Diëten voor gewichtsverlies

gewichtsverlies, afslanken
Inhoud van dit artikel
gewichtsverlies, afslanken

Ook op een bepaald punt in uw leven op dieet geweest

De meesten van ons zijn op een bepaald punt in hun leven op dieet geweest voor gewichtsverlies, maar begrijpen we echt waar een dieet over gaat? 

Of volgen we gewoon de laatste trends uit tijdschriften of beroemdheden? 

Veel mensen volgen voedingssystemen zoals Afslank Recepten Bijbel, of bv: het Keto dieet.

5/5

Zonder echt de basisvereisten te begrijpen voor het verliezen van gewicht. Ze volgen gewoon slaafs de lijsten van wat je kunt hebben voor ontbijt, lunch en avondmaaltijden. 

Zijn vaak onderweg de gespecialiseerde kookboeken en ingrediënten gaan kopen, en kijken ernaar uit om dat hele belangrijke doelgewicht te bereiken, waarna ze teruggaan naar eten wat ze ‘ heb altijd gegeten.

Je kunt toch niet eeuwig leven van ananas en salade van selderij

Diëten is hard werken. Je moet onaangename keuzes maken zoals nee zeggen tegen chips, kaas of een plak cake. Maar als u begrijpt wat u probeert te doen, wordt het maken van die keuzes eenvoudiger.

We zijn geëvolueerd van voorouders in de grot die aten toen er voedsel beschikbaar was en uitgehongerd toen dat niet het geval was. De mensen die het hebben overleefd en gereproduceerd, waren degenen die vet aanlegden toen er genoeg voedsel was en het verbrandden toen voedsel schaars was.

Ze hebben deze eigenschap vandaag doorgegeven aan ons. Er doen zich nu problemen voor omdat voedsel in de westerse wereld nooit schaars is en daarom moeten we onze hersenen gebruiken in plaats van onze instincten wanneer we beslissen wat en wat we niet mogen eten.

Calorieën

De energie die we van voedsel krijgen, wordt gemeten in calorieën (Cal of kcal). Al het voedsel geeft energie, dus al het voedsel heeft een caloriewaarde.

De hoeveelheid energie die we gebruiken, wordt ook gemeten in calorieën. Ons lichaam gebruikt energie om te overleven, om te ademen, om te lopen of rennen, om te praten en te denken – we verbruiken de hele tijd calorieën, ongeacht wat we doen.

De gouden regel van gewichtsverlies

De relatie tussen de hoeveelheid energie die we gebruiken en de hoeveelheid energie die we eten is heel eenvoudig.

Als u meer calorieën eet dan u gebruikt, zult u aankomen; als u meer calorieën gebruikt dan u eet, zult u afvallen.

Er zijn geen uitzonderingen op deze regel. Hoewel een aantal medische aandoeningen en erfelijke factoren het voor de ene persoon gemakkelijker maken om aan te komen dan de andere, blijft het simpele feit dat een toename van het gewicht het gevolg is van te veel eten en te weinig doen.

Als John bijvoorbeeld hypothyreoïdie heeft (een onder-actieve schildklier), zal hij meer gewicht krijgen dan Dave, die een normale schildklierfunctie heeft, als ze allebei hetzelfde eten. 

Dit komt omdat de onder actieve schildklier het metabolisme van John vertraagt en dus eigenlijk minder moet eten dan Dave. Daarom, als u te zwaar bent en wilt afvallen, moet u minder calorieën eten en / of actiever zijn.

Op dieet

Er zijn een groot aantal verschillende diëten die erop gericht zijn om u te helpen minder calorieën te eten dan u normaal zou eten.

Welke benadering u kiest, hangt grotendeels af van het soort persoon dat u bent en uw individuele omstandigheden:

Groepen zoals Weight Watchers International of Slimming World bieden motivationele collegiale ondersteuning en een flexibel systeem voor voedselkeuze.

Maaltijdvervangende shakes worden steeds populairder als een dieet, waarbij bedrijven zoals HerbaLife een proces promoten waarbij alle maaltijden worden vervangen door shakes voor een eerste periode, waarna echt voedsel geleidelijk over een langere periode wordt geïntroduceerd.

Vasten, zoals het 5/2 dieet, is een andere eenvoudige benadering waarbij je normaal vijf dagen per week eet en dan minder eet op de resterende twee dagen, waardoor je wekelijkse calorie-inname wordt verminderd.

Calorie-telling blijft de meest flexibele benadering van een dieet. Dit houdt in dat u bepaalt hoeveel calorieën u nodig heeft voor uw activiteitenniveau en vervolgens de hele dag door voedingsmiddelen kiest.

Het tellen van calorieën vereist enige aandacht en planning, maar wordt vergemakkelijkt door een aantal mobiele apps (bijvoorbeeld MyFitnessPal) die helpen bij het bijhouden van uw inname en vereisten.

De portiegrootte is de sleutel en, zelfs met behulp van een calorietracking-app, is absolute eerlijkheid vereist om de grootte van het gedeelte dat je hebt gegeten aan te passen aan het bedrag dat je in de app hebt ingevoerd.

Daarom is het wegen van voedsel belangrijk. Een van de belangrijkste voordelen van deze aanpak is dat de overgang tussen gewichtsverlies en gewichtsbehoud, zodra u uw streefgewicht hebt bereikt, eenvoudig is.

Nauwkeurig tellen van uw calorie-inname en calorieverbruik zal ook betekenen dat u snel zult leren over de hoeveelheid calorieën in voedingsmiddelen die u regelmatig eet en de hoeveelheid calorieën die u gebruikt bij het trainen.

Eetgewoonten

Het kan nuttig zijn om te denken aan nieuwe eetgewoonten als een verandering van levensstijl in plaats van een dieet. Wanneer mensen praten over ‘op dieet gaan’, hebben ze de neiging om naar een doelgewicht te streven en vervolgens, wanneer ze hun doel bereiken, terug te keren naar hun vorige eetgewoonten en vaak weer wat gewicht te krijgen.

Als u uw eetgewoonten permanent verandert, zult u het gemakkelijker vinden om uw gewicht in de toekomst te beheren.

Bewegen

Het verhogen van uw activiteitsniveau is erg belangrijk wanneer u probeert af te vallen. 

Een dagelijkse wandeling van 20-30 minuten bijvoorbeeld, verhoogt niet alleen het aantal calorieën dat u gebruikt. 

Het zorgt er ook voor dat u zich beter voelt en dat iedereen het gemakkelijk kan doen. Oefening helpt ook om de hongergevoelens te reguleren, dus je wilt waarschijnlijk ook minder eten. 

Hoe krachtiger de training en hoe langer je traint, des te meer calorieën je gaat gebruiken. Zorg er echter voor dat u uw arts raadpleegt voordat u begint met trainen en begin uw programma geleidelijk, omdat u in het begin spierpijn kunt ervaren.

Hoewel het verhogen van uw activiteitsniveau belangrijk is voor gewichtsverlies, werkt het alleen als u het combineert met het regelen van uw voedselinname. 

Zo niet, dan zal je uiteindelijk meer eten om je toename in activiteitenniveau van brandstof te voorzien en zal je gewicht niet veranderen.

Strategieën voor gewichtsverlies

Er zijn een aantal punten waarmee u rekening moet houden wanneer u probeert af te vallen en verschillende strategieën kunt gebruiken om het proces gemakkelijker te maken.

Planning. Probeer geen vetrijk en calorierijk voedsel te kopen – op die manier hoeft u alleen sterke wil te hebben als u in de supermarkt bent, in plaats van altijd.

Drankjes. Je kunt een drankje vaak vervangen door iets om te eten als je honger hebt. Kies drankjes met weinig of geen suiker: water is het beste, maar denk ook aan light-frisdrank en calorierijke squashconcentraten. 

Probeer suiker in thee en koffie te verminderen en vetvrije, magere melk te gebruiken. Vezelrijk voedsel geeft je een vol gevoel voor lagere calorie-kosten, terwijl voedingsmiddelen met veel suiker je niet opvullen. 

Portiegrootte is de sleutel. Het is heel normaal dat mensen te veel van alles eten. Verminder uw portiegroottes als u wilt afvallen; als je nog steeds honger hebt, vul dan verse groenten bij.

Een klein bord vol met voedsel is bevredigender dan dezelfde hoeveelheid op een half lege grote plaat. Vertel iedereen dat je kijkt wat je eet. 

Als je het rustig houdt, zullen mensen je nog steeds cakes en snoep aanbieden, terwijl als ze weten dat je op dieet bent, het makkelijker zal zijn om te weigeren. 

Familie en vrienden kunnen je helpen om je doelen te bereiken. Vertrouw niet alleen op het gewicht; pak een kledingstuk dat strak zit en houd je voortgang in de gaten door te zien hoe los het wordt.

Breng wijzigingen aan die u niet echt iets kosten, bijvoorbeeld vervang volle volle mayonaise door een alternatief met minder vet. Je kunt nog steeds de dingen hebben die je lekker vindt, maar met minder calorieën.

Smaakpapillen passen zich aan – gebruik magere melk en na twee weken geef je er de voorkeur aan volle melk, zelfs als je er een hekel aan had om mee te beginnen.

Volg uw voortgang. Weeg jezelf een keer per week op hetzelfde tijdstip van de dag – ’s ochtends, vóór het ontbijt, is meestal het beste. Houd uw gewicht bij, zodat u uw voortgang kunt volgen.

Uw ideale gewicht behouden

Zodra u uw streefgewicht hebt bereikt, bent u niet thuis en veilig. Je moet werken om het gewicht weg te houden en in sommige opzichten kan dit net zo uitdagend zijn als het dieet zelf

Vergeet niet dat het je oude eetgewoonten waren die ervoor gezorgd hebben dat je te zwaar was in de eerste plaats, dus gewoon teruggaan naar je oude manier van eten zal het gewicht alleen maar teruggeven. 

Je kunt het regime enigszins ontspannen, maar de gezonde eetgewoonten die je tijdens je gewichtsverlies hebt ontwikkeld, moeten de rest van je leven de basis vormen van je eet regime.

Dieet voor gewichtsverlies is niet gemakkelijk, vooral niet als je voor het eerst begint. Het is de moeite waard, zowel om gezondheidsredenen als om het feit dat je je gewoon beter voelt! 

Na verloop van tijd passen je smaakpapillen zich aan en houd je van gezondere keuzes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn