Search
Close this search box.

Fitness warming up en waarom men het moet doen

fitness warming up

Het belang van een goede fitness warming up

Nu zijn er al een heleboel mensen die aan fitness doen, maar er zijn er weinig die een goede fitness warming up doen voor het eigenlijke trainen. Het is nog thans heel belangrijk dat de spieren voldoende opgewarmd en gestretcht worden, en dit voor men echte actieve en belastende oefeningen voor de spieren begint te doen. Vele negeren de warming- up en staan niet stil bij de gevolgen op langere termijn.

Waarom een fitness warming up

Eens begonnen aan fysieke inspanningen, treedt er verandering op in het lichaam. De zuurstof, de bloedstroom, de hartslag zijn de eerste veranderingen die het lichaam ondergaat. Dus het spreekt voor zich dat deze veranderingen het best gebeuren in een langzame opbouw. Dit omdat het lichaam dan de uiteindelijke training zou aankunnen, laat men een fitness warming up achterwege dan zal het lichaam ook geen baat hebben van de echte training of fitness programma. Dus met andere woorden, bij een goede warming- up is het lichaam beter bestand tegen kwetsuren. Zeker voor oudere mensen is een warming- up belangrijk, ze zijn minder soepel, minder sterke spieren en een zwakker hart. Als oudere mensen geen warming- up zouden doen, dan stellen ze zich meteen bloot aan een mogelijk hart attack! 

Hoe zich op een fatsoenlijke manier opwarmen

Dit kan eigenlijk op allerlei manieren, het komt er op neer de hartslag te verhogen. Dit kan door te wandelen, of joggen of een cardio toestel indien dit voorhanden is, dit kan een fiets- of roeiapparaat zijn. Je start je fitness warming up op een laag tempo, die je dan geleidelijk opdrijft tot de hartslag zijn juiste ritme behaalt heeft en het lichaam de goede temperatuur. Het spreekt vanzelf dat dit voor iedereen verschillend is en dat iedereen zijn fitness of cardio training uitvoert naar zijn of haar mogelijkheden. Dus fitness op je level! 

Dynamisch stretchen

Na zich licht in het zweet gewerkt te hebben, is het tijd om dynamisch te stretchen. (gesuggereerde tijd is 3-5 minuten, langer als de persoon zich in een koude omgeving bevind.) Stretchen helpt bij de ontwikkeling van de algemene flexibiliteit, met name in rug, schouder en heup gebied. Het soort van stretchen, is afhankelijk van het soort activiteit die een persoon van plan is om aan deel te nemen. Bijvoorbeeld, een stretch oefening is een voorloper voor de activiteit die na de oefening wordt uitgevoerd. Wanneer je uw spieren stretcht, hou de stretch dan aan voor 8 seconden en ontspan. Het is belangrijk om zowel het bovenlichaam of het onderlichaam en benen te stretchen. Denk eraan om alleen te stretchen wanneer de spieren of het lichaam opgewarmd is. Doe nooit geen verende bewegingen tijdens het stretchen, je zorgt anders voor een contractie van de spieren die uiteindelijk kan resulteren in een spierscheuring of een verrekking van deze spier. 

Voor gewichtheffers

Dit is de oefening die iedere gewichtheffer zou moeten doen als opwarming. Laad de bar met ongeveer 50-60% van het zwaarste gewicht waarmee je uw sessies doet en herhaal de oefening het aantal keer dat je dit zou doen met uw zwaarste gewicht. Voor de tweede set verzwaar je naar 80% of eventueel naar 90%, doe dan 2 tot 3 herhalingen en rust dan voor 30 seconden. Herhaal de beschreven stappen. Na deze opwarming kan je aan uw eigenlijke training beginnen.  

fitnees warming up

Tot slot: Cool down of afkoeling

Na de opwarming en training is er natuurlijk de cool- down of de afkoeling. Wanneer je plots stopt met de training, dan zijn de spieren goed doorbloed waardoor de zuurstof kan blokkeren. Wanneer dit gebeurt, dan heb je kans op een hart attack. Dus het afkoelen van het lichaam is minstens even belangrijk als de opwarming. Fitness is goed voor de gezondheid. Iedereen zou het moeten doen, je moet alleen een paar basis regels in acht nemen en niet alleen de focus op uw training maar ook de focus op de fitness warming up, de stretch en de cool- down. Zo blijf je ook gezond! 

Lees ook eens de blog: Het droogtrain programma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn