Gluten, wel of niet eten

gluten vrij eten

Gluten, ze zijn vaak negatief in het nieuws

GlutenGluten vrij eten, maar waarom eigenlijk , zijn gluten nu wel of niet slecht voor het lichaam? In dit artikel kom je meer over gluten te weten.

Veroorzaken gluten een lekkende darm. Darmen vervoeren de afvalstoffen in je lichaam. 

Ze bestaan uit cellen die constant kunnen veranderen door het gebruik van bepaalde voedingsstoffen.

Deze cellen die onderlinge verbindingen aangaan kunnen zelf open en dicht gaan om de voedingstoffen op te nemen en zo alle afvalstoffen op te ruimen. Bij het eten van te veel gluten kan dit systeem ontregelt raken waardoor er sprake kan zijn van een lekkende darm.

Zonuline

Het openen en sluiten van bovenstaande verbindingen heet zonuline. De eiwitten kunnen ervoor zorgen dat er meer verbindingen open gaan dan nodig is en dat ze langer blijven openstaan.

Dit wordt veroorzaakt door het eten van deze stof, het drinken van alcohol, door een te hoog cortisolgehalte en door bepaalde medicatie. Onvolledig verteerde voedingsstoffen kunnen zo in de bloedbaan terechtkomen.

Uiteindelijk levert dit allerlei klachten op zoals bijvoorbeeld: opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, moeilijke stoelgang, vermoeidheid of eczeem. Het wordt ook nog in verband gebracht met andere ziekten zoals: ADHD, autisme, schizofrenie en auto- immuun ziekten.

Enzymremmers

Ongeveer 40 procent van de mensen kunnen gluten slecht verdragen en zouden beter gluten vrij eten. Door de gluten kunnen de enzymen hun lichaam niet goed ontgiften waardoor de klachten kunnen ontstaan.

Exorfines

Exorfines waartoe ook de gluten behoren is een opiaat-achtige vloeistof, deze vloeistof vermindert de werking van ons beloningssysteem. Door het eten van gluten kan de vrijgave van dopamine en serotonine afgeremd worden.

Het cortisolgehalte kan omhoog gaan. En cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, kan dus ook zorgen voor psychische klachten. Gluten kunnen dus voor vele klachten zorgen. Des te belangrijker is het dat je goed op je voeding en gezondheid let.

Zink

Zink is het mineraal dat men nogal eens over het hoofd ziet, maar het wordt ingezet bij de vele reacties in het lichaam. En ja ze remmen de werking van zink af bij de enzymen die nodig zijn bij de aanmaak van neurotransmitters.

Onze voorouders hadden geen last van gluten vrij eten

Na de Tweede Wereldoorlog wordt er op andere manier brood gebakken. Door de toevoeging van gist en (toxische) gliadine kunnen mensen anders reageren op producten waarin dit zit. Terug naar de basis met gezonde recepten zou goed zijn.

Tot slot: wie durft nog ze te eten

Natuurlijk is het niet nodig om ze te omzeilen als je geen noemenswaardige klachten hebt. Is het brood of gebak gebakken met zuurdesem en de betere granen zijn gebruikt kan het helemaal geen kwaad.

Eens kritisch kijken naar wat je er zoal aan binnenkrijgt kan verstandig zijn zeker bij klachten waarvan je niet meteen begrijpt waardoor die worden veroorzaakt. Eet je ze niet of nauwelijks en voel je je daar beter bij? Ga zo door.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn