Search
Close this search box.

Is olijfolie gezond voor het lichaam

Olijfolie

Is olijfolie goed of slecht voor de gezondheid

Bakolie en olijfolie verdeelt nog steeds de voedingswereld. De mening onder wetenschappers en voedingsdeskundigen verschillen sterk als het om olie gaat, meer specifiek of olijfolie nu goed of slecht is voor het lichaam of de gezondheid. De vele tegenstrijdige meningen en onderzoeken brengen de consumenten van olijfolie in verwarring als ze zichzelf zouden beschadigen door olijfolie te gebruiken tijdens het koken.  De verwarring lijkt te worden versterkt door de resultaten van onderzoeken die op een aparte manier worden beoordeeld in plaats van rekening te houden met de bredere gezondheids- en voedingsomstandigheden van een persoon.  

Het vetgehalte 

Per eetlepel olijfolie is 14% gemaakt van verzadigd vet. Dit is vrij hoog, dus voor de mensen die willen afvallen. Dus wil je afvallen dan zou je geen olijfolie mogen gebruiken. Zou dit er nu moeten op wijzen dat Olijfolie ongezond is? Nou, niet noodzakelijk. Ten eerste is deze 14% goed voor ongeveer 14 g verzadigd vet per eetlepel, dus nog steeds onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet van mannen (30 g) en vrouwen (20 g). Dit zou suggereren dat het gebruik van olijfolie in combinatie met andere voedingsmiddelen met een laag verzadigd vetgehalte niet per se negatieve gezondheidseffecten hoeft te hebben voor een relatief gezond persoon. Om het in perspectief te plaatsen: Cashewnoten zijn gemaakt van 13% en Bazilnoten 20% vet. Daarom is het onevenwichtig om een olie uitsluitend op vetgehalte te beoordelen, omdat we ook veel noten uit ons dieet zouden moeten schrappen waarvan we weten dat ze meerdere gezondheidsvoordelen hebben. 

Gezondheidsproblemen 

Vet kan zeer schadelijke effecten hebben op het lichaam. Verstopte slagaders kunnen leiden tot beroertes, hartaanvallen, hartafwijkingen en slagaderziekte, diabetes type 2, hoge bloeddruk en cholesterol. Bovendien kunnen hormonale problemen zoals opvliegers of menstruatiepijn worden verminderd door vet in de voeding te verminderen. 

Sommige korte termijnstudies hebben ook aangetoond dat slagaders twee uur na het eten van olijf olie traag kunnen worden. Dit zou suggereren dat de consumptie van olijfolie kan leiden tot cardiovasculair risico, zoals gesuggereerd door Caldwell Esselstyn. 

Studies hebben echter ook aangetoond dat lichaamsbeweging en slaap hetzelfde effect kunnen hebben op de bloedvaten. Bovendien suggereren lange termijnstudies, zoals die uitgevoerd door het Journal of the American Journal of Cardiology, dat het risico op hartaandoeningen werd verminderd door het gebruik van olijfolie. Dit kan grotendeels te wijten zijn aan de enkelvoudig verzadigde vetten in olijfolie die het slechte cholesterol verlagen en het goede cholesterol behouden. 

Kwaliteit niet kwantiteit is belangrijk

De kwaliteit van de Olijfolie is belangrijk. De ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen van olijfolie zijn te vinden in extra vierge, koudgeperste olijfolie. Andere, chemisch verwerkte versies van olijfolie hebben niet dezelfde gezondheidsvoordelen die kwaliteit olijfolie kan bieden. De oliën waar de voedingswetenschap het over eens lijkt te zijn, zijn kokos- en palmolie. Vanwege hun hoge verzadigde vetgehalte zijn er risico’s op een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten bij het consumeren ervan. 

Is olijfolie nu ongezond

Er zijn zeker aanwijzingen dat het gebruik van olijfolie gezondheidscomplicaties kan veroorzaken. Evenzo is olijfolie geen essentieel onderdeel van onze voeding en voegt het weinig vezels en andere mineralen toe. Om dit tegen te spreken, wordt echter gezien dat olijfolie een positief effect heeft op sommige gezondheidsproblemen, zoals cholesterol. 

Mijn persoonlijke mening

Mijn mening is dat als een persoon geen onderliggende, bestaande gezondheidsproblemen heeft met een uitgebalanceerd gezond dieet, extra vierge, koudgeperste olijfolie geen grote invloed op iemands gezondheid zal hebben.

Ontdek de ultieme smaakbeleving met Venta del Baron, een prijswinnende Premium Extra Vierge Olijfolie uit het hart van Cordoba.

Deze koudgeperste olijfolie van 500 ML is een ware traktatie voor je zintuigen. Geniet van de onmiskenbare kwaliteit en rijke aroma’s die deze olijfolie te bieden heeft. Met trots geproduceerd volgens traditionele methoden, levert Venta del Baron een ongeëvenaarde puurheid en versheid in elke druppel.

Verrijk je gerechten met de karakteristieke smaakprofielen van deze voortreffelijke olijfolie. Of het nu gaat om salades, gegrilde groenten, pasta’s of zelfs als finishing touch op je favoriete gerecht, Venta del Baron tilt elke maaltijd naar een hoger niveau.

Kies voor de premium kwaliteit van Venta del Baron en ontdek waarom deze olijfolie internationaal bekroond is. Laat je culinaire verbeelding de vrije loop en proef de authentieke smaak van Cordoba in elke hap. Bestel nu en ervaar zelf de magie van deze uitmuntende olijfolie!

Venta del Barón heeft meer dan 100 prijzen in 16 verschillende landen ontvangen voor, “World’s Best Olive Oil”.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. hi Daniëlle,

   Dank je wel voor je reactie en je aanbeveling van de Venta de Baron olijfolie. Het is geweldig om te horen dat je zo’n positieve ervaring hebt met deze olijfolie. Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, en hoogwaardige olijfolie speelt daar zeker een rol in.

   In mijn blog benadruk ik ook graag het belang van het kiezen van hoogwaardige en voedzame ingrediënten. Venta de Baron lijkt zeker aan deze criteria te voldoen. Het is rijk aan smaak en voedingsstoffen, wat het een uitstekende keuze maakt voor verschillende gerechten.

   Als je nog meer tips hebt over het gebruik van Venta de Baron olijfolie in de keuken of als je andere gezonde producten aanbeveelt, deel ze gerust. Laten we samen streven naar een gezondere levensstijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn