25 tips om je zelfvertrouwen te verbeteren

25 tips om je zelfvertrouwen te verbeteren
Inhoud van dit artikel

Dit artikel is geïnspireerd door een lezer (die anoniem wil blijven) uit BE. Men vroeg mij om een artikel te schrijven over ‘eigenwaarde en zelfvertrouwen verbeteren’. Denk hiermee aan de vraag voldaan te hebben.

Zelfvertrouwen verbeteren

Zelfvertrouwen verbeteren is één van de dingen die me ervan weerhield jarenlang mijn dromen na te jagen, vooral dan de angst om te falen. Het gebrek aan zelfvertrouwen dat ik nodig had om die angst te overwinnen. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen denk ik dan, toch tot op een zekere hoogte.

De centrale vraag is eigenlijk: hoe overwin je nu die angst? Door aan je zelfvertrouwen en zelfrespect te werken? Zonder er echt in die termen over na te denken, dat is wat ik in de loop der jaren heb gedaan, en dat heeft mij geholpen om eindelijk mijn angsten te overwinnen en eindelijk mijn dromen na te streven.

Ik heb nog steeds die angsten, ongetwijfeld. Maar nu weet ik dat ik ze kan verslaan, dat ik die muur van angst kan doorbreken en aan de andere kant naar buiten kan komen. Ik heb het nu vele malen gedaan, en dat succes zal verder succes aanwakkeren.

Veel van de dingen die je voorstelt zorgen ervoor dat mensen zich beter voelen over zichzelf en zelfs bijdragen aan het opbouwen van zelfvertrouwen.

Ik ben echter geïnteresseerd in het lezen van uw bijdrage in het algemeen over dit onderwerp. Tijd nemen voor je eigen plannen en dromen, dingen op een andere manier doen dan de meeste andere mensen en in het algemeen niet noodzakelijkerwijs ‘passen’, kan best moeilijk zijn met een laag zelfvertrouwen.

Eerdere woorden zijn nooit uitgesproken. Het is bijna onmogelijk om tijd te maken voor je dromen, om los te komen van de traditionele schimmel en om echt jezelf te zijn als je een laag zelfbeeld hebt en zelfvertrouwen hebt.

Terzijde, ik weet dat sommige mensen een sterk onderscheid maken tussen zelfrespect en zelfvertrouwen. In dit artikel gebruik ik ze uitwisselbaar, zelfs als er een subtiel maar misschien belangrijk verschil is.

Het verschil is of je gelooft dat je respect verdient van anderen (zelfrespect) en of je in jezelf gelooft (zelfvertrouwen) . Uiteindelijk komen beide op hetzelfde neer en uiteindelijk geven de acties die ik hieronder noem een boost aan zowel het zelfrespect als het zelfvertrouwen.

Zelfbeeld en Lichaamsbeeld

Controle krijgen over je zelfvertrouwen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, is het dan mogelijk om dingen te doen die daar verandering in brengen? Heeft jouw zelfvertrouwen jouw controle? Hoewel het misschien niet zo lijkt, ben ik ervan overtuigd dat je dingen kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten als je weinig zelfvertrouwen hebt.

Het is niet genetisch en je hoeft niet afhankelijk te zijn van anderen om je zelfvertrouwen te vergroten. En als je gelooft dat je niet erg bekwaam bent, niet erg slim, niet erg aantrekkelijk, etc. … dat kan worden veranderd. Je kunt iemand worden die respect verdient, en iemand die kan nastreven wat hij wil, ondanks de tegenspraken van anderen.

Je kunt dit doen door de controle over je leven te nemen en controle te krijgen over je zelfvertrouwen. Door concrete acties te ondernemen die je competentie, je zelfbeeld verbeteren, kun je dat zelfvertrouwen vergroten, zonder de hulp van iemand anders. Hieronder schets ik 25 dingen die je daarbij helpen. Geen van hen is revolutionair, geen van hen zal het allemaal alleen doen.

De lijst is zeker niet alomvattend. Dit zijn slechts enkele van mijn favoriete dingen, dingen die voor mij gewerkt hebben. En je hoeft ze niet allemaal te doen, alsof dit een recept is die je beter maakt en kies degene die je aanspreken, misschien eerst een paar, en probeer ze eens. Als ze werken, probeer dan anderen. Als ze dat niet doen, probeer dan weer anderen.

25 Tips om je zelfvertrouwen te verbeteren

1. Verman jezelf.

Dit lijkt zo voor de hand liggend, maar het is verbazingwekkend hoeveel een verschil het met een douche en een scheerbeurt kan maken in je gevoelens. Gevoelens van zelfvertrouwen en zelfbeeld. Er zijn dagen geweest dat ik mijn gemoedstoestand helemaal omdraaide met dit kleine dingetje.

2. Kleed je mooi.

Een uitvloeisel van het eerste item hierboven, als je zich netjes kleed zal je een goed gevoel over jezelf hebben. Je zult je succesvol en presentabel voelen en klaar om de wereld aan te pakken. Nu, mooi aankleden betekent voor iedereen iets anders, het betekent niet noodzakelijkerwijs dat je een outfit van 1000€ draagt, maar het zou kunnen betekenen casual kleding die er mooi uitziet en presentabel is.

3. Photoshop je zelfbeeld.

Ons zelfbeeld betekent zoveel voor ons, meer dan we vaak beseffen. We hebben een mentaal beeld van onszelf en het bepaalt hoe zelfverzekerd we zijn in onszelf. Maar deze foto is niet vast en onveranderlijk. Je kunt het veranderen. Gebruik je mentale Photoshop vaardigheden en werk aan je zelfbeeld. Als het geen goede is, verander het dan. Zoek uit waarom je jezelf zo ziet en vind een manier om het op te lossen.

4. Denk positief.

Een van de dingen die ik leerde toen ik terug begon met lopen ongeveer twee jaar geleden, hoe negatieve gedachten te vervangen (zie volgend item) met positieve gedachten. Hoe ik mijn gedachten daadwerkelijk kan veranderen en daardoor grote dingen tot stand bracht. Met deze kleine vaardigheid kon ik binnen een jaar trainen voor een marathon te lopen. Het klinkt zo afgezaagd maar dit werkt. Probeer het eens als je dat nog niet hebt gedaan.

5. Dood negatieve gedachten.

Gaat hand in hand met het bovenstaande item, maar het is zo belangrijk dat ik het een apart item heb gemaakt. Je moet leren je bewust te zijn van je zelf bespreking, de gedachten die je hebt over jezelf en wat je doet. Toen ik rende begon mijn hoofd soms te zeggen: “Dit is te moeilijk. Ik wil stoppen en tv gaan kijken. ” Wel, ik leerde al snel deze negatieve zelfpraat te herkennen, en al snel leerde ik een truc die alles in mijn leven veranderde.  ik zou denken dat een negatieve gedachte een fout was, en zou alert zijn op deze bugs. Toen ik een negatieve gedachte dacht, stopte ik met lopen (mentaal natuurlijk) en plette het dood. Vervang het dan door een positieve dacht ik altijd maar. (“Kom op, ik kan dit! Nog maar een 1 km te gaan!”)

6. Leer jezelf kennen.

Wanneer hij de strijd aan gaat, leert de wijze generaal zijn vijand heel goed kennen. Je kunt de vijand niet verslaan zonder hem te kennen. En wanneer je een negatief zelfbeeld probeert te overwinnen en het met zelfvertrouwen vervangt, is je vijand jezelf. Leer jezelf goed kennen. Begin met luisteren naar je gedachten. Begin met het schrijven van een dagboek over jezelf en over de gedachten die je over jezelf hebt, en analyseer waarom je zulke negatieve gedachten hebt. Denk dan na over de goede dingen over jezelf, de dingen die je goed kunt doen, de dingen die je leuk vindt. Begin na te denken over je beperkingen. Graaf diep in jezelf en je zult (uiteindelijk) tevoorschijn komen met nog meer zelfvertrouwen.

7. Reageer positief.

Meer doen dan alleen maar positief denken, je moet het in actie brengen. Eigenlijk is actie de sleutel tot het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Het is een ding om te leren om positief te denken, maar als je begint te handelen, verander je jezelf, één actie per keer. Je bent wat je doet, en dus als je verandert wat je doet, verander je wat je bent. Handel op een positieve manier, onderneem actie in plaats van jezelf te vertellen dat je dat niet kunt, wees positief. Praat op een positieve manier met mensen, breng energie in je acties. Je zult snel een verschil merken.

8. Wees vriendelijk en genereus.

Oh, zo oubollig. Als dit te oubollig voor je is, ga dan verder. Maar voor de rest van u, weet dat vriendelijk zijn voor anderen, en genereus met jezelf een geweldige manier is om je zelfbeeld te verbeteren. Je handelt in overeenstemming met de Gouden Regel en begint je goed te voelen over jezelf en te denken dat je een goed persoon bent. Het doet wonderen voor je zelfvertrouwen, geloof me.

9. Wees voorbereid.

Het is moeilijk om vertrouwen in jezelf te hebben als je denkt dat je ergens niet goed in bent. Versla dat gevoel door jezelf zoveel mogelijk voor te bereiden. Denk na over het afleggen van een examen: als je niet hebt gestudeerd, zal je niet veel vertrouwen hebben of zelfs angst in je capaciteiten om het goed te doen op het examen. Maar als je goed gestudeerd hebt, ben je voorbereid en zal je veel zelfverzekerder zijn. Denk nu aan het leven als je examen en bereid je voor.

10. Ken je principes en leef ze.

Wat zijn de principes waarop je leven is gebouwd? Als je het niet weet, zal je problemen hebben, omdat je leven richtingloos zal aanvoelen. Voor mezelf probeer ik de gouden regel te leven (en vaak mislukken). Dit is mijn sleutelprincipe en ik probeer mijn leven in overeenstemming daarmee te leven. Ik heb anderen, maar ze zijn grotendeels op één of andere manier gerelateerd aan deze regel. De belangrijkste uitzondering is ‘Leef mijn passie’. Denk na over je principes … je zou ze kunnen hebben, maar misschien heb je er niet veel over nagedacht. Denk nu eens na over de vraag of je deze principes echt naleeft, of dat je er gewoon in gelooft, maar niet ernaar handelt.

11. Spreek langzaam.

Zoiets simpels, maar het kan een groot verschil uitmaken in hoe anderen jou waarnemen. Een persoon in autoriteit, met autoriteit, spreekt langzaam. Het toont vertrouwen. Iemand die voelt dat hij het niet waard is om naar te luisteren, zal snel spreken, omdat hij niet wil dat anderen wachten op iets dat niet waard is om naar te luisteren. Zelfs als je niet het zelfvertrouwen voelt van iemand die langzaam spreekt, probeer het een paar keer. Het zal je meer zelfvertrouwen geven. Natuurlijk, neem het niet tot het uiterste, maar klink ook niet zo gehaast.

12. Ga lang staan.

Ik heb een vreselijke houding, dus het zal hypocriet zijn als ik dit advies geef, maar ik weet dat het werkt omdat ik het vaak probeer. Als ik mezelf eraan herinner om groot en rechtop te staan, voel ik me beter over mezelf. Ik stel me voor dat een touw de bovenkant van mijn hoofd naar de hemel trekt. De de rest van mijn lichaam wordt dienovereenkomstig rechtgetrokken. Terzijde: mensen die groot en zelfverzekerd zijn, zijn aantrekkelijker.

13. Verhoog de competentie.

Hoe voel je je competenter? Door competenter te worden. En hoe doe je dat? Door te studeren en te oefenen. Doe gewoon kleine stukjes tegelijk. Als je bijvoorbeeld een competentere schrijver wilt worden, probeer dan niet het hele beroep van het schrijven in één keer aan te pakken. Begin gewoon meer te schrijven. Tijdschrift, blog, korte verhalen schrijven, freelance schrijven. Hoe meer je schrijft, hoe beter je zult zijn. Zet 30 minuten per dag opzij om te schrijven (bijvoorbeeld) en de oefening vergroot je competentie.

14. Stel een klein doel in en bereik het.

Mensen maken vaak de fout om op de maan te willen schieten en als ze falen, raken ze ontmoedigd. In plaats daarvan schiet op iets dat veel meer haalbaar is. Stel een doel waarvan je weet dat je het kunt bereiken, en bereik het dan. Je zult je daar goed bij voelen. Stel nu nog een klein doel en bereik dat. Hoe meer je kleine doelen bereikt, hoe beter je erbij zult zijn, en hoe beter je zult voelen. Binnenkort stel je grotere (maar nog steeds haalbare) doelen en bereik je die ook.

15. Verander een kleine gewoonte.

Geen grote, zoals stoppen met roken. Slechts een kleine, zoals dingen opschrijven. Of 10 minuten eerder wakker worden. Of drink een glas water als je wakker wordt. Iets kleins waarvan je weet dat je het kunt doen. Doe het een maand. Als je het hebt volbracht, zul je je een miljoen euro rijker voelen.

16. Focus op oplossingen.

Als je een klager bent en je focust op problemen, verander dan je focus nu. Focussen op oplossingen in plaats van problemen is één van de beste dingen die je kunt doen voor je zelfvertrouwen en je carrière.“Ik ben dik en lui!” Dus hoe kun je dat oplossen? “Maar ik kan mezelf niet motiveren!” Dus hoe kun je dat oplossen? “Maar ik heb geen energie!” Dus wat is de oplossing?

17. Glimlach.

Nog een afgezaagde. Maar het werkt. Ik voel me meteen beter wanneer ik lach, en het helpt me ook vriendelijker voor anderen te zijn. Een klein klein ding dat een kettingreactie kan hebben. Geen slechte investering van je tijd en energie.

18. Vrijwilliger.

Gerelateerd aan het item “wees vriendelijk en gul” hierboven, maar specifieker. Het is nu het vakantieseizoen … kun je de tijd vinden om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel, om wat vakantiegevoel te verspreiden, om het leven van anderen beter te maken? Het is één van de beste tijd die je ooit hebt doorgebracht, en een geweldig bijkomend voordeel is dat je je meteen beter voelt.

19. Wees dankbaar.

Ik ben een groot voorstander van dankbaarheid, want iedereen die deze blog al heel lang leest weet het wel. Maar ik zeg het hier omdat, terwijl je dankbaar bent voor wat je hebt in het leven, voor wat anderen je hebben gegeven een zeer nederige activiteit is. Het kan ook een zeer positieve en lonende activiteit zijn die je zelfbeeld zal verbeteren.

20. Oefening.

Goh, ik scheen deze op bijna elke lijst te zetten. Maar als ik het van deze lijst zou laten liggen, zou ik je een slechte dienst bewijzen. Oefening en training is de afgelopen jaren één van mijn meest stimulerende activiteiten geweest en het heeft me zo veel beter in mezelf laten voelen. Het enige dat je hoeft te doen is een paar keer per week een wandeling maken en je zult voordelen zien

21. Maak jezelf sterker met kennis.

Over het algemeen is empower van jezelf één van de beste strategieën om zelfvertrouwen op te bouwen. Je kunt dat op veel manieren doen, maar één van de zekerste manieren om jezelf te bekrachtigen is door kennis. Dit is in dezelfde lijn als het opbouwen van competentie en je voorbereiden. Door meer kennis te krijgen zal je meer zelfvertrouwen hebben … en word je meer geïnformeerd door onderzoek en studeren. Internet is natuurlijk een geweldig hulpmiddel, maar dat geldt ook voor de mensen om je heen, mensen die hebben gedaan wat je wilt, boeken, tijdschriften en onderwijsinstellingen.

22. Doe iets wat je hebt uitgesteld.

Wat staat er op je takenlijst die je hebt uitgesteld? Doe het als eerste  taak in de ochtend en haal het van je lijst. Je zult je goed voelen over jezelf.

23. Wordt actief.

Iets doen is bijna altijd beter dan niets doen. Natuurlijk kan het doen van iets tot fouten leiden … maar fouten maken deel uit van het leven. Het is hoe we leren. Zonder fouten worden we nooit beter. Maak je dus geen zorgen over die fouten. Doe gewoon iets. Ga van je stoel en word actief – fysiek of actief door stappen te ondernemen om iets te bereiken.

24. Werk aan kleine dingen.

Proberen een enorm project, of een enorme taak op zich te nemen kan overweldigend en intimiderend zijn voor iedereen, zelfs voor de beste van ons. Leer in plaats daarvan kleine stukjes te werken. Kleine prestaties zorgen ervoor dat je je goed voelt, en ze zijn goed voor grote prestaties. Leer zo de hele tijd te werken, en al snel zul je een zelfverzekerde maniak zijn.

25. Maak je bureau leeg.

Dit lijkt misschien een klein, éénvoudig iets (nogmaals, voor sommigen van jullie is het misschien niet zo klein). Maar het heeft altijd wonderen verricht voor mij. Als mijn bureau rommelig begint te worden en de wereld om me heen in chaos is, is het opruimen van mijn bureau mijn manier om een klein stukje van mijn leven onder controle te krijgen. Het is de rust in het midden van de storm om me heen.

Op de een of andere manier kan ik niet geloven dat er hoogten zijn die niet kunnen worden geschaald door een man die de geheimen kent van het waarmaken van dromen. Dit speciale geheim kan volgens mij worden samengevat in vier woorden. Het zijn nieuwsgierigheid, vertrouwen, moed en standvastigheid, en het allerbelangrijkste is vertrouwen. Als je ergens in gelooft, geloof er dan helemaal, impliciet en onbetwistbaar. – Walt Disney

Online Training 'Blijvend Zelfvertrouwen'

Online-Training-Zelfvertrouwen-C

Blijvend Zelfvertrouwen

De Newstart Online Training “Blijvend Zelfvertrouwen” stelt je in staat een Sterk, Gezond en Blijvend Zelfvertrouwen te bouwen. Stop met Twijfel en Afhankelijkheid! Met 3 Gratis Bonussen en nog vele andere voordelen.

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn