Search
Close this search box.

10 voordelen van wandelen in de natuur

Wandelen

Is wandelen goed voor de gezondheid

Wandelen kan tal van gezondheidsvoordelen bieden voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het kan zelfs ook helpen om bepaalde ziekten te voorkomen en zelfs om het leven te verlengen. Wandelen is gratis en makkelijk in te passen in een dagelijkse routine. Het enige wat men nodig heeft om te beginnen met wandelen is een stevig paar wandelschoenen. Lees de blog om meer te weten te komen over de vele voordelen van wandelen.

1.Calorieën verbranden

Wandelen helpt om calorieën te verbranden. Het verbranden van calorieën kan hulpvol zijn bij het behouden van het gewicht en zelfs om af te vallen. Men kan de werkelijke calorieverbranding bepalen via een caloriecalculator. De werkelijke calorieverbranding is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: 

 • De snelheid van wandelen.
 • De afgelegde afstand.
 • Het terrein waar men wandelt. (men verbrandt meer calorieën als je bergop loopt dan op een vlakke ondergrond)
 • Het gewicht lichaamsgewicht. 

2. Versterken van het hart

Als men minstens 30 minuten per dag, vijf dagen per week wandelt, is het risico op coronaire hartziekten met ongeveer 19 procent minder. Het risico kan zelfs nog meer afnemen als u de duur of afstand die u per dag loopt vergroot. 

3. Kan helpen om uw bloedsuikerspiegel te regelen

Een korte wandeling na het eten kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Een kleine studie wees uit dat drie keer per dag een wandeling van 15 minuten (na het ontbijt, de lunch en het avondeten) de bloedsuikerspiegel meer verbeterde dan een wandeling van 45 minuten op een ander punt gedurende de dag. Er is echter veel meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen. Men zou kunnen overwegen om een wandeling na de maaltijd een vast onderdeel van de dagelijkse routine te maken. Het kan helpen om de hele dag door te sporten. 

4. Verlichten van gewrichtspijnen

Wandelen is goed om de gewrichten te helpen beschermen, inclusief de knieën en de heupen. Dit komt doordat het helpt bij het smeren en versterken van de spieren die de gewrichten ondersteunen. Wandelen kan voordelen bieden voor mensen met artritis, zoals het verminderen van de alom gekende pijn. En 10 tot 15 kilometer per week wandelen kan ook helpen om artritis te voorkomen. 

5. Verhoogt de immuun functie

Wandelen verlaagt het risico op verkoudheid of griep. Een goed onderzochte studie volgde 1.000 volwassenen tijdens een griepseizoen. Degenen die 30 tot 45 minuten per dag in een gematigd tempo liepen, hadden in totaal 43 procent minder ziektesymptomen en minder infecties van de bovenste luchtwegen. Hun symptomen waren ook minder als ze grieperig waren. Dit was een vergelijking met volwassenen in de studie die sedentair waren. Probeer een dagelijkse wandeling te doen en ervaar de voordelen ervan. Als men in een koud klimaat leeft, zou men kunnen kiezen voor een loopband of rondwandelen in een overdekt winkelcentrum. 

6. De energie een boost geven door te wandelen

Maak een rustige wandeling als je moe bent, dit is een veel effectievere energie boost dan een kopje koffie te drinken. Wandelen verhoogt aanzienlijk de zuurstofstroom door het lichaam. Het verhoogt ook de niveaus van cortisol, epinefrine en noradrenaline. Dat zijn de nodige hormonen die helpen om het energieniveau te verhogen. 

7. Het humeur verbeteren

Wandelen helpt de mentale gezondheid. Onderzoeken tonen aan dat het helpt bij het verminderen van angsten, depressie en negatieve stemmingen. Het vergroot het zelfrespect en de gekende symptomen van sociale terugtrekking worden ook vermindert. Om al deze positieve voordelen te ervaren, zou men zeker drie dagen per week 30 minuten stevig kunnen wandelen of andere matige intensiteitsoefeningen doen. Men kan het ook opdelen in drie wandelingen van 10 minuten. 

8. Een mogelijke verlenging van het leven

Als men in een sneller tempo wandelt kan men zijn leven verlengen. Onderzoekers en wetenschappers ontdekten dat wandelen in een gemiddeld tempo in vergelijking met een langzaam tempo resulteerde in een 20 procent lager risico op algehele sterfte. Maar wandelen in een stevig of snel tempo (minstens 6- à 7 kilometer per uur) verminderde het risico met 24 procent. In de studie werd gekeken naar de associatie van sneller wandelen met factoren zoals algemene doodsoorzaken, hart- en vaatziekten en overlijden door kanker. 

9. Mooi gevormde benen

Wandelen versterkt de spieren in je benen. Om meer kracht op te bouwen, wandelt men best in een heuvelachtig gebied of op een loopband met een helling. Men kan ook routes zoeken met trappen. Men kan eventueel wandelen afwisselen met andere cross-trainingsactiviteiten zoals fietsen of joggen. Men zou ook eventueel weerstandsoefeningen kunnen uitvoeren zoals squats, lunges en leg curls om je beenspieren verder te ontwikkelen en te versterken. 

10. Het creatieve denken

Een wandeling kan ook wel helpen om het hoofd leeg te maken en creatief te denken. Een wetenschappelijk onderzoek met vier experimenten vergeleek mensen die nieuwe ideeën probeerden te bedenken terwijl ze wandelden of zaten. Onderzoekers ontdekten dat deelnemers het beter deden tijdens een wandeling, vooral als ze buiten liepen. Het onderzoek concludeerde dat een wandeling een vrije stroom van ideeën opent en een betrekkelijke eenvoudige is om de creativiteit te vergroten en tegelijkertijd ook aan lichaamsbeweging te doen. Probeer de volgende keer dat er een probleem op het werk vastzit, eens al wandelend een vergadering met collega’s te beginnen. 

Belangrijke tips om veilig te blijven tijdens een wandeling

Volg deze tips om uw veiligheid tijdens een wandeling te verzekeren. 

 • Wandelen in een gebied die is aangewezen voor voetgangers.
 • Zoek zeker indien mogelijk naar goed verlicht gebied als het donker zou zijn.
 • Als je ’s avonds of in de vroege ochtend wandelt, draag dan een reflecterend fluovest of licht zodat auto’s je kunnen zien.
 • Zorg dat er stevige wandelschoenen met een goede hiel- en voetboogondersteuning gedragen worden.
 • Losse comfortabele kleding.
 • Genoeg water drinken voor en na je wandeling om gehydrateerd te blijven.
 • Draag bij felle zon een zonnebril en smeer zonnebrandcrème om zonnebrand te voorkomen, men kan dit zelfs doen op bewolkte dagen. 

Hoe te beginnen

Om te beginnen met wandelen, heb je alleen een paar stevige wandelschoenen nodig. Kies een wandelroute bij jou in de buurt. Of zoek een schilderachtige plek om te wandelen in uw omgeving, zoals een wandelpad of op het strand. Men kan ook een vriend of familielid vragen om met mee te gaan. Als alternatief kan een dagdagelijkse rustige wandeling ingelast worden.  

Een paar ideeën

Als men naar het werk gaat, stap dan een halte eerder uit de bus of trein en loop de rest van de weg naar het werk. Parkeer verder van het kantoor dan normaal en loop van en naar uw auto. Overweeg wandelen in plaats van autorijden als er boodschappen gedaan worden. Zo kan men taken voltooien en tegelijkertijd in beweging blijven. 

Tot slot

 • Wandelen kan voldoen aan de dagelijkse aanbevolen lichaamsbeweging voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.
 • Overweeg om een stappenteller of een andere fitnesstracker aan te schaffen om uw dagelijkse stappen bij te houden. Hier zijn enkele stappentellers om te bekijken.
 • Kies een wandelroute en een dagelijks stappendoel dat geschikt is voor uw leeftijd en fitnessniveau.
 • Warm op en koel af voordat u gaat wandelen om letsel te voorkomen.
 • Praat altijd met uw arts voordat u aan een nieuwe fitnessroutine begint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn