Search
Close this search box.

De Mysterieuze Verbinding Tussen Darmen en Hersenen

DE MYSTERIEUZE VERBINDING TUSSEN DARMEN EN HERSENEN

Onderzoekproject in de Universiteit van Tulsa.

Met een frisse pint en enkele comfortabele zetels besloten de neurowetenschappers, Bär K.S. Khalsa SS, Emily Adamic, Rahel Hagos, Keller Mink, Emily Choquette, Abhinita Precumac, Mc Kenna Garland en Charles Verdonk te brainstormen in de Universiteit van Tulsa. Nu hun vorige onderzoekproject met succes is afgerond, willen ze de darm-hersen-as eens degelijk onder de loep nemen. Waaruit bij hen uiteraard meteen de vraag opduikt

Hoe kan je dit het best aan boord leggen?”

🧪 Een darmonderzoek van het volledige darmstelsel is geen sinecure waar echt wel iets speciaals voor uit de hoek moet komen. Daarom nemen ze Veerle Coupé, een technische onderlegde dame, onder de arm. Zij moet een piepklein toestelletje bedenken dat langsheen de maag en binnen de darmen vlot kan worden getransporteerd.

De neurowetenschappers

Je moet deze wetenschappers niet vertellen dat de darmen van een mens nauwe contacten onderhouden met de hersenen. Dit weten ze ondertussen al enkele jaren.

Het spijsverteringsstelsel heeft een eigen zenuwstelsel dat communiceert met het centrale- via de nervus vagus (een zenuwbaan) en het orthosympatische zenuwstelsel. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus onder elk sleutelbeen. Ze geven allebei vooral informatie door in de richting van het lichaam naar de hersenen.

De menselijke darmen slagen erin om 90 procent van het hormoon serotonine en dopamine aan te maken. Het overige deel van gelukstofjes wordt door de hersenen aangemaakt. De darmen hebben, op dit gebied, veruit de bovenhand.

Bij een positieve vaststelling worden er dus ook in je hersenen dopamine of serotonine vrijgegeven. Waardoor de stemming van de mens meteen enkele graden stijgt.

In de darmen helpt ook je darmflora. Is die tevreden over wat ze ontmoeten laten ze serotonine vrij. Dit stellen de gevoelige zenuwuiteinden in je darmen meteen vast. Waarna ze tegelijk een signaal naar je hersenen verzenden met de boodschap: alles prima in orde in het buikdomein!

Het goed functioneren van het verteringsstelsel zit dan ook in het bovenste laadje van je goedbevinden. Als dat niet het geval is, door de overwoekering van schimmels of gisten in je darmen of ook door stress of andere darmstoornissen, worden er geen gelukstofjes losgelaten en voel je je echt niet blij, soms zelfs depressief of echt ziek. Een gezonde voeding waar je goede bacteriën tuk op zijn en een gerelaxte houding is dus echt wel een aanrader

Veerle Coupé

Na veel uitproberen is Veerle er uiteindelijk in geslaagd om een kleine vibrerende capsule voor het onderzoek in de darmen samen te stellen. Het apparaatje zal tegen de darmwanden trillen en tegelijk de neurale reacties meten die eruit voortkomen. Signalen worden vanuit het geavanceerde ding naar röntgenscans doorgesluisd waarop specifieke gebieden in de hersenen oplichten.

Een groep gezonde mannelijke en vrouwelijke proefpersonen tussen de 18 en 40 jaar wordt opgezocht en in kleine groepen voor het experiment uitgenodigd. Na een korte voordracht over de toedracht van het experiment wordt Paul, Suzanne en Kees voorzien van tal van sensoren die als een badmuts op hun hoofd wordt aangebracht. Daarna mochten ze de totaal ontsmette capsule inslikken. Suzanne had daar wel een beetje moeite mee. Ze leek over een nauwere slokdarm te beschikken. Maar uiteindelijk was ze er toch in gelukt.

Het capsuletje had drie verschillende reactiemogelijkheden: een zwak, een normaal en een sterk trillingsvermogen. Je kon het op afstand met een toestel bedienen. Ook hun lichamen werden gescand. Zo kon je zien hoe het meetinstrumentje, langzaam maar zeker, doorheen de werkende maag verder reist en vervolgens in het darmstelsel belandt. Als Bär K.S. het toestel op zwak signaal zet, komt er van de deelnemers totaal geen respons. Deze trilling is echt wel te zwak. Op de normale en sterke trillingen reageren ze onmiddellijk. De darmen zijn duidelijk zichtbaar op de röntgenscans en specifieke gebieden in de hersenen lichten op bij de darmtrillingen. De gewaarwording op de sterke trilstand is uiteraard door hen wel het best waarneembaar. Ze kunnen ook goed de plaats aanwijzen waar dit gebeurt.

Het besluit der neurowetenschappers

Allen vinden het een grote doorbraak in het onderzoek naar de werking van de hersen-darm-as. Ze hebben gemerkt dat er duidelijk iets gebeurde in de darmen tijdens de trilstimulatie en dat de hersenen daarop onmiddellijk reageerden.

Bovendien ontdekten ze dat de trillingen van de capsule naast een onmiddellijke reactie ook een vertraagde zenuwreactie uitlokte in bepaalde delen van de hersenen. Deze neurale bevindingen worden door de onderzoekers ‘evoked potentials’ genoemd. Ze bleken toe te nemen als de stimulatie in de darmen werd opgevoerd. Daarnaast bleken deze hersenresponses sterk overeen te komen met de mate van aanvoelen en aanwijzen van de prikkel. Deze ontdekking maakt, volgens hen, de weg vrij om de neurale processen die schuilgaan achter de darm-breinverbinding op een nieuwe manier te meten en te beoordelen.

De studie kan van groot nut zijn voor mensen met bepaalde darmaandoeningen

De studie kan van groot nut zijn voor mensen met bepaalde darmaandoeningen. De onderzoekers konden namelijk door de trillingen en de stimulaties die de capsule in het maagdarmstelsel uitvoerde de plaatsen ontdekken waar dit veroorzaakt wordt en dit ook zien in de buikholte met de hulp van de röntgenscans. Ze vinden dit een echte doorbraak.

Omdat ze nauwkeuriger kunnen bepalen op welke plekken in de darm deze darm-brein connecties plaatsvinden. Zo hebben ze een belangrijke nieuwe manier in handen om zintuiglijke sensaties uit de onderbuik te onderzoeken. Ze hopen dat dit in de nabije toekomst kan leiden tot de ontwikkeling van waarachtige nieuwe behandelingen op maat voor mensen met een aandoening waarbij de hersen-darm-as een grote rol speelt. Ze denken daarbij vooral aan eetstoornissen zoals anorexia of boulimia en maagdarmziekten zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) of onverklaarbare maagklachten.

🧠🥦 De ontdekking van de mysterieuze verbinding tussen onze darmen en hersenen opent een wereld van mogelijkheden voor gezondheid en welzijn!

Toto Animo

Toto Animo

Als gastblogger Toto Animo sta ik te popelen om mijn kennis en enthousiasme met jullie te delen. Mijn nieuwsgierige karakter heeft me in veel uiteenlopende onderwerpen geïnteresseerd, en ik geloof dat het ontdekken van een gezondere levensstijl een reis is die we samen kunnen aangaan.

Berichten van gastblogger Toto Animo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn