Coeliakie of gluten intolerantie

gluten intolerantie
Inhoud van dit artikel

Coeliakie of gluten intolerantie is een auto- immuunziekte

gluten intolerantieHeel wat mensen krijgen te maken met gluten intolerantie. Dit wil eigenlijk zeggen dat men geen voedsel verdraagt op basis van tarwe. Het is in het eerste levensjaar dat deze ziekte zich meestal ontwikkelt.

Toch kunnen de klachten ook opduiken op latere leeftijd. Alhoewel de klachten soms heel zichtbaar zijn. 

Toch zijn er nog dokters die het verband niet meteen als gluten intolerantie zien of leggen. Deze aandoening kan je leven drastisch veranderen en ook extra kosten met zich meebrengen.

Men zal zich ook aan een bepaalde levenswijze moeten houden. Je kan stellen dat je nauwkeurig en gedisciplineerd een glutenvrij dieet zal moeten volgen.

Eens gluten intolerantie altijd gluten intolerantie

Door het feit dat coeliakie een auto-immuun ziekte is, betekent dit dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen weefsel. Gluten intolerantie is de oorzaak van menig darmprobleem. 

Beschadiging aan de dunne darm, ontsteken van het darm slijmvlies, ook botontkalking op termijn, bloedarmoede en depressie kunnen de kop op steken.

Deze auto-immuun ziekte komt ook regelmatig voor bij mensen met suikerziekte type 1 of mensen met schildklierafwijkingen, zelfs bij mensen met het Down- syndroom van Williams.

Wat te doen wanneer de diagnose is bevestigd

Is het bevestigd dat je een intolerantie hebt, dan zal je actie moeten ondernemen. Je kan naar een diëtiste gaan en een glutenvrij dieet op maat laten samenstellen of je kan eventueel kiezen voor een erkend dieet.

Een glutenvrij dieet opstellen is toch niet zo éénvoudig als men denkt. Want gluten komt in een grote hoeveelheid voeding terug. 

Het samenstellen van een glutenvrij dieet is een dus is een echt monnikenwerk. Je zou verschieten welke producten allemaal op de verboden lijst staan.

Inkopen doen met een vergrootglas

Om inkopen te doen kan je beter een goede leesbril of vergrootglas meenemen. De lettertjes die op de producten voorkomen zijn bijna onmogelijk te lezen. 

Vaak staan er ook nog wetenschappelijke namen bij, zodat je dikwijls helemaal het noorden kwijtraakt. Glutenvrije producten kosten ook nog eens een smak geld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn