Slapen. We doen het gemiddeld 33% van ons leven. Slapen is dus een belangrijk aspect in ons leven, toch slapen we niet allemaal even lang en zeker niet altijd even goed. Een goede nachtrust brengt vele voordelen met zich mee, maar wat is nu precies een goede nachtrust? En hoeveel uur slaap heb je nu echt nodig? Op het internet lees je verschillende verhalen, maar wat klopt er nu precies? Voor eens en voor altijd geven wij je antwoord op de vraag hoeveel uur slaap je nodig hebt! Benieuwd? We leggen je alles uit!
Wat is slapen nu precies?
Laten we beginnen bij het begin, want wat is slapen nu precies? Slapen is veel meer dan alleen je ogen dicht doen. Slaap is in dure woorden gezegd de periode van inactiviteit van het bewustzijn. In deze periode komt het lichaam tot rust. Slaap dient dus om uit te rusten en te herstellen. Uit onderzoek is gebleken dat we slapen in cycli van elk vier fases, waarvan elke cycli ongeveer 1,5 tot 2 uur duurt. Na elke cyclus is er een periode van zogenoemde micro-ontwaken. Hier doet het lichaam een korte check of alles in orde is. Slaap kent twee belangrijke fases, namelijk de diepe slaap en de REM-slaap.
De diepe slaap
In deze fase krijgen we meer bloedtoevoer naar onze spieren, hierdoor kan ons lichaam herstellen van de dag. Ongeveer 70% van onze dagelijkse hoeveelheid groeihormoon wordt ook uitgescheiden tijdens de diepe slaap. Dankzij dit wordt ons weefsel hersteld en kunnen we recuperen. In deze fase groeit je lichaam zich het meest, daarom hebben kinderen meer slaap nodig dan volwassen.
De REM-slaap
Deze fase wordt gezien als het stadium van mentaal herstel. In deze fase zijn onze hersenen, hartslag en ademhaling dan ook erg actief. In de REM-slaap dromen we dan ook het meest. Tijdens deze fase verwerken we alle informatie de we overdag hebben ontvangen. Ook wordt ons kortetermijngeheugen hier over gezet naar ons langetermijngeheugen.

Hoeveel uur slaap is voor iedereen anders
Ieder mens is natuurlijk anders, met bijna 8 miljard mensen op aarde is het dus helemaal niet gek dat slaap iets individueel is. Het verschilt per persoon hoeveel uur slaap iemand nodig heeft. Sommige mensen staan om 05:00 al uitgerust op, waar sommige met moeite om 09:00 uit bed kunnen komen. We hebben allemaal wel eens gehoord dat we gemiddeld 8 uur per dag moeten slapen, dit komt dan ook mooi overheen met het feit dat we 33% van ons leven slapend doorbrengen. Toch is dat niet voor iedereen zo. Hoeveel uur slaap je nodig hebt is namelijk mede afhankelijk van je leeftijd. Zo hebben baby’s en kinderen veel meer slaap nodig dan volwassen mensen.
Gevolgen te veel slaap
Hoewel we er eigenlijk nooit bij stil staan, is de juiste hoeveelheid slaap enorm belangrijk voor ons functioneren. Zo kan te veel slaap vervelende gevolgen hebben. We hebben het allemaal vast wel eens meegemaakt, we slapen meer dan 8 uur en we worden nog steeds moe wakker. Hoe kan dit? We hebben toch enorm lang uitgerust? Nou, te veel slaap is niet per se goed voor je. Te veel slaap kan namelijk zorgen voor: cognitieve beperking, snel geïrriteerd, meer kans op ontstekingen en hoofdpijn, grotere kans op gewichtstoename, meer kans op diabetes en een hoger risico op hart- en vaatziekten. Natuurlijk is een keer te veel slapen niet erg, maar maak er geen gewoonte van.
Gevolgen te weinig slaap
Waar te veel slaap negatieve gevolgen heeft, heeft te weinig slaap ook zeker nadelige gevolgen. Zo ben je met te weinig slaap minder alert en geconcentreerd. Ook heb je minder energie en kun je dus last van slapeloosheid en zelfs depressie krijgen. Daarbij veroudert je huid sneller, vergeet je dingen sneller en kan je gewicht toe nemen. Zorg dus altijd voor voldoende nachtrust. Ook hier geldt overigens dat af en toe weinig slaap niet erg is. Denk hierbij aan een nachtje uitgaan. Zorg de dag erna wel voor voldoende nachtrust!
Tips voor beter slapen
Heb jij te veel of juist te weinig nachtrust? Misschien is het eens tijd om te werken aan je slaap. Met deze tips ben je ervan verzekerd een betere nachtrust te hebben. Je kunt de dag dan weer aan met volle energie! Hierbij onze tips:
- Zorg voor een vast slaapritme
- Voorkom middagdutjes
- Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer
- Laat je tv en mobiel liggen, minstens een uur voor je gaat slapen
- Zorg voor voldoende beweging overdag
- Eet of drink geen middelen waarvan je wakker blijft
Hoeveel uur slaap heb je nodig?
Met bovenstaande tips zorg je voor een betere nachtrust, maar hoeveel slaap heb je nu precies nodig? Zoals aangeven is dit persoon anders. Er is dus niet echt een vaste formule voor deze vraag. Probeer het eens uit hoeveel uur jij nodig hebt. Wil je een zetje in de goede richting? Wij hebben een gemiddeld aanbevolen uur slaap voor je in kaart gebracht per leeftijdscategorie.