10.000 stappen wandelen is zeker goed voor de gezondheid
10.000 stappen wandelen is zeker goed voor de gezondheid, maar we moeten hier wel redelijk in zijn zegt de wetenschap. In 1965 introduceerde een Japans bedrijf genaamd Yamasa Tokei de eerste commerciële stappenteller. De stappenteller kreeg de naam Manpo-kei, wat zich letterlijk vertaalt naar 10.000 stappenteller.
Na verloop van tijd bleef dit aantal stappen hangen als een zogenaamd belangrijk minimaal dagelijks stappendoel,het werd zelfs een beetje irritant naar mijn ervaring. Het werd ook nog eens geprogrammeerd in moderne fitness-tracking-apps. Maar 10.000 stappen is toch een niet onderbouwde mythische drempel zonder een degelijke wetenschappelijke basis.
10.000 stappen is nogal een willekeurig iets zegt Daniel Lieberman, een evolutiebioloog en paleoantropoloog aan de Harvard University. . Het is een volkomen redelijk doel om naar te streven, maar er is niets speciaals aan zegt Lieberman, die veel trainingsmythen heeft ontkracht. Het allerbelangrijkste is gewoon om fysiek actief te zijn. Want sommige stappen of trainingen zijn beter dan geen stappen of trainingen, en een beetje stappen of bewegen is vaak beter dan helemaal geen stappen of beweging.
Er zijn heel wat gezondheidsvoordelen aan wandelen. Het wandelen in de gezonde buitenlucht, een frisse neus halen, en nee het hoeven geen 10.000 stappen te zijn. Korte wandelingen zijn even goed voor de gezondheid, het bevordert de slaap en regelt de biologische klok. Dus hup, die pantoffels uit en de wandelschoenen aan.
Langer en gezonder leven door te wandelen
Volwassenen en ouderen die tussen de 6.000 en 9.000 stappen per dag stappen (ongeacht hun tempo) hebben 40% tot 50% lager risico op hartaanvallen, beroertes of andere cardiovasculaire toevallen.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er voor volwassenen boven de 60 een opvallend lager risico was op een cardiovasculaire toeval of ziekte zegt Amanda Paluch, PhD, een assistent-professor in de kinesiologie aan de Universiteit van Massachusetts Amherst. Net als andere wetenschappers die de voordelen van wandelen bestuderen, noemt Paluch het doel van 10.000 stappen onwetenschappelijk. Maar haar onderzoek bevestigt wel dat meer wandelen tot op zekere hoogte beter is.
Wandelaars die het meest actief zijn, hebben het meeste te winnen voor hun gezondheid zei ze in een verklaring. Voor degenen die 2.000 of 3.000 stappen per dag zetten, kan een beetje meer wandelen veel betekenen voor de gezondheid van hun hart. Als je op 6.000 stappen zit, is het ook makkelijk om naar 7.000 en vervolgens naar 8.000 te gaan. Het is gewoon een kleine stap voor stap progressie.
Een analyse, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, draagt bij aan een aanzienlijk aantal onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van gewoon wandelen beschrijven. Het maakt niet uit of je nu jong, oud of daar tussenin van leeftijd bent.
Eerder was er al een analyse van Paluch en collega’s over 15 andere onderzoeken. Het gaat om een onderzoek aanpak die meta-analyse wordt genoemd. De conclusie was dat dagelijks tussen de 6.000 en 8.000 stappen wandelen het risico op overlijden door alle oorzaken bij oudere volwassenen verlaagde. Alhoewel de voordelen daarna toch afgevlakt werden. Voor volwassenen jonger dan 60 jaar zou de stabilisatie ergens tussen de 8.000 en 10.000 stappen.
Het wandeltempo van een wandelaar
Bij een matig wandeltempo van 6.000 stappen zou de gemiddelde vrouw op een wandeling van 5 km/uur afleggen, de man zou ongeveer 5.5 km/uur afleggen. Een rustig wandeltempo wordt beschouwd als ongeveer 4 km/uur, terwijl 5- tot 7 km/uur als stevig wandelen wordt beschouwd.
Het aantal stappen dat je nastreeft hoeft niet allemaal in één keer te bereikt te worden. Er is meer dan voldoende bewijs dat alle stappen gedurende de dag in feite alle fysieke activiteiten van welke aard dan ook een positieve uitwerking op de gezondheid hebben. Het levert zelfs gezondheidsvoordelen op als men ze met korte tussenpozen doet.
Onderzoek bewijst ook dat sneller lopen alleen tijdbesparend werkt maar toch ook dezelfde voordelen biedt als wandelen in een langzamer tempo. Wandelen in een gemiddeld tempo, ongeveer 4- tot 6 km/uur wordt gekoppeld aan een 27% lager risico op hartfalen in vergelijking met langzamer wandelen. Dit was de conclusie van een onderzoek onder vrouwen van 50 tot 79 jaar eerder dit jaar. Dezelfde bevindingen zijn waarschijnlijk ook op mannen van toepassing vertelde studieleider Charles Eaton een epidemioloog aan de Brown University en een praktiserend huisarts.
Aangezien beperkte tijd voor lichaamsbeweging vaak wordt gegeven als belemmering voor regelmatige fysieke activiteit, kan sneller wandelen in minder tijd zeker vergelijkbare gezondheidsvoordelen opleveren als de aanbevolen 150 minuten per week van matige fysieke activiteit.
Maar men moet niet wanhopen als men een wandelaar is. Wandel gewoon het aantal stappen die je graag stapt zelfs als dat betekent dat het lang duurt. Er is een nieuwe studie gedaan en deze studie vond geen sterk bewijs dat tempo of snelheid op zichzelf veel verschil uitmaakt.
Als we deze resultaten met de nodige voorzichtigheid interpreteren, dan hebben we zeker geen opvallende associatie met wandelintensiteit gevonden. Er is helemaal geen extra voordeel met hoe snel men wandelt, afgezien van het totale aantal stappen dat men heeft gewandeld.