Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is avocado ongezond of zijn ze een gezonde aanvulling op uw dieetplan

avocado

Avocado gezond of ongezond?

Goede vraag! Avocado’s hebben de naam erg gezond te zijn. Je komt ze dan ook overal tegen, maar is dit terecht? Zijn avocado’s echt zo gezond als we denken? Laten we je maar meteen gerust stellen. Avocado’s zijn gezond en zeker niet ongezond, mits je avocado’s normaal consumeert . Meer weten over in hoeverre avocado gezond of ongezond zijn? Lees dan vooral verder! We vertellen je alles over de avocado zelf, de calorie inname, de voedingsstoffen en het gebruik.

Avocado's worden vaak verkeerd beoordeeld.

Hoewel je ze misschien als groenten zou kunnen beschouwen, is het feit dat een avocado eigenlijk een vrucht is die rijk is aan voedingsstoffen. En hoewel ze veel calorieën en vet bevatten, maakt dat ze niet slecht voor je gezondheid.

Avocado’s zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die de gezondheid van het hart en de basisfuncties van het lichaam bevorderen. Wanneer u ze met mate opeet, kunnen avocado’s een gezonde aanvulling zijn op uw dieetplan.

Calorie inname

Veel mensen, vooral degenen die hun calorie-inname bekijken, vermijden avocado’s vanwege hun hoge caloriegehalte en vetgehalte. 230 gram avocado bevat 240 calorieën en 22 gram vet. Vergelijk dit met 184 gram broccoli, die slechts 52 calorieën en .6 gram vet bevat, of 180 gram groene bonen met 44 calorieën en 3 gram vet.

Als je geniet van de zoete nootachtige smaak van avocado’s in je salade, maar je let op je gewicht, kies dan voor slechts een kleine hoeveelheid avocado en meng je salade in plaats daarvan met veel caloriearme groenten en fruit.

Avocado en vetten

Het eten van enkelvoudig onverzadigde vetten, die worden gevonden in avocado’s, in plaats van verzadigde of transvetten, die worden gevonden in dierlijke en zuivelproducten en verwerkt voedsel, kan helpen bij het verlagen van uw cholesterol.

Je lichaam heeft wat vet nodig om te helpen met de hormoonproductie, vult je interne organen op, houdt je haar en huid gezond en absorbeert bepaalde vitamines.

Je moet proberen om tussen 25 en 35 procent van je dagelijkse calorieën te eten van vetten, voornamelijk onverzadigde variëteiten. Voor een dieet met 2000 calorieën is dit tussen 55 en 77 gram vet per dag. Een portie avocado past in deze aanbevelingen.

Voedingstoffen in avocado

230 gram avocado biedt een schat aan voedingsstoffen die een goede gezondheid bevorderen. Je krijgt 10 gram vezels binnen, wat helpt de spijsvertering soepel te laten verlopen en kan bijdragen aan een lager cholesterolgehalte, waardoor de gezondheid van het hart wordt bevorderd.

Deze portie avocado biedt ook 15 milligram vitamine C, 52 microgram vitamine K, wat essentieel is voor de bloedstolling, 3 milligram vitamine E, 122 microgram folaat, een B-vitamine, die helpt bij de productie van rode bloedcellen en 728 milligram kalium, dat is meer kalium dan een kleine banaan.

Overzicht alle voedingsstoffen

Benieuwd welke voedingsstoffen er precies zitten in een avocado? We zetten ze voor je op een rijtje: Vitamine C, Vitamine E, Vitamine K, Vitamine B6, Vitamine B2, Vitamine B3, Folaat, Vitamine B5, Magnesium, Kalium, Zinj, Fosfor, Koper, Ijzer, Mangaan, Luteïne en Zeaxanthine. 

Gebruik van avocado

Naast het toevoegen van avocado’s in uw salades, werkt de romige textuur van avocado’s goed in groene smoothies of dipsauzen. Maak een klassieke guacamole met limoensap en knoflook en geniet ervan met rode paprika-repen en wortelstokjes in plaats van vette spanen. Voeg gesneden avocado toe aan eiwit-omeletten in plaats van kaas, die verzadigd vet bevat. Gebruik avocado als alternatief voor mayonaise, een andere bron van verzadigd vet, op boterhammen. Benieuwd naar een lekker recept? Een broodje avocado is heerlijk!

Leuke weetjes over de avocado

Avocado’s zijn niet alleen erg lekker, ze kennen ook nog eens een hele rijke geschiedenis. Wist u bijvoorbeeld dat er al 8000 jaar voor Christus avocado’s gekweekt werden? In Midden- en Zuid-Amerika om precies te zijn. Bizar he? Daarbij zijn avocado’s rijk aan vezels, behoren ze tot vruchtsoort en bevatten avocado’s onwijs veel voedingsstoffen. 

Enkele voordelen op een rijtje

Dat avocado’s voordelen met zich meebrengen weten we allemaal, maar wat zijn deze voordelen precies? We zetten enkele interessante voordelen voor je op een rij:

  • Avocado’s zijn goed voor de gezondheid van je hart
  • Avocado’s zijn goed voor je huid
  • Avocado’s zijn goed voor je huid en nagels
  • Avocado’s bevatten ontstekingsremmende vetzuren
  • Avocado’s zijn goed voor je cholesterol

Is een avocado nu gezond of ongezond?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, avocado’s zijn gezond. Wanneer je dus bezig bent met een gezondere levensstijl, past een avocado prima in een voedingsplan. Onthoud wel dat een avocado wel veel calorieën bevat en een relatief hoog vetgehalte heeft. Gezonde vetten weliswaar, maar ik raad aan om niet te veel avocado’s te eten. Eet je avocado’s met mate, dan kunnen avocado’s zeker een gezonde (en lekkere) aanvulling zijn op uw dieet! 

Conclusie

Avocado’s worden vaak als gezond beschouwd vanwege hun rijkdom aan voedingsstoffen, waaronder enkelvoudig onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Hoewel ze relatief veel calorieën bevatten, kunnen avocado’s een gezonde aanvulling zijn op een dieet wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Ze dragen bij aan de gezondheid van het hart, de huid, nagels en bieden ontstekingsremmende voordelen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de calorie-inname en vetten, maar over het algemeen zijn avocado’s een waardevolle toevoeging aan een evenwichtig voedingsplan.

Gerelateerd aan gezondheid

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn