Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe werkt een depressiebehandeling

HOE WERKT EEN DEPRESSIEBEHANDELING

Veranderingen in therapie, medicatie en levensstijl die een depressie kunnen behandelen

Bij een depressiebehandeling als je depressief bent, kan het voelen alsof je er nooit onder vandaan zult komen onder een donkere schaduw. Zelfs de meest ernstige depressie is echter behandelbaar. Dus, als je door je depressie niet het leven kunt leiden dat je wilt, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Als u meer te weten komt over uw opties voor de behandeling van depressie, kunt u bepalen welke aanpak geschikt is voor u. Van therapie tot medicatie tot gezonde veranderingen in uw levensstijl, er zijn veel effectieve behandelingen die u kunnen helpen om een depressie te overwinnen, u weer gelukkig en hoopvol voelen en uw leven terugwinnen.

Opties voor een depressiebehandeling

Net zoals geen twee mensen op dezelfde manier worden getroffen door depressie, is er geen “one size fits all” -behandeling die depressie geneest. Wat voor één persoon werkt, werkt misschien niet voor een ander.

De beste manier om een depressie te behandelen is door zo goed mogelijk geïnformeerd te worden over de behandelingsopties en deze vervolgens aan te passen aan uw behoeften.

Depressie behandelingstips

Leer zoveel mogelijk over je depressie. Het is belangrijk om te bepalen of uw depressieve symptomen te wijten zijn aan een onderliggende medische aandoening. Als dat het geval is, moet die voorwaarde eerst worden behandeld.

De ernst van uw depressie is ook een factor. Hoe ernstiger de depressie, hoe intensiever de behandeling die u waarschijnlijk nodig zult hebben.

Het kost tijd om de juiste behandeling te vinden. Het kan wat vallen en opstaan kosten om de behandeling en ondersteuning te vinden die het beste bij u passen. Als u bijvoorbeeld besluit om de therapie voort te zetten, kan het enkele pogingen kosten om een therapeut te vinden waarmee u echt klikt.

Of je kunt een antidepressivum proberen, alleen om te ontdekken dat je het niet nodig hebt als je dagelijks een half uur loopt. Sta open voor verandering en een beetje experimenteren.

Vertrouw niet alleen op medicijnen. Hoewel medicatie de symptomen van depressie kan verlichten, is het meestal niet geschikt voor langdurig gebruik. Andere behandelingen, waaronder lichaamsbeweging en therapie, kunnen net zo effectief zijn als medicatie, vaak zelfs nog meer, maar komen niet met ongewenste bijwerkingen.

Als u beslist om medicatie te proberen, onthoud dan dat medicatie het beste werkt wanneer u ook gezonde veranderingen in de levensstijl aanneemt.

Krijg sociale ondersteuning. Hoe meer je je sociale connecties cultiveert, hoe beter je beschermd bent tegen depressies. Als je het gevoel hebt dat je vastzit, aarzel dan niet om met vertrouwde familieleden of vrienden te praten, of zoek nieuwe connecties op bij een groep voor depressieondersteuning, bijvoorbeeld.

Hulp vragen is geen teken van zwakte en het betekent niet dat je een last voor anderen bent. Vaak kan de eenvoudige handeling om persoonlijk met iemand te praten een enorme hulp zijn.

Behandeling kost tijd en inzet. Al deze depressiebehandelingen hebben tijd nodig en soms kan het overweldigend of frustrerend langzaam aanvoelen. Dat is normaal. Herstel heeft meestal zijn ups en downs.

Veranderingen in levensstijl is een essentieel onderdeel van een behandeling voor depressie. Veranderingen in levensstijl zijn eenvoudige maar krachtige hulpmiddelen voor de behandeling van depressie.

Soms zijn ze misschien alles wat je nodig hebt. Zelfs als u ook nog een andere behandeling nodig hebt, kan het maken van de juiste veranderingen in levensstijl depressie sneller helpen verlichten – en voorkomen dat het terugkomt.

Veranderingen in therapie, medicatie en levensstijl die een depressie kunnen behandelen

Veranderingen in levensstijl om depressie te behandelen

Lichaamsbeweging of sporten

Regelmatige lichaamsbeweging kan net zo effectief zijn bij de behandeling van depressie als medicatie. Niet alleen verhoogt oefening serotonine, endorfines en andere goedaardige herschemicaliën, het triggert de groei van nieuwe hersencellen en verbindingen, net als antidepressiva.

Het beste van alles is dat je niet hoeft te trainen voor een marathon om van de voordelen te profiteren. Zelfs een dagelijkse wandeling van een half uur kan een groot verschil maken. Voor maximale resultaten, streef naar 30 tot 60 minuten aërobe activiteit op de meeste dagen.

Sociale steun

Sterke sociale netwerken verminderen isolatie, een belangrijke risicofactor voor depressie. Blijf in contact met vrienden en familie, of overweeg om lid te worden van een klas of groep. Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om sociale steun te krijgen en anderen te helpen en tegelijkertijd jezelf te helpen.

Voeding

Goed eten is belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het eten van kleine, uitgebalanceerde maaltijden gedurende de dag zal u helpen uw energie op peil te houden en stemmingswisselingen te minimaliseren. Terwijl je misschien wordt aangetrokken door zoete voedingsmiddelen voor de snelle boost die ze bieden, zijn complexe koolhydraten een betere keuze. Ze brengen je op weg zonder de al te veel suikercrash.

Slaap

Slaap heeft een sterk effect op de gemoedstoestand. Als u niet genoeg slaap krijgt, zullen uw depressieve symptomen erger zijn. Slaapgebrek verergert geïrriteerdheid, humeurigheid, verdriet en vermoeidheid. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt. Zeer weinig mensen doen het goed met minder dan zeven uur per nacht. Streef ergens tussen zeven en negen uur naar elke nacht.

Stressreductie

Breng veranderingen aan in uw leven om te helpen bij het beheersen en verminderen van stress. Te veel stress verergert depressie en brengt je in gevaar voor toekomstige depressies. Neem de aspecten van je leven waarin je wordt gestrest, zoals overbelasting van het werk of niet-ondersteunde relaties, en manieren vinden om hun impact te minimaliseren.

Medische oorzaken van depressie uitsluiten

Als u vermoedt dat u depressief bent en veranderingen in uw levensstijl niet hebben gewerkt, maak dan een afspraak om uw huisarts te raadplegen voor een grondige controle. Als uw depressie het gevolg is van medische oorzaken, zullen therapie en antidepressiva weinig helpen. De depressie wordt niet opgeheven totdat het onderliggende gezondheidsprobleem wordt geïdentificeerd en behandeld.

Uw arts zal controleren op medische aandoeningen die een depressie nabootsen en zorg er ook voor dat u geen medicijnen gebruikt die depressie als bijwerking kunnen veroorzaken. Veel medische aandoeningen en medicijnen kunnen symptomen van depressie veroorzaken, waaronder verdriet, vermoeidheid en verlies van genot.

Hypothyreoïdie, of een te trage schildklier, is een veel voorkomende gemoedsrust, vooral bij vrouwen. Oudere volwassenen, of iedereen die elke dag veel verschillende medicijnen inneemt, lopen het risico op geneesmiddelinteracties die symptomen van depressie veroorzaken. Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe groter het risico op geneesmiddeleninteracties.

Psychotherapie voor depressiebehandeling

Als er geen onderliggende medische oorzaak is voor uw symptomen van depressie, kan gesprekstherapie een uiterst effectieve depressiebehandeling zijn. Wat je in de therapie leert, geeft je vaardigheden en inzicht om je beter te voelen en om te voorkomen dat depressie terugkomt.

Er zijn vele soorten therapie beschikbaar. Drie van de meer gebruikelijke methoden die worden gebruikt bij de behandeling van depressie omvatten cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke therapie en psychodynamische therapie. Vaak wordt een gemengde aanpak gebruikt.

Sommige soorten therapie leren je praktische technieken om negatief denken te herdefiniëren en gedragsvaardigheden te gebruiken bij het bestrijden van depressie. Therapie kan u ook helpen de wortel van uw depressie te doorlopen, zodat u begrijpt waarom u zich op een bepaalde manier voelt, wat uw triggers zijn voor depressie en wat u kunt doen om gezond te blijven.

Therapie het grote geheel bij depressiebehandeling

Een van de kenmerken van een depressie is overweldigd voelen en moeite hebben met focussen. Therapie helpt u een stap terug te doen en te zien wat kan bijdragen aan uw depressie en hoe u wijzigingen kunt aanbrengen. Hier zijn enkele van de “grote afbeelding” -thema’s waarmee therapie kan helpen:

Relaties

Het begrijpen van de patronen van uw relaties, het opbouwen van betere relaties en het verbeteren van de huidige relaties, zal helpen isolatie te verminderen en sociale steun op te bouwen, belangrijk in het voorkomen van depressie.

Gezonde grenzen stellen

Als je gestrest en overweldigd bent en het gevoel hebt dat je gewoon geen nee kunt zeggen, loop je meer risico op depressie. Het instellen van gezonde grenzen in relaties en op het werk kan helpen om stress te verlichten, en therapie kan u helpen bij het identificeren en valideren van de grenzen die goed voor u zijn.

Omgaan met de problemen van het leven

Praten met een vertrouwde therapeut kan goede feedback geven op meer positieve manieren om met de uitdagingen en problemen van het leven om te gaan.

Individuele of groepstherapie voor depressiebehandeling

Wanneer u het woord “therapie” hoort, denkt u automatisch aan een-op-een sessies met een therapeut. Groepstherapie kan echter ook zeer nuttig zijn bij de behandeling van depressie. Zowel groeps- als individuele therapiesessies duren meestal ongeveer een uur.

Wat zijn de voordelen van elk? In individuele therapie bouw je een sterke relatie op met één persoon, en voel je je prettiger als je gevoelige informatie deelt met één persoon dan met een groep. Je krijgt ook geïndividualiseerde aandacht.

In groepstherapie kan het luisteren naar leeftijdsgenoten die dezelfde strijd doorstaan, uw ervaringen valideren en helpen uw zelfvertrouwen op te bouwen.

Vaak zitten groepsleden op verschillende punten in hun depressie, dus je krijgt misschien tips van zowel iemand in de loopgraven als iemand die een uitdagend probleem heeft doorstaan.

Naast het aanbieden van inspiratie en ideeën, kan het bijwonen van groepstherapie ook helpen om je sociale activiteiten en netwerk te vergroten.

Wanneer het moeilijk wordt in therapie

Net als bij het verbouwen van een huis, als je dingen uit elkaar haalt die niet goed in je leven hebben gewerkt, maakt het ze vaak erger voordat ze beter worden. Wanneer therapie moeilijk of pijnlijk lijkt, geef niet op.

Als je je gevoelens en reacties eerlijk met je therapeut bespreekt, zal het je helpen vooruit te komen in plaats van terug te trekken naar je oude, minder effectieve manieren.

Als de verbinding met je therapeut zich echter steeds geforceerd of ongemakkelijk begint te voelen, wees dan niet bang om andere opties voor therapie te verkennen. Een sterke vertrouwende relatie is de basis van goede therapie.

Een therapeut zoeken

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een therapeut is uw band met deze persoon. De juiste therapeut zal een zorgzame en ondersteunende partner zijn in uw behandeling en herstel van depressie.

HOE WERKT EEN DEPRESSIEBEHANDELING

Er zijn veel manieren om een therapeut te vinden

Mond tot mond is een van de beste manieren om een goede therapeut te vinden voor een depressiebehandeling. Je vrienden en familie hebben misschien wat ideeën, of je huisarts is misschien in staat om een eerste verwijzing te geven.

Nationale organisaties voor geestelijke gezondheidszorg kunnen ook helpen met verwijzingslijsten van geregistreerde providers.

Als de kosten een probleem zijn, bekijk dan plaatselijke seniorencentra, religieuze organisaties en gemeenschapsklinieken voor geestelijke gezondheidszorg. Dergelijke plaatsen bieden vaak therapie op een glijdende schaal voor betaling.

Medicamenteuze behandeling voor depressie

Depressiemedicatie is misschien wel de meest geadverteerde behandeling voor depressie, maar dat betekent niet dat dit het meest effectief is. Depressie gaat niet alleen over een chemische onevenwichtigheid in de hersenen.

Medicatie kan sommige symptomen van matige en ernstige depressie helpen verlichten, maar het onderliggende probleem wordt niet verholpen, en het is meestal geen lange termijn oplossing.

Antidepressieve medicatie komt ook met bijwerkingen en bezorgdheid over de veiligheid, en intrekking kan heel moeilijk zijn.

Als u overweegt of antidepressieve medicatie geschikt voor u is, kan het leren van alle feiten u helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Als u medicijnen als depressiebehandeling gebruikt, negeer andere behandelingen dan niet. Veranderingen in levensstijl en therapie helpen niet alleen het herstel van depressie te versnellen, maar bieden ook vaardigheden om herhaling te voorkomen.

Moet u antidepressiva krijgen van uw huisarts

Uw huisarts is misschien de eerste professional die uw depressie herkent. Hoewel uw arts antidepressiva of depressiebehandeling kan voorschrijven, is het een goed idee om uw opties te onderzoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg die gespecialiseerd is in depressie.

Vraag om een verwijzing. Je zou kunnen werken met een therapeut en helemaal geen medicijnen nodig hebben. Als je medicijnen nodig hebt, heeft een psychiater geavanceerde training en ervaring met depressie, behandelingen en medicijnen.

Alternatieve en aanvullende behandelingen voor depressie

Alternatieve en aanvullende behandelingen voor depressie kunnen vitamine- en kruidensupplementen, acupunctuur en ontspanningstechnieken zijn, zoals mindfulness-meditatie, yoga of tai chi.

Vitaminen en supplementen voor behandeling van depressie

De jury is er nog steeds niet uit hoe goed kruidenremedies, vitamines of supplementen werken bij de behandeling van depressiebehandeling. Hoewel veel supplementen overal verkrijgbaar zijn, is hun doeltreffendheid in veel gevallen niet wetenschappelijk bewezen.

Als uw depressieve symptomen gedeeltelijk te wijten zijn aan een tekort aan voedingsstoffen, kunt u baat hebben bij vitaminesupplementen, maar dit moet op advies van uw arts of verpleegkundige gebeuren.

Als u besluit natuurlijke en kruidensupplementen te proberen, onthoud dan dat ze bijwerkingen en interacties tussen geneesmiddelen en voedsel kunnen hebben. St. Janskruid – een veelbelovend kruid dat wordt gebruikt voor de depressiebehandeling van milde tot matige depressies – kan bijvoorbeeld geneesmiddelen op recept verstoren.

Zoals bloedverdunners, anticonceptiepillen en voorgeschreven antidepressiva. Zorg ervoor dat uw arts of therapeut weet wat u inneemt.

Alternatieve depressiebehandeling

Ontspanningstechnieken. Behalve dat ze de symptomen van depressie helpen verlichten, kunnen ontspanningstechnieken ook stress verminderen en gevoelens van vreugde en welzijn stimuleren. Probeer yoga, diepe ademhaling, progressieve spierontspanning of meditatie.

Acupunctuur. Acupunctuur, de techniek van het gebruik van fijne naalden op specifieke punten op het lichaam voor therapeutische doeleinden, wordt in toenemende mate onderzocht als een behandeling voor depressie.

Er zijn enkele onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien. Als u besluit om acupunctuur te proberen, zorg er dan voor dat u een bevoegde gekwalificeerde professional vindt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn