Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe lang sporten per dag?

Hoe lang sporten per dag

Iedereen weet dat sporten je fit houdt

Dat bewegen en sporten gezond is hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Iedereen weet dat sporten je fit houdt en (bijna) iedereen is dan ook dagelijks bezig met in beweging te blijven. Wat niet iedereen weet is hoe lang sporten per dag nu daadwerkelijk gezond is. Veel van ons doen eigenlijk maar wat. Veelvoorkomende gevolgen hiervan zijn overbelasting en blessures. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe lang sporten per dag gezond is.

Bewegen voor een gezond leven

Sporten is nog altijd essentieel voor een gezond leven. Sporten is namelijk niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de geest. Wanneer je je fit voelt, zit je nu eenmaal lekker in de je vel. Geloof je het niet? Probeer het eens uit! De hoeveelheid beweging per dag hangt af van veel factoren, zoals bijvoorbeeld van je niveau, voorkeuren en doelen. Elke dag sporten is niet verkeerd, mits je je lichaam niet overbelast. Idealiter is het aan te raden vier of vijf trainingen per week te hebben voor optimaal resultaat.

Beweging hangt af van leeftijd

Logischerwijs kun je een kind van vijf jaar niet even veel belasten als een volwassen man van 35. Hoeveel je het beste kunt bewegen om gezond te blijven is dan ook sterk afhankelijk van je leeftijd. Voor kinderen van 4 t/m 7 17 jaar is het aan te raden om minstens 1 uur per dag matig of intensief te bewegen of sporten. Bij volwassen wordt het aangeraden door het Voedingscentrum minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve beweging of sport uit te oefenen. Let op, dit is een minimum.

Wat is matig en intensief beweging?

Onder matig verstaan we sporten/beweging waarbij praten nog mogelijk blijft, zoals bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of werken in de tuin. Bij intensief bewegen verstaan we sporten als hardlopen, wielrennen, voetbal of hockey. Bij intensief sporten gaat je ademhaling omhoog en begin je hijgen of puffen.

Krachttraining en cardio

Uiteraard is er ook nog een verschil tussen krachttraining en cardio. Laten we beginnen met krachttraining, want hoe lang krachttraining per dag is het best? Een krachttraining hoort in ieder geval niet langer dan 1,5 uur te duren. Het liefst is een krachttraining rond de 45 tot 60 minuten. Waarom? Hoe langer je traint, hoe meer cortisol (spierafbrekend) in je bloed circuleert. Daarbij hoe langer je sport, hoe meer rust je spieren nodig hebben.

Ook in het geval van cardio is het aan te raden je spieren niet te veel te overbelasten. Idealiter wordt het aangeraden om minimaal 30 minuten per dag aan cardio te doen. Is het dan goed om elke dag aan cardio te doen? Dat ligt eraan. Elke dag bewegen is zeker aan te raden, maar overdrijf hier niet in. Ben je bezig met spieren te kweken? Pas dan ook op met te veel cardio. Als je veel aan cardio doet, kan je spiervolume aardig afnemen.

Hoe vaak sporten per week?

Er bestaan verschillende verhalen over hoe lang je het beste kunt sporten per dag of week. Uit een onderzoek van Sports Medicine is het het beste voor optimaal resultaat om elke spiergroep twee keer per week te trainen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen haalbaar. Ook hangt dit af van je huidig fitnessniveau. Ben je nog nooit het krachthonk in gedoken? Dan is het natuurlijk geen slim idee om meteen 6 keer per week te trainen. Bouw het rustig op. In hetzelfde onderzoek raden ze in ieder geval aan om minstens drie dagen per week te sporten. Doe dit dus niet langer dan 1,5 uur en zorg voor een goede warming up en cooling down in de vorm van bijvoorbeeld cardio. 10 minuten op de loopband zou al voldoende moeten zijn.

Optimale training en trainingsduur

Een optimale work out heeft een duur van ongeveer een uur. Je kunt de work out het beste starten met een warming up van ongeveer 10 minuten. Daarna is het aan te raden om ongeveer 40 minuten aan krachttraining te doen. Tot slot kun je weer ongeveer 10 pakken voor de cooling down. Wil je je meer focussen op krachttraining? Laat dan de cooling down achterwegen. Wil je je juist meer focussen op cardio? Een cardiotraining van ongeveer 30 minuten per dag is voldoende. Een mix van krachttraining en cardio is optimaal en gezond en fit te blijven.

Rusten, rusten en nog eens rusten

Je zou het bijna vergeten, maar na al dat sporten en bewegen zijn je spieren natuurlijk toe aan wat rust. Je spieren hebben namelijk te tijd nodig om te herstellen van alle inspanningen. De volgende dag moeten ze er namelijk weer klaar voor zijn. Om overbelasting en blessures te voorkomen is het dus enorm belangrijk om goed te rusten. Rusten zorgt zelfs voor een optimale spiergroei.

Hoe lang sporten per dag?

Hoe lang je moet sporten per dag hangt dus af van je leeftijd en trainingsniveau. Ben je pas net begonnen met intensief sporten? Bouw het langzaam op en overbelast je lichaam niet. Hoe lang sporten per dag? Idealiter duurt een work out ongeveer 60 minuten. Natuurlijk kun je hier wat van afwijken, maar maak het niet te gek. Van langer trainen groeien je spieren niet per se sneller. Daarbij hebben je spieren na een intensieve training ook meer rust nodig. Wil je op een gezonde manier werken aan een fitter lichaam? Beweeg dan ongeveer 60 minuten per dag in de vorm van krachttraining en cardio!

Moeite met afvallen? Ontgrendel Jouw Ultieme Kracht: Transformeer Je Lichaam met de Droog Trainen Academie!

Voor Vrouwen:

Ben jij klaar om je droomlichaam te bereiken?

Welkom bij de Droog Trainen Academie, waar we begrijpen dat jouw gezondheid en zelfvertrouwen van het grootste belang zijn. Als vrouw verdien je het om je sterk, zelfverzekerd en gezond te voelen, en wij zijn hier om je te helpen die doelen te bereiken.

Onze speciaal ontworpen programma’s voor vrouwen zijn gebaseerd op bewezen methoden om vet te verbranden, spieren op te bouwen en je lichaam te transformeren. We begrijpen dat geen enkele vrouw hetzelfde is, daarom bieden we aanpasbare trainingsschema’s die passen bij jouw behoeften en doelen.

Waar wacht je nog op? Klik op de onderstaande link om meer te ontdekken en je reis naar een gezonder, fitter en zelfverzekerder jij te beginnen!

Ontdek Jouw Droog Trainen Reis!!

Voor Mannen:

Ben je klaar om jouw lichaam naar een hoger niveau te tillen?

Welkom bij de Droog Trainen Academie, waar we begrijpen dat jouw fitnessdoelen serieus zijn. Als man wil je krachtig, gespierd en gezond zijn, en wij zijn hier om je te helpen die doelen te bereiken.

Onze programma’s voor mannen zijn ontworpen om je te helpen spieren op te bouwen, vet te verbranden en je lichaam te transformeren. Met onze bewezen methoden en aanpasbare trainingsschema’s kun je jezelf naar het volgende niveau tillen.

Wacht niet langer. Klik op de onderstaande link om meer te ontdekken en je reis naar een krachtiger, gespierder en gezonder lichaam te starten!

Ontdek Jouw Droog Trainen Reis!!

Aarzel niet, de tijd om te veranderen is nu! Klik op de link en begin vandaag nog met je reis naar een gezonder en fitter leven. Je verdient het beste voor jezelf, en wij staan klaar om je te begeleiden op deze spannende reis. Kom bij ons en bereik jouw fitnessdoelen!

Gerelateerd aan sporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn