Search
Close this search box.

Hoe succesvolle mensen onzekerheid overwinnen

zelfvertrouwen

Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid is een natuurlijke emotie die elke persoon op een bepaald moment in zijn leven al eens heeft gevoeld. Het is een fysieke reactie in onze hersenen die bedoeld was om ons heel lang geleden te beschermen, maar het is verouderd en niet meer nodig in de moderne samenleving.

We hoeven niet langer te beslissen of we al dan niet bang moeten zijn om een grot binnen te gaan, of dat we bang moeten zijn voor het geluid dat uit de struiken komt, althans niet zolang we in een vergaderruimte zijn.

Angst heeft zijn plaats, maar succesvolle mensen weten hoe ze onzekerheid kunnen overwinnen.

Zeven effectieve methoden die kunnen gebruikt worden.

1. Mediteren

Wanneer we angst of onzekerheid voelen, is het niet het logische deel van het brein dat deze gevoelens veroorzaakt.

Het deel van je hersenen dat onzekerheid creëert, is het limbische systeem dat gemakkelijk kan worden gekalmeerd door een paar keer diep adem te halen en rationele gedachten.

Succesvolle mensen begrijpen dat ze hun limbische systeem moeten kalmeren om een rationele beslissing te nemen, dus mediteren ze.

Degenen die mediteren, zijn in staat om de reactie van hun lichaam op een waargenomen dreiging te beheersen en deze sneller te overwinnen dan degenen die dat niet doen.

2. Positief denken

Positief denken lijkt erg moeilijk wanneer je in een situatie bent die je hart doet kloppen en je handpalmen doet zweten, maar degenen die succesvol zijn weten dat ze hun denkwijze onmiddellijk moeten veranderen in positievere gedachten.

Een manier om dit te doen is om al je negatieve of neutrale gedachten over een situatie te vervangen door positieve.

Een manier om dit te doen is door proactief te denken over positief denken. Als je weet dat je in een situatie terechtkomt waarin je onzeker zult zijn, denk dan eens aan alle dingen waarvan je bang bent dat die fout zullen gaan. Je kunt ze zelfs opschrijven.

Bedenk vervolgens alle positieve dingen die goed zullen gaan in plaats van wat volgens jou verkeerd zal gaan. Positief nadenken over de situatie voordat je erin gaat, zal je angsten sterk verminderen.

3. De focus erin houden

Gericht blijven in het gevoel van onzekerheid klinkt een stuk gemakkelijker dan het is, maar als succesvolle mensen het kunnen, kan jij dat ook!

Om gefocust te blijven als je je onzeker of bang voelt, blijf gewoon trouw aan wat je moet doen. Dat betekent terugtrekken uit de situatie en naar de grote afbeelding kijken om jezelf aan je uiteindelijke doel te herinneren.

Je moet ook genoegen nemen met de informatie die voor jou beschikbaar is om gefocust te blijven. Succesvolle mensen weten dat ze kunnen rondkomen op basis van de informatie die ze hebben over een situatie.

4. Zich comfortabel voelen met imperfectie

Succesvolle mensen streven nooit naar perfectie omdat ze weten dat het onmogelijk is. Ze begrijpen dat als ze proberen om de hele tijd perfect te zijn, ze hun einddoelen nooit zouden bereiken, wat betekent dat ze nooit succesvol zouden zijn.

Succesvolle mensen proberen hun doelen te bereiken met het idee dat ze zullen groeien als ze vooruitgaan. Als je constant streeft naar perfectie maak je je eindeloos zorgen over mislukken, Wat betekent dat je altijd onzeker bent over elke stap die je zet.

5. Weten wanneer je, je instinct mag vertrouwen

Vertrouwen op je instincten is niet het beste om in een situatie te duiken zonder de feiten te hebben, het loopt echter niet in de tegenovergestelde richting, ook niet als je angst voelt.

Succesvolle mensen weten hoe ze naar hun instincten moeten luisteren zonder dat deze het volledig overnemen. Ze weten hoe ze moeten beoordelen of hun angst rationeel is of dat ze gewoon reageren op een situatie omdat die onbekend is.

Als je je intuïtie wilt opbouwen en je buik reactie wilt oefenen zodat je weet dat je het in de toekomst kunt vertrouwen, moet je klein beginnen. Begin met situaties die je niet bekend zijn maar waarvan je rationeel weet dat ze niet gevaarlijk zijn.

Wanneer je dit doet, kun je jezelf conditioneren om te begrijpen wanneer je gewoon bang bent omdat iets niet vertrouwd is, en wanneer je echt bang zou moeten zijn.

6. Het is goed om een plan B te hebben

Positief denken, vertrouwen op je instincten, en comfortabel zijn met imperfectie zijn allemaal manieren waarop succesvolle mensen in staat zijn om onzekerheid onder ogen te zien, maar ze hebben ook een Plan B.

De meeste mensen zijn zo gefocust op hun eerste plan dat ze niet de moeite nemen om een tweede te maken voor het geval er iets misgaat. Je plant bijvoorbeeld een zakelijke bijeenkomst die volledig op een projector is gebaseerd.

Wanneer de projector breekt blijft er niets over. Een succesvol persoon zou een plan B hebben, zoals een uitdraai die ze aan hun publiek zouden kunnen uitdelen, evenals een afdruk waarmee ze zouden kunnen werken.

Of je nu je plan voor een bedrijf, een vergadering of alleen een interview maakt, je moet er altijd één hebben. Vergeet niet om niet te veel stil te staan bij de ‘what if’-uitspraken, anders sta je helemaal buiten zinnen. Het plannen van een noodplan duurt slechts zo lang als nodig was om je hoofdplan te maken.

7. Weten hoe je ademhaling te gebruiken

Ten slotte weten succesvolle mensen dat ze soms gewoon moeten ademen. Een diepe inademing helpt het autonome zenuwstelsel dat je stressniveau beheerst kalmeren.

Succesvolle mensen weten dat wanneer ze even de tijd nemen om te ademen voordat ze in een situatie terechtkomen waarin ze zich onzeker voelen, ze hun lichaam laten ontspannen.

Als je ontspannen bent kun je helderder denken. Als je veel stress hebt, neig je om oppervlakkig adem te halen dat je lichaam overbelast met zuurstof.

Dit was handig toen we probeerden weg te rennen van leeuwen, maar het is niet handig wanneer je probeert om samenhangende rationele gedachten te vormen.

Om jezelf te kalmeren, regel je je ademhaling door te tellen tot vijf terwijl je inademt, hou je die adem een paar seconden vast en tel tot vijf terwijl je uitademt net voordat je in de situatie komt die je onzeker maakt.

Onzekerheid overwinnen is niet hetzelfde als proberen een mythisch wezen te vinden. Iedereen kan het, je hoeft alleen maar de trucs en technieken te kennen om aan de slag te gaan. Zodra je in staat bent om je onzekerheid in de ogen te kijken en eraan voorbij te gaan, kun je meer vertrouwen en succes krijgen in al je inspanningen.

Is een online cursus 'Meer Zelfvertrouwen' iets voor je?

Wil je meer vertrouwen? Wil je lekker in je vel zitten? Wil je een betere relatie opbouwen met de mensen om je heen? Ik kan de online cursus Meer Zelfvertrouwen van harte aanbevelen. Deze cursus is een cursus die iedereen met gemak kan volgen. Zelfs al heb je toch al een deel zelfvertrouwen, deze online cursus zal inzichten geven. Wat de prijs betreft is deze cursus Meer Zelfvertrouwen zeker niet duur, en er is ook nog een 30 dagen geld terug garantie. Bestel de online cursusnu met korting!

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn