- Sporten is een gezonde levensstijl aanmoedigen
- 10 redenen om in je eentje te sporten
- 1. Bepaal zelf wanneer je sport
- 2. Geen excuses en schuldgevoel meer
- 3. Veranderen van sport wanneer je wilt
- 4. Geen externe motivatie nodig
- 5. Ieder lichaam is anders
- 6. Minder afleiding
- 7. Bereik je persoonlijke sportdoelen
- 8. De motivatie hoog houden
- 9. Thuis sporten
- 10. Sport, dat welverdiend moment voor jezelf
- Tot slot: Time Management
- Blog Suggesties
Sporten is een gezonde levensstijl aanmoedigen
Sporten is een gezonde levensstijl aanmoedigen. Het sporten een deel van je dagelijks leven maken leert je het belang van sporten. We hebben allemaal elke dag lichamelijke activiteiten nodig en het is een geweldige manier om die dagelijkse oefeningen te krijgen. Videospelletjes, tv en computer nemen veel tijd in beslag, en soms wordt de dagelijkse fysieke activiteit vergeten. Leer nu actief zijn en het zal je je hele leven volgen. Samen sporten is hartstikke gezellig, veilig en werkt voor sommigen ook motiverend. Samen sporten is ook een uitstekende manier om je sociale leven een boost te geven. Maar niet iedereen heeft een sportmaatje. Voor sommigen is dit zelfs de reden waarom ze niet sporten, maar eigenlijk is dit hartstikke zonde! Laat je daarom inspireren om alsnog alleen te gaan sporten!
10 redenen om in je eentje te sporten
1. Bepaal zelf wanneer je sport
Wanneer je samen met iemand anders sport, zal je ook rekening moeten houden met zijn of haar agenda en voorkeuren. Maar wanneer je alleen sport, hoef je geen rekening te houden met anderen en kan je op elk gewenst moment sporten. Misschien sport je wel graag vroeg in de ochtend, meteen na het werk of in het weekend. Het kan allemaal als je alleen sport!
2. Geen excuses en schuldgevoel meer
Als je fulltime studeert of werkt, zal je soms ongetwijfeld te maken krijgen met erg drukke periodes. Periodes waarin je tentamens of strakke deadlines hebt bijvoorbeeld. In dat geval kan je gemakkelijk besluiten om een week (of twee…) niet sportief te zijn, maar je meer te richten op je studie of je baan. Het fijne is dat je op zulke momenten met niemand rekening hoeft te houden en niet hoeft af te bellen. Je doet gewoon weer je sport wanneer je er meer tijd voor hebt.
3. Veranderen van sport wanneer je wilt
Als je alleen sport, kun je zo vaak van sport veranderen als je zelf wilt. Begin je een sport zat te worden? Probeer dan gewoon een aantal nieuwe sporten uit. Zo kun je bijna altijd wel een (gratis) proefles volgen om er achter te komen of een sport iets voor je is.
4. Geen externe motivatie nodig
Mensen die alleen sporten zijn over het algemeen vrij gemotiveerd om te gaan sporten. Wat je vaak ziet, is dat mensen die samen sporten niet meer in hun eentje willen sporten. Kan hun sportmaatje een keer niet sporten, dan slaan ze het zelf ook vaak over. Als je alleen sport, dan vind je meestal vanzelf manieren om jezelf te motiveren. De één doet het door zichzelf te belonen achteraf (door bijvoorbeeld een lekker uitgebreid bad te nemen) en de ander koopt bewust kleding in een maatje kleiner. Maar gelukkig zijn er ook mensen die geen extra stimulans nodig hebben. Zij sporten omdat ze weten dat het goed is voor hun gezondheid.
5. Ieder lichaam is anders
Sport moet je (zeker in het begin) aanpassen aan je lichaamsbouw, conditie en uithoudingsvermogen. Iemand met (veel) overgewicht zal bijvoorbeeld niet snel gaan hardlopen omdat dit veel te belastend is voor een zwaar lichaam, met name voor de knieën. Daarnaast zal iemand met een uitstekende conditie zich vaak niet graag willen aanpassen aan een sportmaat met een beroerde conditie doe om de paar minuten wil pauzeren. Als je in je eentje sport, kun je de soort en hoeveelheid sport precies aanpassen aan je eigen lichaam en kan je op je eigen tempo vorderingen maken.
6. Minder afleiding
Wanneer je alleen sport, kan je in alle rust sporten omdat niemand je stoort of je aandacht afleidt van het sporten door met je te gaan praten. Bovendien sporten veel mensen graag op de maat van muziek. Neem daarom lekker die iPod mee en leef je uit.
7. Bereik je persoonlijke sportdoelen
Mensen kunnen verschillende redenen hebben om te gaan sporten. Je kunt sporten omdat je wilt afvallen, omdat je spiermassa wilt opbouwen, een strakker lichaam wilt of je kunt simpelweg sporten omdat je gezond wilt blijven en/of je figuur wilt behouden. Door alleen te sporten, kun je de sport heel goed afstemmen op jouw persoonlijke sportdoelen.
8. De motivatie hoog houden
Door genoeg motivatie te verzamelen en je persoonlijke sportdoelen te formuleren, zal je niet snel geneigd zijn om te stoppen met sporten. Er zijn immers altijd nieuwe doelen die bereikt kunnen worden! Wanneer mensen samen sporten en de één besluit te stoppen met sporten, zal je zien dat de ander ook vaak afhaakt. De lol is er voor zijn of haar gevoel immers af. Hier zal je in ieder geval niet mee te maken krijgen.
9. Thuis sporten
Heb je geen zin om je in te schrijven bij een sportschool of om te sporten in de buitenlucht? Sport dan lekker thuis op ieder gewenst moment! Je hebt er zelfs geen sportapparaten voor nodig; tegenwoordig kun je online honderden oefeningen vinden die je thuis alleen kunt uitvoeren. Bovendien ben je niet afhankelijk van openingstijden of van het weer als je thuis sport!
10. Sport, dat welverdiend moment voor jezelf
Dat samen sporten erg gezellig is, weten we inmiddels wel. Maar als het niet lukt om een sportmaatje te vinden, kan je het ook van een andere kant bekijken. Waarom zou je sport niet beschouwen als een speciaal moment voor jezelf? Kies een sport die je leuk vindt, zodat je het sporten als een aangename tijdsbesteding ziet. Sport op momenten dat je wel een oppepper kunt gebruiken en je zult zien dat je achteraf meer energie hebt.
Tot slot: Time Management
Het toevoegen van een sport aan je tijdschema zal je helpen te leren hoe je, je tijd kunt beheren. Het kan een eerste doel zijn om prioriteit te geven, doe de dingen in volgorde van belang. Je zal een plan ontwikkelen waarmee je, je verantwoordelijkheden kunt verzorgen en nog steeds tijd heeft voor je sportpraktijken en wedstrijden.