5 bizarre fitness mythen om onmiddellijk te stoppen met geloven

fitness mythen
Inhoud van dit artikel

De grootste onzin als het om fitness mythen gaat

Als personal coach heb ik de grootste onzin al gehoord als het om fitness mythen gaat. Kan er een boek over schrijven, meeste van mijn klanten denken dat die fitness mythen allemaal waar zijn. Krijg regelmatig de vraag voorgeschoteld van: ik train en doe wat ik moet doen maar voor mijn sixpack (buikspieren) krijg ik geen zichtbare resultaten.

Als personal coach vertel ik ze dan dat ze waarschijnlijk toch verkeerd ingelicht zijn, dat ze geen goed advies gekregen hebben en misschien wel teveel kijken naar de marketing rond sixpacks. Met deze blog geef ik als personal trainer vijf fitness mythen mee als eye-opener.

1. No pain - no gain

De waarheid over deze fitness mythen is onzin. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden is de grootste onzin die er is. De waarheid: trainingen die je pijn bezorgen zijn de verkeerde trainingen. Men doet niet de juiste training als men er tegen op ziet om te trainen wegens de pijn die de training veroorzaakt. De beroemde quote: “no pain no gain” is je reinste onzin. Deze quote maakt deel uit van het wel schadelijke geen excuses verhaal. Het excuses verhaal vertelt namelijk dat we bij elke training sessie pijn moeten hebben.

Wel pijn hebben en trainen gaan niet samen, het is natuurlijk wel oké om zware trainingen te doen. Het is wel oké om eens de spieren te voelen branden, hard te werken en eens goed te zweten.

Hersteltrainingen zoals eens wandelen, fietsen en yoga, zijn even waardevol en nuttig als hardlopen, circuittraining en gewichtheffen. Een lichaam heeft training pauzes nodig om te kunnen herstellen. Iedere keer het lichaam tot het uiterste brengen tijdens elke trainingsessie zal uiteindelijk averechts werken met als gevolg een blessure of burn-out. Hoelang moet men sporten per dag?

2. Vrouwen worden omvangrijker van krachttrainingen

fitness mythen

De waarheid over deze fitness myhten is onzin. Coach Christiaan is mede-oprichter van SLP  en  behandelde deze mythe in detail, maar ik zal je hier de korte versie meegeven. Vrouwen worden niet omvangrijker van met gewichten te sleuren en aan krachttraining te doen. Vrouwen hebben te weinig testosteron, eten te weinig  calorieën of eiwitten om aan te komen en om enorme spieren op te bouwen.

Dus nee, krachttraining maakt vrouwen niet omvangrijker, maar wat krachttraining doet voor vrouwen is hen helpen om een gedefinieerde lichaamsbouw te krijgen. Ze krijgen ook meer energie en kracht 💪 en hun zelfvertrouwen te vergroten.

3. Vroeg in de ochtend trainen is de beste tijd om te trainen

De waarheid over deze fitness mythen is: de beste tijd om te trainen is de tijd waar men zich het beste bij voelt. Het net staat vol over wat nu de beste tijd is om te trainen? Er is maar 1 tijd die de beste tijd is om te trainen, de tijd die het beste bij de behoeften aansluit en waar men zich heel goed bij voelt. Als je kijkt op social media dan ziet men dat er heel wat verhalen zijn dat men vroeg in de ochtend traint. Maar ikzelf ben niet zo van de ochtend training, alleen als er in de dag te weinig tijd zou zijn dan overweeg ik een early bird training.

Maar men is niet verplicht om op dezelfde tijd te trainen die sommigen onder ons doen. Het is geen meerwaarde, men moet doen waar men zich goed bij voelt. Als men traint tegen de goesting in omdat dit niet de juiste tijd is, dan zal men de consistentie verliezen. Het is beter te experimenteren wanneer het de beste tijd is om te trainen, een tijdsbestek dat gepast is om dit 3 tot 5 dagen per week vol te houden.

4. Zichtbare buikspieren betekent dat je gezond bent

De waarheid over deze fitness mythen is onzin: zichtbare buikspieren zijn de grootste zwendel van onze generatie.

Een zichtbaar sixpack hebben betekent zeker niet dat men gezond is. Het betekent eerder dat je een behoorlijk laag lichaamsvetpercentage hebt om je buikspieren zichtbaar te maken. Voor sommige mensen is dat helemaal prima, maar voor anderen (waaronder tal van vrouwen) is dat ongezond.

We zijn allemaal door de marketing reclame zo geconditioneerd dat men denkt dat zichtbare buikspieren de belichaming is van gezond of fit zijn. De werkelijkheid van zichtbare buikspieren zijn een teken van een verdomd goede genetica of levensstijl waarbij men zijn favoriete voedsel weigert, met een groot calorietekort eet en meerdere uren per week traint.

5. Je moet cardio doen om af te vallen

De waarheid over deze fitness mythen is: krachttrainingen stimuleren het metabolisme veel meer dan cardio ooit zal doen.

Cardio is zeker goed voor de gezondheid, als coach pleit ik absoluut niet tegen cardio als doel om een ​​gezonder lichaam en geest te bereiken. Cardio alleen zou echter niet iemands plan moeten zijn om af te vallen. Cardio verbrandt doorgaans meer calorieën per training dan krachttrainingen, maar op lange termijn bekeken is weerstandstraining dan toch de betere keuze.

Krachttrainingen helpen om spieren op te bouwen, wat het rustmetabolisme van je lichaam verhoogt. Spieren zijn een enorm extreem metabolisch weefsel, dus hoe meer spieren men heeft, hoe meer calorieën men in rusttoestand verbrandt. Cardio is bevorderlijk voor spiergroei en helemaal niet zoals weerstandstraining dat doet, dit betekent dus dat het metabolisme in rust niet op dezelfde manier wordt beïnvloedt.

Laat ik dit duidelijk maken: als men een echte beginner is dan zal men zeker gewicht verliezen, ongeacht het welk type beweging dat men doet. Je lichaam is niet gewend om extra calorieën te verbranden, dus het eerste gewichtsverlies zal snel komen. Hoe meer men echter een bepaald type training doet, hoe efficiënter het lichaam wordt en hoe minder calorieën men verbrandt terwijl men de training doet.

Het bovenstaande is voornamelijk van tel voor cardio, omdat de kans met cardio op progressie lager is dan bij krachttraining Voorbeeld: het maakt niet uit hoeveel men gaat joggen, men zal kunnen trainen op snelheid en afstand. Wanneer men krachttraining doet, kan men de progressie op verschillende manieren manipuleren (gewichten, aantalherhalingen, sets, rustintervallen, enz.) men kan als het ware het lichaam blijven uitdagen. Steeds voortdurende uitdagingen betekenen voortdurende veranderingen in het lichaam.

Fitnessmythen zijn er in overvloed en die fitnessmythen zullen er altijd zijn. Het is aan iedereen om naar eigen goeddunken een gezondheids- of fitnessmythe te beoordelen.

Een van de belangrijkste doelen van SlankerLevenPlan is het ontrafelen van fitnessmythes die ongezonde, beperkende en schadelijke gewoonten promoten, dus zal SlankerLevenPlan dit soort berichten blijven publiceren. Ben je nieuwsgierig naar een gezondheids- of fitnessclaim, laat het ons dan weten via info@slankerlevenplan.com en we zullen ernaar kijken!

Wil  je weten hoe productief, gezond trainen eruit ziet, start dan het droogtrainen protocol voor vrouwen en mannen trainingsprogramma. Van warming-up tot cooling-down, je kunt deze workouts overal doen. Er is ook een spiermassa protocol voor mannen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn