, ligt in de verdeling van de hormonen (endorfine), dopamine en adrenaline.
Andere afhankelijkheid veroorzakende stoffen ontwikkelen een manier om deze hormonen in hogere mate te verspreiden, die een lonend effect genereren dat door de hersenen wordt herinnerd en waardoor het zo vaak mogelijk herhaald wil worden.
Omdat cafeïne slechts een zeer kleine hoeveelheid endorfines distribueert, treedt het beloningseffect niet op. Niettemin, het is het gevoel dat koffie ons geeft dat er zoveel mensen blijven terugkomen voor meer.
Let wel op het gevaar van hoe u uw koffie drinkt
Tegenwoordig consumeert 80% van de wereldbevolking elke dag een cafeïnevrij product waarbij de van nature bittere smaak wordt verborgen door zoetstoffen als “suiker” – en we kennen allemaal de gevaren daarvan. Geniet van je koffie zoals het hoort: biologisch, fair trade en puur.