Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kaneel, zink en chroom voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel

Kaneel, zink en chroom voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel

Kaneel en diabetes 2

In onze leefwereld begint diabetes 2 epidemische proporties aan te nemen! De westerse en geraffineerde suikerrijke voedselketen is één van de oorzaken met het daaraan verbonden overgewicht en het te weinig bewegen. Als hulp bij het noodzakelijke aanpassen van de levensstijl, kunnen kaneel en voedingsstoffen zoals zink en chroom ingezet worden naar een evenwichtige bloedsuikerspiegel.

Wat is kaneel

Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij. Het komt voort van de binnenkant van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel en de cassia of kassie. Cassie is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel. Het wordt in stokjes verkocht en het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan toegevoegd is. 

KANEEL, ZINK EN CHROOM VOOR EEN EVENWICHTIGE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Overschakelen naar gezond met kaneel

Bij ouderdomssuiker is het heel belangrijk dat er overgeschakeld wordt naar meer bewegen, afvallen bij overgewicht en gezonde voeding. Dit overschakelen is niet alleen om de bloedsuikerspiegel beter te regelen, maar ook om het verminderen van een aantal risico’s zoals: nieraandoeningen, hart en vaatziekten, oogklachten en neurologische klachten.

Kaneel en voedingsstoffen als belangrijke hulp

Er zijn studies die aantonen dat kaneel de bloedsuikerspiegel verlaagt en de vetten die de evolutie van hart en vaatziekten in de hand werken. Kaneel is een nootachtige specerij van poeder. Nog beter dan kaneel zelf is een waterig extract van kaneel, deze substantie bevat een heel hoog gehalte aan wateroplosbare procyaniden, dit zijn actieve substanties die de cellen helpen om glucose uit de bloedbaan op te nemen.

Ondersteunende nutriënten 

Voor een betere controle van de bloedsuikerspiegel kunnen bepaalde voedingsstoffen ingezet worden. We hebben het hier dan vooral over het sporenelement chroom, die het hormoon bijstaat bij het regelen van de bloedsuikerspiegel. Dan hebben we nog zink die dan op zijn beurt de pancreas ondersteunt bij de aanmaak, opslag en afscheiding van insuline. Magnesium is dan weer betrokken bij het transport van glucose binnenin de cellen, magnesium kan dan ook goede diensten bewijzen. En als slot kunnen antioxidanten ingezet worden zoals: vitamine C, vitamine A, vitamine E en selenium. Deze vitamines helpen dan weer diabetescomplicaties te voorkomen op het gebied van hart- en vaatziekten, ogen, nieren en zenuwen.

Andere natuurlijke bloedsuikerverlagende middelen

Citroen, appelciderazijn, gefermenteerd voedsel

Tot slot: Een bloedsuikerspiegel verlagend recept: Indonesische stoofschotel

INDISCHE RUNDVLEESSTOOFPOT

Soort gerecht: hoofdgerecht

Ingrediënten

 • 1 flinke ui
 • 1 teen knoflook
 • 300 gram biologisch rundergehakt, quorn of lupine shoarma
 • 1 zakje biologische kruiden
 • eventueel 1 rode paprika   
 • 1 spitskool
 • ¾ blikje kokosmelk
 • 1½ theelepel gemalen komijn
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • 1½ theelepel gemalen gember
 • 1 theelepel gemalen kardemom
 • 1 theelepel gemalen sereh/citroengras
 • 2 theelepels gemalen fenegriek, eventueel peper en zout
 • quinoa of zilvervliesrijst

Bereidingswijze

 • Uien en knoflook fruiten
 • Vervolgens gehakt of quorn of lupine stukjes (en eventueel de paprika) aanbraden met de gehaktkruiden
 • Spitskool in repen snijden en bij de uien, knoflook en gehakt doen
 • Kokosmelk en kruiden erbij doen en heel kort laten stomen
 • Naar smaak peper en zout toevoegen. Serveren met beetje zilvervliesrijst of quinoa

Wat betekenen deze ingrediënten voor de gezondheid

Deze maaltijd heeft een sterk regulerend effect op de bloedsuikerspiegel. Gember, kaneel en het kokosvet zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet sterk stijgt of daalt. Mensen met overgewicht of bloedsuikerspiegelproblemen eten er quinoa bij. Zilvervliesrijst heeft namelijk een relatief hoge glycemische lading, dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt na het eten van rijst. Veel mensen hebben vlak na de avondmaaltijd zin in zoet. Dit is meestal een bloedsuikerspiegelprobleem. Kijk eens of dat na deze maaltijd ook zo is. Eigenlijk zou het niet kunnen met een dergelijke maaltijd die zo stabiliserend op je bloedsuiker werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn