Zoek
Sluit dit zoekvak.

11 zinvolle redenen om te gaan wandelen 

Wandelen

Wandelingen maken zijn stappen die tellen

Hoelang is het al geleden dat je eens ging wandelen? Wandelen is best een vorm van gezonde beweging en vooral ook ontspanning. Natuurlijk is het wel oké als je actief bent in de fitness bijvoorbeeld, het zal zeker zijn voordelen hebben. Maar wandelen is toch altijd dat net ietsje meer, het vervult veel meer dan de behoefte om alleen maar te trainen in de fitness. 

Zelf heb ik tal van wandelingen gemaakt, soms was het slenteren en soms was het stevig doorstappen. Het happy gevoel dat ik daar van krijg is onbeschrijfelijk. Het begon met mijn grootvader toen ik een klein ventje was, en ben dit eigenlijk altijd blijven doen. 

Heb al heel veel mogen genieten van de prachtige uitzichten en de wonderbaarlijke natuur op mijn wandelingen. Ook de telkens nieuwe mensen die je leert kennen is een meerwaarde en het geheel is een goede aanvulling op de dagelijkse routine. Dus ik zou zeggen, spring uit uw sloffen trek goed schoeisel aan, neem de hond en geniet van de voordelen van wandelen. 

1. Wandelen is een uitstekende vorm van bewegen

Wandelen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Het is niet alleen goed voor je gewrichten als het al een tijdje geleden is. Het versterkt ook de spieren. Het is ook nog eens weerstand verhogend en vooral ook heel gezond. Men kan zelfs ook kiezen om off road te gaan wandelen om wat low impact fitness te hebben. Dus doen wat je leuk vindt op je wandeling. 

2. Verse zuurstof als men het grootste deel van de dag binnen zit

Breng je het grootste deel van de dag binnen? Zelfs met zuurstof verrijkende planten (dat de zuurstofkwaliteit binnenshuis verbetert), is er niets dat boven een frisse windstoot gaat om je wakker te maken. Als je een kantoorbaan hebt of thuiswerk doet is een wandeling de beste manier om te ontspannen. Ook al kan je zelfs maar korte tijd besteden aan een kleine wandeling, het is een mooie start.  

3. Nieuwe mensen ontmoeten

Een tijdje geleden was ik in mijn geboorteplaats en ging ik eens op verkenning wat er allemaal veranderd was. Het is een mooie stad met heel wat historische gebouwen. Nu was ik met mijn gsm bezig en opeens viel het me op dat er een vrouw een trap op en het afrennen was. Ik was verbaasd met welk gemak zij dat deed en ik vroeg haar hoe dit kwam. Ze vertelde me dat ze een aangepaste training had en vroeg aan mij: waarom doe je niet eens mee met mij?  

Dus ja, waarom niet en ik rende achter haar aan. We hebbend daarna nog een boeiend gesprek gehad over de economie en haar aanstaande huwelijk. 

Toen ik mijn wandeling voortzette begonnen de eerste pijntjes te komen maar ik voelde me wel goed in mijn vel. De moraal hier is eigenlijk dat er meer mensen zijn die aardiger zijn dan we denken. Dus ga wandelen en ontmoet nieuwe mensen. 

4. Zinvolle gesprekken voeren

Wil je graag eens een gesprek met iemand, maar lijkt het of er altijd iets dat gesprek verstoort? Hm, neem die persoon eens mee op een mooie wandeling en zet het gesprek op gang. Je zou versteld staan van hoe ontspannend dit kan zijn, de beste gesprekken voor mij zijn altijd tijdens een wandeling. 

Je bent buiten in gezonde lucht samen met je gesprekspartner, je kan er zelfs voor kiezen om samen iets te gaan drinken onderweg in die mooie coffeeshop of dat omgetoverde boerderijtje. 

5. Verbinding maken met de aarde

Of je het nu al dan niet gelooft, verbinding maken met de aarde heeft heel wat gezonde voordelen als het op het elektrisch welzijn aan komt. Men zegt of hoort soms wel eens zeggen dat iemand geaard is. Wel dat geaard zijn heeft een grotere betekenis dan men denkt. Hoe men dit aarden doet is met blote handen of voeten contact maken met de aarde. 

Ons lichaam wordt dagdagelijks getroffen door tal van positieve ladingen. Denk daarbij maar eens aan computers, mobiele telefoons, tv en nog zoveel andere elektrische apparaten. En laat het nu net dat soort van straling zijn die kan zorgen voor een toename van ontstekingsreacties. 

De aarde op zich heeft een bijna een onbeperkte bron van elektronen die een negatieve lading zijn. Het fysieke contact met de aarde (blootvoets of blote handen op gras, zand of aarde) zou dus kunnen helpen om een onbalans in je lichaam te herstellen. Het komt erop neer dat men in een gezondere en betere elektrische conditie zal verkeren. Dus schoentjes uit en contact maken zou ik zeggen. 

6. Het ontwikkelen van je richtingsgevoel

Het is belangrijk in het leven dat men weet waar men naartoe gaat. Dus met wandelen is dit net hetzelfde, weten waar je naartoe wandelt is belangrijk. Stel dat je op regelmatige basis gaat wandelen in de buurt dan zal je een uitstekend richtingsgevoel gaan ontwikkelen en het is heel goed voor het zelfvertrouwen. Geen gps of wat dan ook nodig. En mocht iemand je de weg vragen dan kan je dit uitleggen als de beste. 

7. Een grotere betrokkenheid bij de gemeenschap

Soms zal je heel af en toe aangenaam verrast worden van de dingen die je gaat ontdekken tijdens een wandeling. Bijvoorbeeld het ontdekken van de charme van je buurt. Als je langzaam wandelt zie je het meest, dit kan gaan van kunstwerken tot bibliotheken tot mooi beelden of fonteinen in het buurtpark. Je ontmoet waarschijnlijk ook mensen met dezelfde interesse en voor je het weet maak je deel uit van een community. 

Geluk is één van de meest essentiële componenten in het leven. Je ogen goed openhouden tijdens een wandeling en niet bang zijn van eens iets nieuws te proberen tijdens je wandeling. 

8. Verkennen en bewonderen

Het lijkt me logisch als men op een bepaald moment wel eens iets anders wil zien tijdens je wandeling. Regelmatig gaan wandelen in de buurt zal ook nieuwsgierigheid opwekken om eens een andere kant op te gaan. Dus echt de buurt gaan verkennen in detail zodat je op alle plaatsen komt. 

Het is onvermijdelijk dat u tijdens uw wandelingen een punt bereikt waarop u klaar bent voor een verandering van omgeving. Frequente wandelingen bieden u de mogelijkheid om alle plaatsen in de omgeving te verkennen waar u nieuwsgierig naar was. Soms zal men versteld staan wat men nog niet wist wat er allemaal in de buurt is. 

9. Dankbaarheid opbouwen

Hoe beter je naar een gekregen geschenk kijkt, hoe meer details je ziet. Met elk detail begin je meer te zien. Dat zien wordt al snel omgezet in pure waardering. Door te wandelen voltooit men dit zien vele keren. Het gaat van de bloemenbanken in de tuin van je buur tot het vermogen om vrij te kunnen ademen. Al snel zal je merken dat er geen einde komt aan de dankbaarheid die kan ontstaan door simpelweg regelmatig te gaan wandelen. 

10. Wandelen vermindert de stress

Wandelen en nieuwe dingen om je heen opnemen, kan je creativiteit direct vergroten. Het resultaat is per direct een effectieve daling van het stressniveau. Lichaamsbeweging en licht sporten, positieve menselijke interactie en gevoelens van dankbaarheid behoren tot de beste manieren om de algehele emotionele gezondheid te verbeteren. Het kost niks, men hoeft alleen maar het huis uit te gaan om het te doen. 

11. Stelt u in staat om in het heden te leven

De optelsom van de bovenstaande 10 goede redenen om te gaan wandelen is het vermogen om te ontdekken dat men beter in het heden kan leven.  

Leven in het heden. 

Het alledaagse leven speelt zich overal om je heen af, ver weg van het telefoon- of computerscherm. Trek erop uit en ervaar het even snel als je voeten je kunnen dragen. 

De problemen achter zich laten 

Men hoeft zich niet geïsoleerd te voelen. Men hoeft ook niet in het verleden of de toekomst te leven. Het is belangrijk dat men gelukkig is. Een wandeling op zichzelf zal je misschien niet doen wankelen van vreugde. Maar al het goede dat je kan overkomen als je regelmatig begint te wandelen zal dat ook doen. Het enige wat je hoeft te doen is de ene voet voor de andere te zetten en te stappen. 

Gerelateerd aan bewegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn