Zoek
Sluit dit zoekvak.

Depressie symptomen en waarschuwingssignalen

Depressie symptomen en waarschuwingssignalen

Depressie herkennen en de hulp krijgen die je nodig hebt

Af en toe een beetje down zijn is een normaal onderdeel van het leven. Maar als emoties zoals hopeloosheid en wanhoop de aandacht krijgen en gewoon niet overgaan, kan je depressief zijn.

Depressie maakt het moeilijk om te functioneren en te genieten van het leven zoals jij dat ooit deed. Gewoon proberen om de dag door te komen kan overweldigend zijn. Maar hoe hopeloos je je ook voelt, je kunt beter worden.

Door de oorzaak van je depressie te begrijpen en de verschillende symptomen en soorten depressie te herkennen, kan je de eerste stap zetten om je beter te voelen en het probleem te overwinnen.

Wat is een depressie

Depressie is een veel voorkomende stemmingsstoornis. Meer dan alleen verdriet als reactie op de tegenslagen en tegenslagen in het leven, de depressie verandert hoe je denkt, voelt en functioneert in je dagelijkse activiteiten.

Het kan interfereren met je vermogen om te werken, studeren, eten, slapen en van het leven te genieten. De gevoelens van hopeloosheid en waardeloosheid kunnen intens en onverbiddelijk zijn, met weinig of geen opluchting.

Terwijl sommige mensen depressie beschrijven als “leven in een zwart gat” of een gevoel van naderend onheil hebben, voelen anderen zich levenloos, leeg en apathisch. Vooral mannen kunnen zich boos en rusteloos voelen.

Ongeacht hoe je depressies ervaart, onbehandeld kan het een ernstige gezondheidstoestand worden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat gevoelens van hulpeloosheid symptomen van depressie zijn en niet de realiteit van je situatie.

Er zijn tal van krachtige zelfhulpstappen die je kan nemen om je humeur te verbeteren, depressies te overwinnen en je levensvreugde te herwinnen.

Wat zijn de symptomen van depressie

Depressie varieert van persoon tot persoon, maar er zijn enkele veel voorkomende klachten en symptomen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen deel kunnen uitmaken van de normale dieptepunten van het leven.

Maar hoe meer symptomen je hebt, hoe sterker ze zijn en hoe langer ze hebben geduurd, hoe waarschijnlijker het is dat je depressief bent.

10 veel voorkomende symptomen van depressie

 1. Gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid. Een sombere kijk – niets wordt ooit beter en er is niets dat je kunt doen om je situatie te verbeteren
 2. Verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Het maakt je niet meer uit van vroegere hobby’s, sociale activiteiten of seks. Je bent je vermogen kwijtgeraakt om vreugde en plezier te voelen.
 3. Eetlust- of gewichtsveranderingen. Aanzienlijk gewichtsverlies of gewichtstoename – een verandering van meer dan 5% van het lichaamsgewicht in een maand.
 4. Slaap verandert. Ofwel slapeloosheid, vooral in de vroege uren van de ochtend wakker worden, of verslapen.
 5. Woede of prikkelbaarheid. Je geagiteerd, rusteloos of zelfs gewelddadig voelen. Je tolerantieniveau is laag, je humeur is kort en alles en iedereen reageert op je zenuwen.
 6. Verlies van energie. Je moe voelen, traag en fysiek leeg zijn. Je hele lichaam kan zwaar aanvoelen, en zelfs kleine taken zijn uitputtend of duren langer om te voltooien.
 7. Zelfhaat. Sterke gevoelens van waardeloosheid of schuld. Je hebt scherpe kritiek op jezelf voor waargenomen fouten en fouten.
 8. Roekeloos gedrag. Je neemt deel aan escapistisch gedrag, zoals drugsmisbruik, compulsief gokken, roekeloos autorijden of gevaarlijke sporten.
 9. Concentratie problemen. Problemen met scherpstellen, beslissingen nemen of dingen onthouden.
 10. Onverklaarbare pijntjes en kwalen. Een toename van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, spierpijn en maagpijn.
 
DEPRESSIE SYMPTOMEN EN WAARSCHUWINGSSIGNALEN

Is het een depressie of een bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis, ook wel bekend als manische depressie, omvat ernstige verschuivingen in stemmingen, energie, denken en gedrag. Omdat het in de lage fase zo lijkt op depressie, wordt het vaak over het hoofd gezien en verkeerd gediagnosticeerd.

Dit kan een ernstig probleem zijn, omdat het nemen van antidepressiva voor bipolaire depressie de aandoening zelfs erger kan maken. Als je ooit door fases bent gegaan waar je last had van overmatige gevoelens van euforie, een verminderde behoefte aan slaap, racistische gedachten en impulsief gedrag, overweeg dan om geëvalueerd te worden voor een bipolaire stoornis.

Depressie en zelfmoordrisico

Depressie is een belangrijke risicofactor voor zelfmoord. De diepe wanhoop en hopeloosheid die samengaat met depressie kan van zelfmoord de enige manier maken om aan de pijn te ontsnappen.

Als je een geliefde met een depressie heeft, neem dan zelfmoordpraat of -gedrag serieus en let op de waarschuwingssignalen:

 • Over zelfmoord of zelfbeschadiging praten
 • Het uiten van sterke gevoelens van hopeloosheid of vastzitten
 • Een ongewone preoccupatie met de dood of sterven
 • Roekeloos handelen, alsof ze een doodswens hebben (bijvoorbeeld te hard rijden door rode lichten)
 • Bellen of mensen bezoeken om vaarwel te zeggen
 • Zaken regelen (waardevolle bezittingen weggeven, losse eindjes vastbinden)
 • Dingen zeggen als “Iedereen zou beter af zijn zonder mij” of “Ik wil eruit”
 • Een plotselinge overgang van extreem depressief naar kalm en gelukkig handelen
 • Denk je dat een vriend of familielid zelfmoord overweegt, moet je je bezorgdheid uiten en onmiddellijk hulp zoeken. 

Als je suïcidaal bent

Als je zich depressief of suïcidaal voelt, lijken je problemen niet tijdelijk – ze lijken overweldigend en permanent. Maar met de tijd zal je je beter voelen, vooral als je hulp krijgt. Er zijn veel mensen die je in deze moeilijke tijd willen ondersteunen, dus neem contact op!

Hoe depressieve symptomen variëren met geslacht en leeftijd

Depressie varieert vaak naar leeftijd en geslacht, met symptomen die verschillen tussen mannen en vrouwen, of jonge mensen en oudere volwassenen.

Depressieve mannen

Depressieve mannen zullen minder snel gevoelens van zelfhaat en hopeloosheid erkennen. In plaats daarvan klagen ze over vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en verlies van interesse in werk en hobby’s. Ze hebben ook meer kans om symptomen te ervaren zoals boosheid, agressie, roekeloos gedrag en drugsmisbruik.

Depressieve vrouwen

Vrouwen hebben meer kans depressiesymptomen te ervaren, zoals uitgesproken schuldgevoelens, overmatig slapen, te veel eten en gewichtstoename. Depressie bij vrouwen wordt ook beïnvloed door hormonale factoren tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze. Sterker nog, postpartumdepressie treft tot 1 op de 7 vrouwen die na de bevalling depressief zijn.

Depressieve tieners

Prikkelbaarheid, woede en opwinding zijn vaak de meest opvallende symptomen bij depressieve tieners – niet verdrietig. Ze kunnen ook klagen over hoofdpijn, buikpijn of andere lichamelijke klachten.

Depressieve ouderen

Oudere volwassenen hebben de neiging om meer te klagen over de lichamelijke dan de emotionele tekenen en symptomen van depressie: dingen als vermoeidheid, onverklaarbare pijntjes en geheugenproblemen. Ze kunnen ook hun persoonlijke uiterlijk verwaarlozen en stoppen met het nemen van de nodige medicijnen voor hun gezondheid.

Soorten depressie

Depressie komt in vele vormen en vormen. Weten welk type depressie je heeft, kan je helpen je symptomen onder controle te houden en de meest effectieve behandeling te krijgen.

Grote Depressie

Grote depressie komt veel minder vaak voor dan milde of matige depressie en wordt gekenmerkt door ernstige, meedogenloze symptomen. Onbehandeld houdt ernstige depressie gewoonlijk ongeveer zes maanden aan.

Sommige mensen ervaren slechts één enkele depressieve episode in hun leven, maar ernstige depressie kan een terugkerende stoornis zijn.

Atypische depressie

Atypische depressie is een veel voorkomend subtype van ernstige depressie met een specifiek symptoompatroon. Het reageert beter op sommige therapieën en medicijnen dan andere, dus het kan nuttig zijn om het te identificeren.

Mensen met een atypische depressie ervaren een tijdelijke stemmingsstijging als reactie op positieve gebeurtenissen, zoals na het ontvangen van goed nieuws of tijdens het uit eten gaan met vrienden.

Andere symptomen van atypische depressie zijn gewichtstoename, verhoogde eetlust, excessief slapen, een zwaar gevoel in de armen en benen en gevoeligheid voor afstoting.

Dysthymia (terugkerende, milde depressie)

Dysthymia is een vorm van chronische “laaggradige” depressie. Meer dagen dan niet, voel je je licht of matig depressief, hoewel je misschien korte periodes van normaal humeur hebt.

De symptomen van dysthymie zijn niet zo sterk als de symptomen van ernstige depressies, maar ze duren lang (minimaal twee jaar).

Sommige mensen ervaren ook depressieve episodes bovenop dysthymie, een aandoening die bekend staat als ‘dubbele depressie’.

Als je last hebt van dysthymie, heb je misschien het gevoel dat je altijd depressief bent geweest. Of misschien denkt u dat uw continue lage humeur “precies zoals u bent” is.

Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

Voor sommige mensen leiden de verminderde daglichturen in de winter tot een vorm van depressie die bekend staat als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). SAD treft ongeveer 1% tot 2% van de bevolking, met name vrouwen en jongeren.

SAD kan je een heel ander persoon maken dan wie je bent in de zomer: hopeloos, verdrietig, gespannen of gestrest, zonder interesse in vrienden of activiteiten waar je normaal van houdt.

SAD begint meestal in de herfst of winter wanneer de dagen korter worden en blijven tot de helderdere dagen van de lente.

Depressie oorzaken en risicofactoren

Hoewel sommige ziekten een specifieke medische oorzaak hebben, is een behandeling eenvoudiger, waardoor depressie gecompliceerder is. Depressie is niet alleen het gevolg van een chemische onevenwichtigheid in de hersenen die eenvoudig met medicatie kan worden genezen.

Het wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Met andere woorden, je levensstijlkeuzes, relaties en coping vaardigheden zijn net zo belangrijk of zelfs meer van belang dan genetica.

Risicofactoren die je kwetsbaarder maken voor depressie zijn

 • Eenzaamheid en isolatie
 • Gebrek aan sociale steun
 • Recente stressvolle levenservaringen
 • Familiegeschiedenis van depressie
 • Huwelijks- of relatieproblemen
 • Financiële druk
 • Vroegschoolse trauma of misbruik
 • Alcohol- of drugsmisbruik
 • Werkloosheid of gebrek aan werkgelegenheid
 • Gezondheidsproblemen of chronische pijn

De oorzaak van je depressie helpt de behandeling bepalen

Het begrijpen van de onderliggende oorzaak van je depressie kan je helpen het probleem te overwinnen. Als je bijvoorbeeld depressief bent vanwege een baan om een doodlopende weg, is de beste behandeling misschien het vinden van een bevredigender carrière dan alleen het nemen van een antidepressivum. Als je nieuw bent in een gebied en je eenzaam en verdrietig voelt, zal het vinden van nieuwe vrienden je waarschijnlijk meer een stemming boost geven dan naar therapie gaan. In dergelijke gevallen wordt de depressie verholpen door de situatie te veranderen.

Wat je kunt doen om je beter te voelen

Als je depressief bent kan het aanvoelen alsof er geen licht aan het einde van de tunnel is. Maar er zijn veel dingen die je kunt doen om je stemming op te heffen en te stabiliseren. De sleutel is om te beginnen met een paar kleine doelen en langzaam vanaf daar te bouwen, probeer elke dag een beetje meer te doen. Je beter voelen kost tijd, maar je kunt er komen door positieve keuzes voor jezelf te maken.

Om gaan met depressie

Contact met andere mensen. Isolatie is een brandstof voor depressie, dus hou contact met vrienden en geliefden, zelfs als je het gevoel hebt alleen te zijn of geen last voor anderen wilt zijn.

De éénvoudige handeling om persoonlijk met iemand te praten over hoe jij je voelt kan een enorme hulp zijn. De persoon met wie je praat, hoeft je niet te kunnen genezen. Hij of zij moet gewoon een goede luisteraar zijn – iemand die aandachtig luistert zonder te worden afgeleid of te oordelen.

Ga aan de slag. Als je depressief bent, kan uit bed komen ontmoedigend zijn, laat staan een beetje beweging nemen. Maar regelmatige lichaamsbeweging kan net zo effectief zijn als antidepressiva bij het tegengaan van de symptomen van depressie.

Maak een korte wandeling of zet wat muziek op en dans rond. Begin met kleine activiteiten en bouw vanaf daar op.

Eet een gemoedsstemmend dieet die je een boost geeft. Verminder je inname van voedingsmiddelen die je gemoedstoestand negatief kunnen beïnvloeden, zoals cafeïne, alcohol, transvetten, suiker en geraffineerde koolhydraten.  En het verbeteren van stemmingsbevorderende voedingsstoffen zoals Omega-3 vetzuren.

Vind manieren om opnieuw met de wereld om te gaan. Breng wat tijd door in de natuur, zorg voor een huisdier, doe vrijwilligerswerk, haal een hobby op waar je vroeger fan van was (of neem een nieuwe). In het begin zal je er geen zin in hebben, maar als je weer deelneemt aan de wereld zal je je beter gaan voelen.

Wanneer professionele hulp zoeken

Als ondersteuning door familie en vrienden en positieve veranderingen in levensstijl niet voldoende zijn, is het misschien tijd om hulp te zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Er zijn veel effectieve behandelingen voor depressie, waaronder:

Behandeling. Een effectieve behandeling voor depressie omvat vaak het raadplegen van een therapeut die je hulpmiddelen kan bieden om depressie vanuit verschillende invalshoeken te behandelen en je te motiveren om de nodige actie te ondernemen.

Therapie kan je ook de vaardigheden en het inzicht bieden om te voorkomen dat een depressie terugkomt. Medicatie kan noodzakelijk zijn als je suïcidaal of gewelddadig bent.

Maar hoewel het de symptomen van depressie bij sommige mensen kan helpen verminderen, is het geen remedie en is het meestal geen lange termijn oplossing. Het heeft ook bijwerkingen en andere nadelen, dus het is belangrijk om alle feiten te kennen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn