Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 Essentiële Tips om Gezonde Gewoontes Vol te houden en een Blijvend Gezonde Leefstijl te Bereiken

gezonde gewoontes

Gastblog van Diede Huver: gecertificeerde Intuïtief Eten diëtist

Het behouden van gezonde gewoontes

Het behouden van gezonde gewoontes, in de waan van alledag, kan voelen als een berg beklimmen zonder eindpunt in zicht. Het ware geheim van een gezondere levensstijl ligt echter niet in het volgen van een tijdelijk streng regime, maar in het ontwikkelen en volhouden van realistische, gezonde gewoontes. Deze blog belicht zeven belangrijke tips die je op weg helpen naar een blijvend gezondere levensstijl.

1. Stel realistische doelen

Wanneer je besluit je levensstijl om te gooien – gezonder eten, meer bewegen, you name it- kan de verleiding groot zijn om alles tegelijk te veranderen. Het enthousiasme om bijvoorbeeld direct alle koolhydraten te schrappen is begrijpelijk, maar zo’n ‘alles-of-niets’ benadering leidt vaak tot meer stress dan voldoening. Dit komt omdat te veel veranderingen ineens overweldigend kunnen zijn. Advies: pak het geleidelijk aan. Focus op één haalbare aanpassing tegelijk. Dit helpt om niet ontmoedigd te raken en zet goede voornemens om in duurzame gewoontes, en vormt zo de basis voor een blijvend gezonde leefstijl.

2. Bereid je voor

Bruisend van goede voornemens, ontdek je dat je voorraadkast niet meewerkt. Zonder de tussendoortjes en maaltijden die je had willen eten in huis, grijp je al snel naar oude gewoontes, zoals een verdwaald koekje of verjaardagsgebakje van je collega. Voorbereiding lijkt simpel maar is essentieel en wordt toch vaak overgeslagen. Door vooruit te plannen, van maaltijden tot workouts, leg je een solide basis voor succes. Het is als dominostenen zetten; met de goede voorbereiding vallen alle stukjes op hun plaats. En die voorbereiding kan al een doel op zich, zijn (weet je nog, tip1?). Eentje die je op weg helpt van minder impulsieve keuzes en naar meer gezonde beslissingen.

3. Zoek ondersteuning

Je start vol goede voornemens, koelkast en agenda perfect voorbereid, maar dan raakt je motivatie in een dip en krijg je ook nog eens opmerking. Op dat soort momenten is goede ondersteuning extra belangrijk: familie, vrienden, collega’s en gezondheidsprofessionals. Hun steun is cruciaal; ze helpen je opstaan na een tegenslag, vieren successen met je, en bieden deskundig advies. Dit netwerk is essentieel voor blijvende verandering en succes, een fundament dat niet alleen steun en inzicht biedt maar ook motivatie om vol te houden. Kortom, een robuust steunsysteem, inclusief de wijze woorden van gezondheidsexperts, zijn de ruggengraat van je reis naar een gezonder leven.

4. Vier je succes

Of je nu een optimist of een pessimist bent, elke kleine stap vooruit verdient waardering. Stel je voor dat zelfs dat ene blokje om of die workout van 15min, een schouderklopje waard is. Een stuk beter dan neerploffen op de bank met het idee “had ik maar”, toch? Het is niet de bedoeling dat alles in één keer perfect is. Met elke kleine stap die je neemt, bouw je aan iets veel groters. Elke kleine winst geeft je weer een zetje in de rug.

5. Wees flexibel

Het leven is onvoorspelbaar en stelt je voortdurend voor uitdagingen die je plannen kunnen dwarsbomen. Door voor vverschillende opties te zorgen, kun je makkelijker aanpassingen maken als de situatie daarom vraagt. Stel, je had gepland om na het werk te gaan hardlopen, maar het regent pijpenstelen. Als je dan ook tevreden bent met een thuis workout, kan je je toch houden aan de beweegmomentje wat je had ingepland zonder je door externe omstandigheden van de wijs te laten brengen. En lukt het allemaal even niet, pak het daarna (evt. in aangepaste vorm) gewoon weer op. Flexibiliteit in je aanpak voorkomt dat je ontmoedigd raakt bij tegenslagen en helpt je om consistent aan je doelen te werken, ongeacht de omstandigheden.

6. Doe iets wat je leuk vindt

Kies voor activiteiten waar je hart sneller van gaat kloppen, niet alleen van de inspanning, maar vooral van plezier. Als hardlopen voelt als een verplichting, zal je motivatie snel afnemen. Zoek iets wat je echt leuk vindt, of het nu fietsen of tennissen met vrienden is, en maak dat je routine. Het geheim achter een gezonde levensstijl is plezier in de activiteiten die je onderneemt. Dit maakt consistentie en het bereiken van je doelen op lange termijn eenvoudiger. Dus, in de zoektocht naar beweging en een gezond leven: laat je leiden door wat je blij maakt, niet door de laatste trends.

7. Je bent altijd in ontwikkeling

We zijn constant in beweging, geen dag is hetzelfde. Dat is precies wat het leven zo boeiend maakt. Het strak vasthouden aan dezelfde routine werkt niet altijd mee aan je persoonlijke ontwikkeling, vooral niet als de omstandigheden veranderen. Beschouw elk moment, vooral de moeilijke, niet als mislukking, maar als een kans om te leren en je aan te passen. Stel jezelf de vraag: waarom pakte iets niet uit zoals verwacht? Is het logisch om te denken dat dezelfde methode onder dezelfde omstandigheden een volgende keer wel werkt? Of is het tijd om hier en daar wat aan te passen? Deze flexibiliteit en leergierigheid zijn cruciaal voor groei en bloei in het leven.

Door deze tips toe te passen in je dagelijks leven, zet je stevige stappen naar een gezonder en gelukkiger leven. Het gaat niet om perfectie, maar om vooruitgang. Met geduld, toewijding en een positieve instelling is een gezonde leefstijl echt binnen handbereik.

Picture of Ik ben Diede Huver van diedehuver.nl

Ik ben Diede Huver van diedehuver.nl

Diëtist en intuïtief eten counselor. Mijn doel is om je te helpen een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ik leer mensen o.a. hoe ze naar hun lichaam kunnen luisteren, honger en verzadiging kunnen herkennen en stoppen met het constant volgen van diëten. Ik wil dat iedereen zich goed voelt over eten en zichzelf, zonder stress over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Samen werken we aan een gelukkigere en gezondere jij, op een manier die echt bij jou past.

gezonde gewoontes

Gerelateerd aan gezondheid

Eén reactie

  1. 5 sterren
    Wauw, fantastische bloglay-out! Hoe lang run je al een blog?
    je hebt het bloggen gemakkelijk gemaakt. Het totaalbeeld van uw website is uitstekend,
    net zo slim als de inhoud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn