collageensupplement

collageensupplement
Inhoud van dit artikel

Dingen die u moet weten voordat u een collageensupplement neemt

collageensupplementHet bestaande bewijs bij collageensupplement is wankel, maar de potentiële voordelen zijn indrukwekkend. Snel en recent zijn aminozuren big business geworden. 

Of je nu op zoek bent naar een collageensupplement, een bottenbouillon of zelfs vlees en zuivelproducten, de verschillende aminozuren waaruit deze eiwitten bestaan zijn wat je koopt en binnenkrijgt.

Je lichaam gebruikt aminozuren om spieren, botten, kraakbeen, huid, haar, bindweefsel en nog veel meer te bouwen. Er zijn veel verschillende soorten aminozuren. Het type dat voorkomt in collageen is het meest voorkomende in je lichaam, dankzij de rol die ze spelen bij het vormen van je bindweefsel en huid.

Als je bedenkt dat de collageenproductie van je lichaam afneemt naarmate je ouder wordt, en dat er voldoende collageen nodig is voor sterke botten gewrichten en huid, lijkt het toevoegen van collageen aan je dieet een goed idee. 

Daarom zijn veel supplementenmakers begonnen met het verkopen van collageenpoeders en -pillen. Deze zijn grotendeels gemaakt van ‘delen van dieren’ meestal botten of huid van koeien, of schubben van vissen. (Veganisten, let op.)

Maar doen deze supplementen echt iets? Dit is wat je moet weten.

Er zijn verschillende soorten collageen. Er zijn meer dan twaalf soorten collageen, elk samengesteld uit verschillende peptide of aminozuren. Verschillende soorten vormen huid en pezen in tegenstelling tot kraakbeen. 

Uitzoeken welke uw gezondheid kan helpen, is lastig gebleken. Supplementen die collageen bevatten, variëren enorm.

In de meeste gevallen als u een poeder van collageenpeptiden koopt, koopt u gehydrolyseerd type-I-collageen dat is geëxtraheerd uit dierlijke huiden of botten of visschubben. 

Gehydrolyseerd betekent eenvoudigweg dat de aminozuurketens zijn opgesplitst in kleinere éénheden, een proces dat het mogelijk maakt om op te lossen in zowel warme als koude vloeistoffen.

Dit type collageen is ongelooflijk populair geworden doordat je het aan alles kunt toegevoegen, van warme koffie en soepen tot koud brouwen en smoothies. Het bevat ook een eiwitpunch, met een portie van 2 schepjes van de meeste collageenpeptiden die ongeveer 18 gram leveren.

Het meest complete onderzoek heeft te maken met gezamenlijke gezondheid

Teruggaand tot ten minste het begin van de jaren negentig, hebben studies collageensuppletie gekoppeld aan verminderde symptomen van osteoartritis en reumatoïde artritis. 

In een recente studie in het International Journal of Medical Sciences ondervonden vier van de vijf patiënten met osteoartritis die dagelijks een orale dosis van 40 mg niet-gedenatureerd type II collageen (“UC-II”) innamen, minder pijn en hun pijn daalde gemiddelde van 26%.

In tegenstelling tot type-I collageen, zoals hierboven vermeld, is type II collageen afkomstig van kippenkraakbeen, geen koeienbeenderen en huiden of schubben.Wat niet duidelijk is, is hoe het collageen in het supplement de gewrichten van de OA-patiënten daadwerkelijk hielp.

In plaats van een bijdrage te leveren aan de aanvoer van collageen of kraakbeen in uw lichaam, kunnen deze supplementen de ontsteking verminderen, wat de OA-symptomen zou verbeteren, schrijven de auteurs van die studie. 

De effectiviteit van collageen als het gaat om artritis en gewrichtspijn staat nog steeds ter discussie, maar er is voldoende veelbelovend onderzoek om het een kans te geven.

De voordelen van de huid zijn beter te schetsen

collageenPraat met voedingswetenschappers, en zij zullen je vertellen dat één van de grootste fouten die ze horen als het gaat om voedsel en supplementen, ervan uitgaat dat iets dat je slikt, verandert in hetzelfde iets in je lichaam. 

Dat is niet echt hoe spijsvertering en biochemie werken.

“Het collageen wordt verteerd door je maag-darmkanaal, omdat het niet is gebouwd om de enorme pH-veranderingen in de darm te overleven”.

Een onderzoek in het International Journal of Clinical Pharmacological Research wees uit dat de spijsverteringsenzymen en zuren van je maag, zoals pepsine en zoutzuur, hydrolyseerden van collageen, het type dat voorkomt in de meeste collageenpeptide-poeders. 

Maar dezelfde studie wees uit dat collageen van type II (UC-II) mogelijk door je darm glipt zonder de chemische structuur te verliezen. Natuurlijk, hoe meer we leren over de menselijke ingewanden, hoe meer we ons realiseren dat we de kracht en het belang ervan al lang hebben onderschat. 

Meer onderzoek heeft enkele collageenpeptiden gekoppeld aan verminderde huidrimpels en gezondere huid, dus het is mogelijk dat een nieuwe ontdekking al het anekdotische bewijs dat collageenpoeders verbindt met spijker- en haarvoordelen, verklaart. Maar op dit moment zijn er veel meer vragen dan antwoorden.

Collageensupplementen kunnen je darmen versterken

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde aminozuren die in collageen worden aangetroffen, in het bijzonder glycine, GI-ontstekingen kunnen verminderen, de spijsvertering helpen en de aandoening die bekend staat als leaky gut syndrome helpen oplossen.

Maar nogmaals, het bewijsmateriaal is gemengd – en het meeste had geen betrekking op collageenpoeders of -supplementen, maar in plaats daarvan werd gekeken naar specifieke aminozuren in een laboratoriumomgeving.

Het huidige bewijs suggereert dat gepoederd (gehydrolyseerd) collageen je darmen geen pijn zal doen, dus het kan de moeite waard zijn om het te proberen als je problemen hebt.

Er zijn enkele vervuilingsproblemen

Aangezien dit spul voornamelijk afkomstig is van gemalen delen van dieren, zou men het gehalte aan zware metalen moeten kennen.

Sommige studies hebben aangetoond dat dierlijke botten of huiden bronnen van gevaarlijke metalen zoals lood kunnen zijn, en dus zou het consumeren van veel collageenpoeders of pillen gebruikers aan die risico’s blootstellen. 

Aan de andere kant is er niet veel bewijs dat suggereert dat collageensupplementen een risico vormen voor blootstelling aan zware metalen.

Om veilig te zijn wordt aangeraden om een supplement te nemen dat was gecontroleerd en gecertificeerd door een derde partij voor contaminanten.

De FDA reguleert deze supplementen niet

Zoals het geval is met een supplement, komt de FDA er niet in en neemt een kijkje, tenzij de fabrikant van een product beweert dat zijn supplement ziekte kan genezen, of er iets misgaat en mensen ziek worden.

Om deze reden is het een eerste prioriteit bij het proberen van een collageensupplement date r kwaliteitscontrole en veiligheid is. Om dat te krijgen, moet je op zoek gaan naar supplementen die op contaminanten zijn gecontroleerd door een geloofwaardige externe veiligheidsgroep als NSF.

Een bedrijf genaamd Vital Proteins maakt een collageenpeptidenproduct dat de NSF heeft gecertificeerd. Als je een collageensupplement gedurende 2-3 maanden wilt proberen, zou de gezondheidsrisico’s minimaal moeten zijn en zou dat voordelen moeten opleveren.

Als u geïnteresseerd bent in een type II collageen, het soort dat is afgeleid van kraakbeen dat robuuster onderzoek naar gezamenlijke gezondheid heeft, maakt een bedrijf genaamd BioCell een product dat, hoewel het niet door NSF is gecertificeerd, gezamenlijke en huidvoordelen heeft zonder negatieve kant effecten in twee voorlopige proeven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn