Search
Close this search box.

Wat is de mythe van 10.000 stappen wandelen

10.000 stappen

De Mythe van 10.000 Stappen: Is Het Echt Nodig?

Is 10.000 stappen wandelen echt de sleutel tot een gezonder leven? Laten we de wetenschap en feiten onder de loep nemen.

Het Ontstaan van 10.000 Stappen

In 1965 introduceerde het Japanse bedrijf Yamasa Tokei de eerste commerciële stappenteller, de Manpo-kei, die letterlijk vertaald kan worden als “10.000 stappenteller.” Sindsdien is dit aantal stappen als een belangrijk dagelijks doel blijven hangen, zelfs tot op heden in moderne fitness-tracking-apps. Maar is deze drempel van 10.000 stappen echt wetenschappelijk onderbouwd?

De Willekeurigheid van 10.000 Stappen

Volgens Daniel Lieberman, een evolutiebioloog en paleoantropoloog aan Harvard University, is 10.000 stappen eerder een willekeurig doel. Hoewel het een redelijk streven is, heeft het niets bijzonders. Het belangrijkste is simpelweg fysiek actief zijn, want elke vorm van beweging is beter dan geen beweging.

Gezondheidsvoordelen van Wandelen

Wandelen heeft aanzienlijke voordelen voor de gezondheid, ongeacht het aantal stappen. Korte wandelingen dragen bij aan het bevorderen van slaap, het reguleren van de biologische klok en het genieten van de frisse buitenlucht. Het is dus niet nodig om jezelf te verplichten tot 10.000 stappen.

Langer en Gezonder Leven door Wandelen

Onderzoek toont aan dat volwassenen en ouderen die dagelijks tussen de 6.000 en 9.000 stappen zetten, ongeacht hun wandeltempo, een 40% tot 50% lager risico hebben op hartaanvallen, beroertes en andere cardiovasculaire aandoeningen. Dit risico is zelfs nog lager voor volwassenen boven de 60 jaar.

Het Belang van Progressie

Het is belangrijk op te merken dat elke stap voorwaarts in beweging gezondheidswinst oplevert. Zelfs als je begint met 2.000 of 3.000 stappen per dag, kun je met geleidelijke vooruitgang je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Denk eraan, het gaat om stapsgewijze progressie.

Langer en gezonder leven door te wandelen 

Volwassenen en ouderen die tussen de 6.000 en 9.000 stappen per dag stappen (ongeacht hun tempo) hebben 40% tot 50% lager risico op hartaanvallen, beroertes of andere cardiovasculaire toevallen.  

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er voor volwassenen boven de 60 een opvallend lager risico was op een cardiovasculaire toeval of ziekte zegt Amanda Paluch, PhD, een assistent-professor in de kinesiologie aan de Universiteit van Massachusetts Amherst. Net als andere wetenschappers die de voordelen van wandelen bestuderen, noemt Paluch het doel van 10.000 stappen onwetenschappelijk. Maar haar onderzoek bevestigt wel dat meer wandelen tot op zekere hoogte beter is. 

Wandelaars die het meest actief zijn, hebben het meeste te winnen voor hun gezondheid zei ze in een verklaring. Voor degenen die 2.000 of 3.000 stappen per dag zetten, kan een beetje meer wandelen veel betekenen voor de gezondheid van hun hart. Als je op 6.000 stappen zit, is het ook makkelijk om naar 7.000 en vervolgens naar 8.000 te gaan. Het is gewoon een kleine stap voor stap progressie. 

Een analyse, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, draagt bij aan een aanzienlijk aantal onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van gewoon wandelen beschrijven. Het maakt niet uit of je nu jong, oud of daar tussenin van leeftijd bent. 

Eerder was er al een analyse van Paluch en collega’s over 15 andere onderzoeken. Het gaat om een onderzoek aanpak die meta-analyse wordt genoemd. De conclusie was dat dagelijks tussen de 6.000 en 8.000 stappen wandelen het risico op overlijden door alle oorzaken bij oudere volwassenen verlaagde. Alhoewel de voordelen daarna toch afgevlakt werden. Voor volwassenen jonger dan 60 jaar zou de stabilisatie ergens tussen de 8.000 en 10.000 stappen. 

Het wandeltempo van een wandelaar

Bij een matig wandeltempo van 6.000 stappen zou de gemiddelde vrouw op een wandeling van 5 km/uur afleggen, de man zou ongeveer 5.5 km/uur afleggen. Een rustig wandeltempo wordt beschouwd als ongeveer 4 km/uur, terwijl 5- tot 7 km/uur als stevig wandelen wordt beschouwd. 

Het aantal stappen dat je nastreeft hoeft niet allemaal in één keer te bereikt te worden. Er is meer dan voldoende bewijs dat alle stappen gedurende de dag in feite alle fysieke activiteiten van welke aard dan ook een positieve uitwerking op de gezondheid hebben. Het levert zelfs gezondheidsvoordelen op als men ze met korte tussenpozen doet. 

Onderzoek bewijst ook dat sneller lopen alleen tijdbesparend werkt maar toch ook dezelfde voordelen biedt als wandelen in een langzamer tempo. Wandelen in een gemiddeld tempo, ongeveer 4- tot 6 km/uur wordt gekoppeld aan een 27% lager risico op hartfalen in vergelijking met langzamer wandelen. Dit was de conclusie van een onderzoek onder vrouwen van 50 tot 79 jaar eerder dit jaar. Dezelfde bevindingen zijn waarschijnlijk ook op mannen van toepassing vertelde studieleider Charles Eaton een epidemioloog aan de Brown University en een praktiserend huisarts. 

Aangezien beperkte tijd voor lichaamsbeweging vaak wordt gegeven als belemmering voor regelmatige fysieke activiteit, kan sneller wandelen in minder tijd zeker vergelijkbare gezondheidsvoordelen opleveren als de aanbevolen 150 minuten per week van matige fysieke activiteit. 

Maar men moet niet wanhopen als men een wandelaar is. Wandel gewoon het aantal stappen die je graag stapt zelfs als dat betekent dat het lang duurt. Er is een nieuwe studie gedaan en deze studie vond geen sterk bewijs dat tempo of snelheid op zichzelf veel verschil uitmaakt. 

Als we deze resultaten met de nodige voorzichtigheid interpreteren, dan hebben we zeker geen opvallende associatie met wandelintensiteit gevonden. Er is helemaal geen extra voordeel met hoe snel men wandelt, afgezien van het totale aantal stappen dat men heeft gewandeld.

Wandeltempo en Gezondheid

Het tempo van je wandeling is ook van belang. Matig wandelen, met een snelheid van 4-6 km/uur, wordt gekoppeld aan een 27% lager risico op hartfalen in vergelijking met langzamer wandelen. Zelfs sneller wandelen biedt vergelijkbare gezondheidsvoordelen als aanbevolen matige fysieke activiteit.

Stapsgewijze Benadering van Gezondheid

Het bereiken van je stappendoel hoeft niet in één keer. Alle stappen die je gedurende de dag zet, dragen bij aan je gezondheid, zelfs als ze in korte sessies worden gedaan. Snelheid is niet van cruciaal belang; het gaat om de totale stappen die je zet.

Conclusie

Hoewel 10.000 stappen wandelen een bekend doel is, is het belangrijker om regelmatig fysiek actief te zijn, ongeacht het aantal stappen dat je zet. Stap voor stap kun je je gezondheid verbeteren, en het tempo van je wandeling is niet doorslaggevend. Dus trek die wandelschoenen aan en geniet van de voordelen van beweging, hoeveel stappen je ook zet.

🚶‍♀️ Wil jij jouw dagelijkse stappen bijhouden en je gezondheid verbeteren? Ontdek onze geavanceerde Digitale Stappenteller Horloges!

🌟 Met een helder LCD-scherm en functies voor het meten van calorieën en loopafstanden, zijn onze digitale stappentellers de perfecte metgezel voor je actieve levensstijl.

💼 Compact en comfortabel om te dragen, verkrijgbaar in verschillende stijlvolle kleuren, passend bij jouw persoonlijke smaak. Kies uit Zwart, Wit, Lichtblauw, Oranje, Licht Roze, Donkerblauw, Rood, Paars, Geel, Lichtgroen, Turquoise, of Cyaan.

👟 Begin vandaag nog met het tellen van jouw stappen en werk aan een gezondere jij! Bestel nu en neem de eerste stap richting welzijn.

👉 Klik hieronder om te bestellen en jouw wandelavontuur te starten! 🏃‍♂️🏃‍♀️

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Ja heb dit altijd al gedacht dat 10000 stappen echt niet nodig zijn.
  Het is voldoende dat je alle dagen beweegt.
  Een vriend van me die nu al 87 jaar is, is daar het overtuigende bewijs van. Hij is om, een aantal redenen, voortdurend in beweging, te voet of met zijn fiets. Hij zal ook wel heel goede genen hebben.
  Tot nu toe is hij nog altijd zo gezond als een vis. Heeft zelfs niet teveel colosterol of hoge bloeddruk. Hij wordt vast 100 jaar.

  1. hoi Daniëlle
   Dat is geweldig om te horen! Jouw vriend lijkt inderdaad het levende bewijs te zijn van het feit dat het niet altijd nodig is om jezelf te verplichten tot 10.000 stappen per dag. Beweging in welke vorm dan ook, zoals wandelen en fietsen, kan een enorme impact hebben op de gezondheid.

   Het is inspirerend om te zien hoe een actieve levensstijl en goede genen samen kunnen komen om iemand zo gezond en vitaal te houden, zelfs op een gevorderde leeftijd. Het toont aan dat consistent bewegen en aandacht besteden aan gezondheid echt vruchten kunnen afwerpen.

   Het lijkt erop dat het blog een waardevolle boodschap heeft overgebracht en dat je vriend een prachtig voorbeeld is van een gezonde levensstijl. Bedankt voor het delen van dit verhaal! 😊🚶‍♂️🚴‍♂️🍏🌞

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn